Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Podcast – Történelem és szenvedély: a világ egyetlen Vasfüggöny Múzeuma

A világ egyetlen Vasfüggöny Múzeuma - rendszerváltás a nyugati határszélen (7.)

/

letöltés 49.67MB
Goják Sándor egykoron az osztrák-magyar határt őrizte, majd a Vas megyei Felsőcsatáron létrehozta Magyarország egyik legkülönösebb múzeumát.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország második világháború utáni történelmének - és az egész hidegháborúnak - egyik különleges helyszíne volt az osztrák-magyar határszakasz, amelyről a legtöbbet talán Goják Sándor tud.

Részlet a múzeumból
Forrás: AFP
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A férfi 1965 és 1968 között volt határőr az említett szakaszon, és olyan mély nyomot hagytak benne ezek az évek, hogy a rendszerváltás után Felsőcsatáron létrehozta a Vasfüggöny Múzeumot, amely a mai napig fogadja a látogatókat.

Goják Sándor
Tánczos Mihály

A podcastunk első részében Termelékenység és növekedés: újabb eszköz a politikai döntéshozók számára a Duna régióban April 15. 08:38 a határőrséget és az ezzel kapcsolatos személyes élményeket, míg ebben a második részben a múzeummal kapcsolatos témákat jártuk körül:

 • Honnan jött a múzeum ötlete?
 • A múzeumi anyag összegyűjtése
 • Az osztrák-magyar határszakasz aláaknázása és az aknamező későbbi felszedése
 • Az aknamezőt felváltó elektromos határzár
 • A múzeum tárgyai, azoknak meghökkentő háttere és érdekességei
 • Kik látogatják a létesítményt?
 • Mennyit ért az új generáció az itt történtekből és az itt látottakból?
 • Határőrtalálkozók és nosztalgia
 • Mi látható a múzeumban?
 • Honnan jön ez a megszállottság?
 • A „vasfüggöny” szó értelmezése
 • A rendszerváltásról szóló podcast-sorozatunk több részből áll. Itt az első Podcast: „Aki a rendszerváltásban aktívan részt vett, mind csalódott” April 07. 19:04 , a második Podcast - Azok az eufórikus évek: Hankó Faragó Miklós a határmenti rendszerváltásról (1.) April 01. 20:07 , a harmadik Podcast – „A történelem 300-400 évenként ad ilyen esélyt egy népnek” - rendszerváltás a nyugati határszélen (2.) April 03. 20:41 , a negyedik Podcast: Aki végigfotózta a rendszerváltást a nyugati határszélen April 09. 12:06 , az ötödik Podcast – Gyurcsány és a slampos hatalom: így nézett ki a rendszerváltás egy KISZ-titkár szemszögéből April 12. 14:00 része.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Podcast

  Hirdetés