Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fejreállt apja Peugeot-jával a 16 éves fiú Szombathelyen

Frissítőért indult három 16 éves fiatalember kedden délután, ehhez pedig a legideálisabbnak egyikük apjának kocsija látszott. A jogosítvány nélküli sofőr a kocsi beindításáig és a gázpedál nyomásáig eljutott, de a kormányzás és a fék már nem ment. Nagy sebességgel ütköztek egy parkoló autóval, majd felfordultak. Szerencsére csak a Peugeot-val.

Elsétált a helyszínről

Hatalmas csattanás, majd fémes sivítás hallatszott a szombathelyi Komárom utcában kedden délután. Egy bordó Peugeot okozott galibát, amikor feltehetőleg nagy sebességgel belehajtott egy út szélén parkoló Chevrolet-be. A Peugeot a sofőr nélküli autót az út széli fának dobta, majd megpördülve fejreállt. A járműből három tizenéves fiú mászott ki. Egyikük nem sokkal később egyszerűen elsétált a helyszínről és egy szemtanú szerint néhány percnyi várakozás után felszállt egy buszra. A helyszínen maradt két fiú könnyebben sérült, őket a mentő a Markusovszky kórházba szállította.

Előkészületek a szagrögzítéshez
Előkészületek a szagrögzítéshez
Tánczos Mihály

Se jogsi, se biztosítás?

Az elsődleges adatok alapján a Peugeot-nak nem volt érvényes kötelező biztosítása, a sofőrnek pedig jogosítványa, bárki is vezette az autót. Az egyelőre nem száz százalék, hogy az vezetett, aki ezt magára vállalta, de a három fiú egyikének sem lehet még jogosítványa életkoruk miatt. A roncs vezetőüléséről rendőrségi szakértő vett szagmintát, ezt később kutya segítségével próbálják majd azonosítani. Az utasoktól szintén szagmintát vesznek majd, több testtájról, az ebnek pedig több minta közül kell kiválasztania azt, amely egyezik a sofőr mintájával.

A szagmintából kiderülhet, ki vezette az autót
A szagmintából kiderülhet, ki vezette az autót
Tánczos Mihály

Elkötötték az autót

Úgy tudjuk, a Peugeot tulajdonosa éppen Ausztriában tartózkodott a feleségével. Fiuk ezt használta ki arra, hogy alkalmi ismerőseivel kikapcsolódjon egy kicsit. Bár a két fiúnak csak a keresztnevét ismerte, ez nem akadályozta meg abban, hogy meghívja őket a lakásukra, ahol elmondása szerint DVD-t néztek. Amikor megszomjaztak felmerült az ötlet, menjenek kocsival. Az elgondolást tett követte, a következmények pedig fotóinkon is láthatók. A két összetört autón kívül szerencsére senki nem sérült meg komolyabban, a fiúk így leckét kaphattak abból, hogy a közlekedés nem gyerekjáték.

Nem tudta kikerülni a 16 éves sofőr a parkoló Chevrolet-et
Nem tudta kikerülni a 16 éves sofőr a parkoló Chevrolet-et
Tánczos Mihály

Élő legenda Szombathelyen – Kántor gazdája a szagazonosítás atyja

Tavaly nyáron ünnepelte 80. születésnapját Tóth Tibor, azaz Csupati bácsi, a leghíresebb és legeredményesebb magyar nyomozókutya, Kántor gazdája. Az eredetileg kovácsként dolgozó férfi a háború után ejtőernyősnek állt, majd a csapata felszámolása után Szentgotthárdra került a kaszagyárba. Onnan állt be rendőrnek Szombathelyen. Kalandos úton honosította meg hazánkban a szagazonosítást. A németektől kémkedéssel megszerzett sikertelen kísérletek felhasználásával három év alatt kidolgozta azt a módszert, amely utána hamar elterjedt Európában.

1953-ban őt küldték Budapestre, ahol akkor kezdődött először nyomozókutya kiképzés. Csupati a 16 kölyökből azt az ebet választotta, amelyik érdeklődéssel fordította fejét a hangja után. A fél éves kutyát Kántornak hívták.

Tóth Tibor, Csupati bácsi a Rába-parti Csupati tanyán
Tóth Tibor, Csupati bácsi a Rába-parti Csupati tanyán
Tánczos Mihály

- Kitűnő munkabírású, kitűnő szaglású eb volt, nem bízott meg idegenben. Ételt sem fogadott el mástól. Az iskolában mi lettünk a legjobbak, még abban az évben kitüntetést is kaptam. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon kezdtük a munkát. Kántor a jegyzőkönyvek alapján 78 ezer kilométert tett meg nyomon. Volt, hogy egy napon át követtünk valakit. Fogtunk együtt kémeket, keveredtünk tűzharcba és a határon négyszer robbant mellettünk akna. A lábamban és a hátamban még mindig vannak repeszek – emlékezett vissza a közösen eltöltött 11 évre Csupati. - Kántor hűséges társam volt. A Fertő tónál éppen egy bűnözőt üldöztünk, amikor aknára lépett és az felrobbant. Nem ölte meg, de láttam, hogy menthetetlen. Az állatorvos csendben elaltatta.

Csupati még ma sem tud elhomályosodó szem nélkül beszélni Kántorról, akitől száz szál piros rózsával búcsúzott. Az ebet kitömték és a Rendőrség-történeti Múzeumban állították ki. Csupati bácsi Szombathelyen él, a Haladás pálya melletti tízemeletesben, de a nyarakat Körmendhez közeli tanyáján tölti, közvetlenül a Rába partján. A birtok előtt tábla hirdeti: Kántor és Csupati tanya. Tóth Tibornak nincs kutyája, csak ezernyi emléke hű barátjáról. A Kántor-könyveket, amelyek munkájukról szólnak hamar elkapkodták és film is készült a híres párosról. Tóth Tibor, Csupati rendszeresen felbukkan az Uránia udvarban, ahol a barátaival borozgat. A fiatalok már nem is sejtik, hogy egy élő legenda ül mellettük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Oszlopot döntött és fejreállt a Clio

Eddig tisztázatlan okból letért a jobboldali útpadkára és villanyoszlopnak ütközött egy Renault Clio vasárnap délután, Szombathely határában. A jármű a karambol után fejre állt.

Halálos olajfolt - Káosz az elkerülőn

A rendőrök keresik, ki a felelős a 8-as úton elfolyt nagyobb mennyiségű olajért, ami halálos balesetet okozott nőnap reggelén Hosszúperesztegnél.

Sérülthöz érkező mentőbe robbant az Audi

A mentőautó személyzetéhez is mentőautót kellett küldeni, miután egy audis árokba lökte az úton megkülönböztető fényjelzéssel álló esetkocsit. A 8-as úton történt balesetekhez nagyban hozzájárult a murvával felszórt, sebesség- korlátozás nélküli szakasz.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra