Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Politikai oldalakon átívelő Trianon-megemlékezések Szombathelyen

Élőben jelentkezünk a Berzsenyi térről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reggel 10-kor kezdte a sort Szombathely önkormányzata. A város hivatalos Facebook-oldalán tették közzé élő közvetítésüket, mely Tanai Erzsébet népdalénekes produkciójával kezdődött.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Kapornaki Júlia és Szvoboda Adél, a Művészeti Szakgimnázium diákjai folytatták az éneket, majd Szabó Tibor András, a Weöres Sándor Színház színművésze adta elő Karinthy Frigyestől a Levél kisfiamnak-Trianon emléknapjára című művét.

Ahogy a többi szombathelyi esemény, úgy ez is a politikai oldalakon átívelés jegyében zajlott: a köszöntőt Nemény András polgármester mondta, míg a kapcsolódó tárlatot Melega Miklós a Vas Megyei Levéltár igazgatója nyitotta meg.

Repülők szálltak fölé

Ugyancsak délelőtt 10 órakor öt kisrepülőgép szállt fel a szombathelyi repülőtérről, hogy csatlakozzanak az országos kezdeményezéshez, megemlékezve a 100 éve aláírt, Magyarország számára rendkívül kedvezőtlen trianoni békeszerződésre és annak hatásaira.

Tánczos Mihály

A gépek Szombathely belvárosa felett tettek meg néhány kört.

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye

Délután fél 4-kor a Honderű Asztaltársaság Egyesület tartott sajtótájékoztatót a megyeháza dísztermében. A téma a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye volt, amelynek létesítését jobboldali civil szervezetek kezdeményezték Szombathelyi emlékhelyet szeretnének a jobboldali civil egyesületek January 22. 17:16 , és amelyet később megszavazott a közgyűlésben a baloldal is.

A Honderü Asztaltársaság elnöke, Gregersen-Labossa György elmondta: a kezdeményezés célja egy generációkon átívelő, méltó emlékmű megalkotása, mely emlékeztet minket a trianoni békediktátum tragédiájára és nemzetünk összetartozására.

A szervezetek meglepetésére a vártnál sokkal több felajánlás és adomány érkezett az emlékmű megteremtésére.

A január 22-én kiírt adománygyűjtésre már most majdnem egymillió forint érkezett, kisebb felajánlások magánszemélyektől, és nagyobbak különböző szervezetektől.

Szombathely Megyei Jogú Város is tette egy egymillió forintos felajánlást, a mai napon pedig további egymilliót kaptak egy magánszemélytől.

Melega Miklós önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy elkészült a pályázati kiírás tervezete.

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón
Kiss Tamás

Eszerint az emlékmű a Szent István parkban kap helyet az egykori szökőkút helyén. A pályázatra bárki jelentkezhet, a nyertes pedig megalkothatja az emlékművet.

A nagylelkű felajánlásoknak köszönhetően pályadíjat is lehet nyerni. Az első helyezett 500, a második, 300, a harmadik pedig 200 ezer forintot kap, illetve a nyertes pályázó a mű szerzői jogi tiszteletdíjában is részesülne.

Megemlékezés a Berzsenyi téren

Ezt követte a fél 5-kor kezdődő, Székesegyház előtti megemlékezés, amelyet szintén a fent említett helyi civil szervezetek hoztak össze, de amelyhez csatlakozott a városvezetés is, arra kérve a szombathelyieket Szombathely is megemlékezik holnap Trianonról June 03. 08:09 , hogy aki teheti, vegyen részt rajta.

Huszár a Berzsenyi Dániel szobor alatt
Kiss Tamás

A megemlékezésről élőben jelentkezünk.

A Székesegyház harangzúgásával vette kezdetét a rendezvény, majd a huszárok vezénylésével a résztvevők átvonultak a Berzsenyi Dániel szoborhoz, ahol közösen elénekelték a Himnuszt és a Szózatot.

A megemlékezésről készült fotógalériánkat a képre kattintva tekinthetik meg!
Trianon 100 sajtótájékoztató és megemlékezés
Szabó Tibor szaval a közös megemlékezésen
Kiss Tamás
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés