A szombathelyi közgyűlés nem emeli meg a polgármester fizetését, hiába kéri ezt a kormány

A parlament december fogadta el a béremelést, Nemény András többször kijelentette, hogy nem ért vele egyet.

A szombathelyi városi közgyűlés a jövő héten nem is szavaz arról, hogy megemeljék Nemény András polgármester illetményét.

A polgármesterek fizetésének emelését december elején jelentették be A Fidesz 1,3 millióra emelné Nemény András szombathelyi polgármester illetményét 2021. December 09. 13:49 , a parlament pár nappal később meg is szavazta azt. A törvénymódosítás átlagosan 30 százalékkal emeli meg a polgármesterek bérét.

Az önkormányzatnak kellene kigazdálkodnia az emelés összegét

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy az emeléshez az állam nem ad forrásokat, így az emelés összegét az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia. A módosítás következtében Nemény András illetménye havi bruttó 1 millió 300 ezer forintra nőne a jelenlegi havi bruttó 997 ezer 200 forintról.

Nemény András a közgyűlésen
Mészáros D. Zsolt

Szombathely polgármestere azonnal kijelentette, ő nem kéri az emelést, a decemberi közgyűlés elején arra kérte a képviselőket Szombathely polgármestere arra kérte a közgyűlést, hogy ne szavazzák meg a fizetésemelését 2021. December 16. 10:18 , hogy ne szavazzák meg a fizetésemelését, és kijelentette, ha ennek ellenére a törvény hatályánál fogva kikényszerítik az emelést, akkor annak összegét jótékony célra fordítja.

A jövő heti közgyűlésre készült anyagból kiderül, a polgármester azt sem akarja, hogy a képviselők szavazzanak a béremeléséről. Az anyagban szerepel egy tájékoztató a törvénymódosításról, viszont nincs benne határozati javaslat az emelésről, amiről szavazni lehetne.

Nem is szavaz az emelésről a közgyűlés

Az előterjesztésben Nemény András azt írja, ha az önkormányzat jogi felügyeletét ellátó kormányhivatal eljárást indít, akkor újra a közgyűléshez fordul. És azt kéri majd a képviselőktől szavazzák meg, hogy az emelést összegét jótékonysági célokra vagy önkormányzati feladatokra fordítsák.

Megnéztük az emelésről szóló törvénymódosítást. A törvény így fogalmaz: „a megyei jogú város polgármestere … megbízatásának időtartamára havonta illetményre jogosult, amelynek összege 1 300 000 forint” . Ezt a mondatot lehet úgy is értelmezni, hogy a polgármesternek joga van ehhez az összeghez, de nem kötelező elfogadnia ezt az összeget.

Az is érdekes, hogy elvileg csak a választások utáni alakuló ülésen kell a képviselőknek megszavazniuk a polgármester illetményét, de a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény mégis azt írja, hogy a képviselő-testületnek meg kell szavaznia az illetmény emelését. Azért, mert így adott személyre határozzák meg az összeget, hiszen a polgármester munkáltatója maga a közgyűlés.

Ez a szavazás marad el a jövő héten, és valószínű, hogy hosszabb jogi huzavona lesz belőle. A végeredményre azért is kíváncsiak vagyunk, mert nem gyakori, hogy valaki azért küzdjön, hogy ne legyen magasabb a fizetése.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet