Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pofon a magyar és lengyel kormánynak: zöld utat kaphat a jogállamisági mechanizmus

"A rendelet kellően közvetlen kapcsolatot követel meg a jogállamiság megsértése és a költségvetés végrehajtása között."

Csütörtökön ismertette állásfoglalását az Európai Unió Bíróságának (EUB) főtanácsnoka a magyar és a lengyel kormány jogállamisági mechanizmust támadó keresete kapcsán. Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok véleménye szerint "el kell utasítani Magyarország és Lengyelország azon keresetét, amelyet a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be.”

A főtanácsnok hangsúlyozta, hogy a rendelet kellően közvetlen kapcsolatot követel meg a jogállamiság megsértése és a költségvetés végrehajtása között, ily módon azt nem a jogállamiság valamennyi megsértésére kell alkalmazni, hanem csak azokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az uniós költségvetés végrehajtásával. Azt a magyar és lengyel álláspontot is megcáfolja a főtanácsnok, amely szerint nem megfelelő eljárásban és jogalap hiányában hozták meg ezt a rendeletet. Mint ahogy alaptalannak tartja azt az érvelést, hogy az alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás már megfelelő eszköz ezen problémák kezelésére - írja a hvg.hu .

Egy éve a komoly kérdés volt, hogy vajon a magyar és a lengyel kormány hajlandó-e megvétózni a hétéves költségvetést, a helyreállítási alapot azért, mert a tagállamok többsége az uniós pénzek felhasználását jogállamisági feltételekhez akarja kötni. Budapest és Varsó végül elállt a vétótól, cserébe kaptak engedményeket. Egyrészt kimondták, hogy a jogállamisági mechanizmusnak nem lesz visszamenőleges, tehát a 2014-2020-as költségvetésre érvényes hatása. Továbbá a két tagállam megtámadhatja a rendeletet az Európai Bizottság előtt, és ha az Európai Bíróság ítéletet hoz ebben az ügyben, akkor a jogállamisági eljárásról szóló kézikönyvbe belefoglalják annak releváns megállapításait.

A jogállamisági mechanizmus az EU pénzügyi érdekeit hivatott védeni. Akkor lehet alkalmazni, ha a jogállamisági elvének (elsősorban az igazságszolgáltatás függetlenségének) sérelme veszélyezteti az uniós források felhasználását. Ilyen esetekben a tagállamnak járó juttatások csökkenthető, felfüggeszthetők, visszavonhatók. Az eljárás viszonylag rövid, 7-9 hónapos és végig az Európai Bizottság felügyelete, döntő befolyása alatt áll.

A két uniós tagállam még márciusban támadta meg a luxembourgi testületnél a tavaly elfogadott kondicionalitási rendeletet, pontosabban azt a részét, hogy a jogállamisági mechanizmust lehet alkalmazni a tagállamokkal szemben a nekik járó EU-s források kifizetésének felfüggesztésére.

Varga Judit úgy indokolta a döntés megtámadását, hogy “a kondicionalitás rendelet számos súlyos hiányosságban szenved és összeegyeztethetetlen az uniós joggal. Hibás a jogalapja, megkerüli az uniós alapszerződéseket, ráadásul durván megsérti a jogállamiság alapkövetelményeit, különösen a jogbiztonság és a normavilágosság elveit”.

“Az uniós jogállamisági eljárások mára ideológiai alapú politikai boszorkányüldözéssé váltak, megosztották a tagállamokat: párbeszéd helyett egyoldalú vádaskodást, kölcsönös megértés helyett feloldhatatlan konfliktusokat szültek, és a demokratikus véleménycsere helyett a politikai érdekérvényesítés eszközeivé váltak” - írta közösségi oldalán a miniszter. 

Fontos látni, hogy az Európai Unió Bírósága csak jövőre hozhat ítéletet, de a főtanácsnoki szakvéleményből az irány kiolvasható. Ugyanakkor az EUB-nek nincs jogi kötelezettsége arra, hogy a főtanácsnoki döntéssel egyetértő döntést hozzon, de általában azzal megegyező ítéletet szokott születni. Mind Magyarország, mind Lengyelország számára komoly anyagi tétje van a kérdésnek: a döntés érinte a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítására vonatkozó alapot érinti (Magyarországnál ez 7,2, Lengyelországnál 36 milliárd eurót jelent), továbbá a 2021–2027-es EU-s költségvetésből járó, az előbbieknél jóval magasabb összeget is – írja az atv.hu .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet