Programajánló a hétvégére: Adventi vásár, BSW, Szép nyári nap

Ki szeretnél mozdulni, de nem tudod még, hogy mit csinálnál a hétvégén? Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek lesznek Vas megyében.

ADVENTI VÁSÁR MEGNYITÓ

Szombathely - Fő tér - november 24. péntek 17:00

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében kerül megrendezésre a 2023. évi Adventi Vásár rendezvény 2023. november 24. és 2023. december 23. napja között. A megnyitón beszédet mond Nemény András polgármester.

A vásár teljes programját ide kattintva Két színpad, közel 50 koncert a szombathelyi adventi vásárban - Itt a teljes program! 2023. November 18. 11:25 olvashatja.


PŐDÖR GYÖRGY: TÉLI CSILLAGFÁTYOL - KÖNYVBEMUTATÓ

Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár (földszinti előadóterem) - november 24. péntek 17:00

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Szülőföld Könyvkiadó tisztelettel meghívja Önt, kedves családját és barátait Pődör György: Téli csillagfátyol című kötetének bemutatójára.

A szerzővel beszélget: Devecsery László József Attila-díjas költő. Közreműködik: Varga-Bodó Anita versmondó.

A szerző kötetei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók


SZOMBATHELYI VERZIÓ

Szombathely - AGORA Savaria Filmszínház - november 24-25.

Immár második alkalommal ad otthont az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont tagegységeként működő Savaria Filmszínház, közelebbről a mozi kamaraterme a VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál szombathelyi, kétnapos szatellit eseményének. A Verzió Magyarországon minden évben nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket – idén immár 20. alkalommal.

„A dokumentumfilmek nagyon személyes, egyéni történeteken keresztül tudnak rámutatni globális változásokra, érzelmi kapcsolatot teremtenek a főszereplőkkel, és segítenek elgondolkodni a világ sokféleségén – mondja Oksana Sarkisova fesztiváligazgató. „A múlt ismeretében és a jelen megértésével jobban láthatjuk, merre tartunk, és hozzájárulhatunk a megfelelő irány kiválasztásához.”

Egyrészt felemelő és viharos portrét ismerhetünk meg a kortárs művészeti világból az “Apolonia, Apolonia” film kockáin keresztül (a tavalyi vetítéssorozat egyik legnépszerűbb darabjához, a “KIM” című alkotásához kapcsolódva). Másrészt olyan társművészeti eszköztárral elbeszélt, múltfeldolgozással foglalkozó mozikat láthatunk közelebbről mint a romaholokausztot tematizáló, mozgásszínházi előadás létrejöttét követő “Habiszti” vagy az animációs betéteket archív anyagokkal kombináló “Mindhalálig” esetében, amely a negyvenes évek beli katolikus egyházi személyek kétarcú szerepvállalását tárja elénk.

Program:

November 24. (péntek) Képekben elbeszélt 1944

18.00 HABISZTI – CSAK AZÉRT IS!

Dobray György filmje (2022) 55’

Egy koreográfus a roma holokausztról alkot egy táncprodukciót. Az előadás főszereplője egy roma fiú, akinek a produkció alatt megismerjük a hétköznapi életét, tele tehetséggel, tánccal, rappel. Részleteket ide kattintva olvashat.

19.15 MINDHALÁLIG

Mózes Gergely filmje (2022) 46’

Animációs történelmi dokumentumfilm egy valódi hős vakmerő cselekedeteiről és egy vérgőzös antihős rémtetteiről: Az embermentő Baranski Tibor katolikus papnövendék és Kun páter nyilas szerzetes párhuzamos története az 1944-es budapesti ostrom árnyékában. Az embermentő Baranski és a háborús bűnös Kun páter egybefonódó története minden szempontból aktuális a jelenkor nem csak helyi, de egyben globális, valamint a valós problémákkal, előítéletekkel dúsan terhelt közegében. Részleteket ide kattintva olvashat.

November 25. (szombat) Önfelszabadítók: sorsok a művészeti világból

18.00 APOLONIA, APOLONIA

Lea Glob filmje, dán, lengyel produkció, magyar felirattal (2022) 116’

Amikor Lea Glob dán filmrendező 2009-ben először forgatott portrét róla, a tehetséges Apolonia Sokol mesébe illő életet élt: egy párizsi underground színházban született és egy művészkolóniában nőtt fel – a bohém életforma megtestesülése. 20-as éveiben a Beaux-Arts de Paris-n, Európa egyik legrangosabb művészeti akadémiáján tanult. Lea Glob az évek során többször is lefilmezte a karizmatikus Apoloniát, és a két fiatal nő között különleges kötelék jött létre. Az eredmény egy lenyűgöző, 13 évet átölelő portré egy fiatal nőről, aki keresi a helyét a művészet világában. Részleteket ide kattintva talál.

Az eseményre regisztrálni ide kattintva lehet. (A helyek száma korlátozott, ezért köszönjük, ha élsz az előztes regisztrációval.)

Jegy:

A vetítések 800 forintos helyszínen váltott belépőjeggyel látogathatók.


KÉZMŰVES KUCKÓ

Szombathely - AGORA MSH - november 25. 9.00-12.00

November hónapban is szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várjuk az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat. Az érdeklődők hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.

Téma: Gyertya-díszítés

Részvételi díj: 900 Ft/fő


JOBB AGYFÉLTEKÉS ALAP RAJZTANFOLYAM – GYERMEKEK ÉS FELNŐTTEK RÉSZÉRE

Szombathely - AGORA MSH - november 25-26. 9:00

A jobb agyféltekés alap rajztanfolyam egy olyan rajzos hétvége, ahol be tudjuk indítani a bennünk rejlő rajzkészséget. A két nap alatt sok-sok tanács, rajztechnika, önismeret mellett a szép rajzoláshoz szükséges képességek előhozása a cél, valamint olyan technikák, nüanszok megismerése, melyek segítségével autodidakta módon is tud majd fejlődni a tanfolyamon résztvevő.

A foglalkozás szombaton reggel 9 órakor kezdődik és kb. 15 óráig tart, vasárnap 10 órától az utolsó munka befejeztéig, mely személyenként eltérő.

A rajztanfolyamon minden eszközt, alapanyagot biztosítunk (ceruzák, radírok, rajzlapok stb.). Az elkészült művek és az eszközök hazavihetők.

Tanfolyam díja: 30000 Ft/fő

Bővebb információ és regisztráció: nemeth_PONT_zita_KUKAC_agora-savaria_PONT_hu, Tel: 20 359 1530.


A SCHMIDT MÚZEUM ÓRAGYŰJTEMÉNYE

Szombathely - Schmidt Múzeum - november 25. szombat 14:00

Tárlatvezető: Dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető

A tárlatvezetés ingyenes.


ADVENTET VÁRÓ KONCERT PITTI KATALINNAL

Szombathely - Sarlós Boldogasszony Székesegyház - november 25. szombat, 16:30

Jegyek 3.900 Ft-os áron vásárolhatók keddtől szombatig, 9-17 óráig a Püspöki Palotában kialakított Látogatóközpontban.


BSW KONCERT

Szombathely - AGORA MSH - november 25. szombat 21:00

A nyári fesztiválszezon után az év további részében is a BSW ÉS A GANG tölti meg a táncteret!

Zenekaros nagykoncert a Szombathelyen az AGORÁBAN!

 • Kapunyitás: 20:00
 • Koncert start: 21:00
 • Elővételes jegyek: 5 000 Ft
 • Jegyek beszerezhetők ide kattintva.

  IDŐUTAZÁS FELNŐTTEKNEK - RETRO PARTY

  Szombathely - Maxxx Club - november 25. szombat 22:00

  Nem csak a húszéveseké a világ!

  Ismételten kedves felnőtt vendégeinké a főszerep, hiszen elérkeztünk a különleges retro időutazás sorozatunk legújabb epizódjához amit megfűszereztünk egy kis #papaya életérzéssel! IDŐUTAZÁS FELNŐTTEKNEK - retro buli a 80-as, 90-es és 2000-es évek slágereivel!

  Szeretnél visszarepülni a múltba, és átélni a 80-as, 90-es és 2000-es évek hangulatát?

  Akkor gyere el az Időutazás Felnőtteknek #retro bulira, ahol a legjobb diszkó slágerekkel várunk! Táncolj a Modern Talking, Zoltán Erika, DJ Bobo, ABBA, Queen, Madonna és még sok más legendás előadó dalaira.

  Öveket becsatolni, november 25-én a varázslat folytatódik, a régmúlt idők legnagyobb arcai újra összegyűlnek egy egyedülálló és felejthetetlen utazás erejéig, az úti cél pedig nem mást mint a Papaya.

  Akik pedig elkalauzolnak téged:

 • SZELINGER
 • DJ Zsola
 • Helyszíni belépő: 3.000 Ft.-

  A beléptetés jogát a club fenntartja.


  SZÉP NYÁRI NAP

  Szombathely - AGORA MSH - november 26. 19.00

  A Szép nyári nap című musical valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv határhoz. Ennek fontos szerepe van a történetben. A humorral és iróniával átszőtt musical szereplői fiatalok, akik „önként” vállalták a nyári melót. A táborparancsnok Tóth Antal a Szovjet-Magyar Barátság TSZ paradicsom-feldolgozó melléküzemágának vezetője, helyettese Kovács Jenőné, azaz Panni néni, az orosz tanárnő.

  Juli, Panni néni KISZ-titkár lánya, beleszeret a frissen érettségizett Varga Péterbe, aki szociológusnak készül. Péter édesapja 56 után disszidált. A két különböző neveltetésű fiatal szerelmét sokan nem nézik jó szemmel. Az építőtábor többi lakója is pesti tinédzser, akik ezeken a szép nyári napokon teszik azt, amit minden fiatal, vagyis dolgoznak, szórakoznak, összevesznek, kibékülnek, szerelmesek lesznek, de legfőképp énekelnek és táncolnak a máig népszerű Neoton slágerekre.

  Kell, hogy várj, Kétszázhúsz felett, Santa Maria, Don Quijote, Pago Pago, Ha szombat este táncol, Tini-dal, Holnap hajnalig és még sok más dal is elhangzik az előadásban.

  A Neoton dalok mind a mai napig nem hiányoznak egyetlen valamirevaló házibuliból sem – korra való tekintet nélkül! Talán nem túlzás azt állítani, hogy ezek a slágerek ma Magyarországon ugyanolyan népszerűek, mint az ABBA együttes dalai.

  A Veres 1 Színház saját produkciója.

  Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában és online, a jegy.hu oldalon válhatók.

  Jegyárak: 6 700 Ft és 8 300 Ft között dinamikusan változik.

  Jövő heti előzetes

  KÖNYVBEMUTATÓ – SZEBENYI ISTVÁN: ELNÉMÍTOTT SORSOK – MINDENKINEK VAN EGY TÖRTÉNETE

  Szombathely - AGORA MSH - november 27. hétfő 19:00

  A Szülőföld Könyvkiadó által megjelentetett könyvben Szebenyi István arról ír, hogy vannak kimondatlan, vagy elhallgatott történetek, amelyről az érintettek alig, vagy sohasem beszéltek szívesen. Ezek lehetnek nagyszüleink, dédszüleink által a világháborúkról, hadifogságról szóló történetek, amelyeket nem meséltek el teljesen. Ám nem feltétlenül azért, mert kitörlődtek az emlékeikből, hanem szándékosan hallgattak el részleteket azokról a "nehéz időkről". Az író ezekből a történetekből szemezget, kiegészítve azzal, hogy az akkori időkben megjelent újságcikkek mennyire befolyásolhatták a közgondolkodást és az emlékek felidézését.

  A programon a részvétel ingyenes.


  NÉMETH KRISZTINA: A HAZARA: VALAHOL ÉLNEM KELL... | KÖNYVBEMUTATÓ

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár (földszinti előadóterem) - november 27. hétfő 16:30

  A Berzsenyi Dániel Könyvtár tisztelettel meghívja Önt, kedves családját és barátait Németh Krisztina: A hazara: Valahol élnem kell… című kötetének bemutatójára.

  Az estet moderálja Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Közreműködik Bujtás Ervin és Katavics Enikő

  A szerzőről:

  „A családommal Szombathelyen élek. Egészen kicsi korom óta életem a történetmesélés, de csak 2016 óta vagyok jelen a magyar írói életben. Ebben az évben jelent meg első kisregényem a Rejtelmes karácsonyok című antológiában, Révállomás, New York címmel, amelyet 2018-ban a Sorsforgácsok című novelláskötetem követett. Ekkor már készülőben volt egy önálló regény, amelyet egy afgán származású menekült fiú ihletett. Ezt az írásomat 2019 decemberében vehették kézbe az olvasók, a 2., javított kiadás pedig 2021 nyarán jelent meg A hazara : Valahol élnem kell… címmel.

  2020-ban elnyertem a Dugonics András Irodalmi Díj Kalandregény kategóriájában az 1. helyezettnek járó díjat, 2021-ben pedig szépirodalom kategóriában a 4. helyezést sikerült megszereznem. Ezt a díjat olvasói ajánlások és olvasói vélemények alapján ítélik oda, tehát nagy elismerés egy írónak, egyben visszaigazolás az olvasótábortól.

  Eddig megjelent írásaim:

 • Révállomás,
 • New York (Rejtelmes karácsonyok című antológia),
 • Sorsforgácsok (novelláskötet),
 • Nekem nem volt karácsonyom (Parázs és vanília című antológia),
 • A hazara : Valahol élnem kell…,
 • A hazara : Valahol élnem kell…, 2., javított kiadás,
 • A könyv a helyszínen megvásárolható.

  Az íróval készült beszélgetésünket ide kattintva Podcast Péntek: „Nem gondoltam volna, hogy a tálibok lesznek a marketingeseim” 2021. August 28. 11:36 megnézhetik.

  VALAMI DZSESSZ A SAVARIA FILMSZÍNHÁZBAN – A MUSILLAMI TRIO (USA) KONCERTJE

  Szombathely - AGORA Savaria Filmszínház - november 27. hétfő 19:00

  Michael Musillami - gitár, zeneszerző

  „… Musillaminak olyan hangja van, amit lehetetlen nem szeretni… A gitáros szerzeményei gazdag variációját nyújtják a zenei átiratoknak”

  James Hale, DownBeat

  „Michael Musillami kiemelkedik a dzsesszgitárosok túlzsúfolt mezejéből azzal a képességével, hogy különböző hagyományokat tud szintetizálni egy személyes stílussá.”

  Ed Hazell, Boston Phoonix

  Musillamiról bővebben ide kattintva olvashat: /p] Joe Fonda - nagybőgő

  A világ egyik legfoglalkoztatottabb dzsesszbőgőse. A lemezek száma, amelyen közreműködött, szinte megszámlálhatatlan. Saját együttese mellett játszott például Archie Sheppel, Anthony Braxtonnal, Leo Smitth-szel, Dave Douglas-szel vagy a Kossuth-díjas Borbély Mihállyal. 1989-ben a Pekingi Operával lépett fel New Yorkban. Nagy sikerrel szerepelt az elmúlt években Sárváron is a Michael Musillami Sextettel, a Conference Call Kvartettel, a Debbie Davies Blues Trióval és a NU Banddel. Joe Fondáról bővebben ide kattintva olvashat.

  George Schuller - dobok

  George Schuller dobos – akinek apja, Günther Schuller játszott Miles Davis 1949-es korszakalkotó „Birth of the Cool” lemezén − született New York-i. Zenei tanulmányait a bostoni konzervatóriumban végezte. 1984-ben alapítója volt a 12-tagú Orange The Blue együttesnek, amivel végigturnézta Észak- Amerikát, Európát és a Közel-Keletet. Állandó szereplője a New York-i avantgarde zenei színpadnak. George Schullerről bővebben ide kattintva olvashat.

  Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában, online, ide kattintva, valamint a koncert előtt a helyszínen kaphatók.

  Jegyár: 3 500 Ft, Szent Márton kedvezménnyel: 3 000 Ft.

  A Szent Márton-kártya kedvezmény csak az ELŐVÉTELBEN, személyesen a jegyirodában megvásárolt jegyek esetén érvényesíthető.


  VÁROSI GÓLYAAVATÓ

  Szombathely - AGORA MSH - november 28. kedd 16:00

  SZMJV Diákönkormányzata 11. alkalommal szervezi meg a Városi Gólyaavató programját.


  VILÁGJÁRÓK: KALANDOK EGY NYUGAT-AFRIKAI KUTATÓÚTRÓL

  Szombathely - AGORA Savaria Filmszínház - november 28. kedd - 17:00

  Előadó: Dr. Kúti Zsuzsanna kutatótanár

  Előadónk vezetésével expedícióra indulunk Ghánába. Megismerkedünk Accra-val, a fővárossal és körbenézünk Kumasiban, az egykori Ashanti Birodalom központjában. Elmélyedünk Nyugat-Afrika kultúrájában és gasztronómiájában, közben „megkóstoljuk” Ghána nemzeti ételét a fufut. Látogatást teszünk Cape Coast erdejében, sétálunk a Rabszolgaparton és a Kakum Nemzeti Park lombkorona sétányán és az Aburi Botanikus kertben, ahol felfedezzük Ghána élővilágát.

  Részvételi díj: 500 Ft

  Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában, online, ide kattintva és az előadás előtt a helyszínen válthatók.

  SOMOGYI ANDRÁS HUMORISTA ESTJE – HANGOK A FEJEMBEN

  Szombathely - AGORA Savaria Filmszínház - november 29. szerda 19:00

  Paródiákkal színesített humorest, 60 percben. Somogyi András az aktualitásokra épülő stand up comedy történeteit kiváló paródiákkal színesíti. Több, mint 100 embert tud élethűen megjeleníteni a színpadon - szombathelyi előadása alkalmával mindenki megtalálhatja majd a kedvencét (például Kajdi Csaba "Cylát", Kasza Tibit, a miniszterelnököt és számos más politikust, valamint celebet). 

  Jegyárak:

 • 6 490 Ft;
 • 5 490 Ft
 • Belépők kizárólag online, ide kattintva vásárolhatók.


  KOVÁCS JÓZSEF: IZIK, DÜRMELIK, KERESZTÉNY KÉPÍRÁS | KÖNYVBEMUTATÓ

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár - november 29. szerda 17:00

  A Berzsenyi Dániel Könyvtár, Kercaszomor Önkormányzata, a Vas Megyei Honismereti Egyesület és a Vasi Múzeumbarát Egylet tisztelettel meghívja Önt és családját, barátait Kovács József: Izik, dürmelik, keresztény képírás című kötetének bemutatójára.

  A több mint 300 oldalas kiadvány a tudós pap által a kercaszomori szolgálati évtizedei alatt a veleméri templom freskóiról és a Magyar Szent Korona ikonográfiájáról írt tanulmányait, valamint az őrségi szájhagyományt őrző szöveg- és kottagyűjteményét tartalmazza.

  A köszöntők elhangzása után a szombathelyi származású katolikus címzetes esperest és a születésének 90. évfordulójára kiadott kötetet a szerkesztő, Soós Kálmán, a Fortissimi Alapítvány elnöke mutatja be.

  Közreműködik Tornyos Jázmin versmondó.

  „Két arc. Közöttük hatszáz esztendő. Mindkettő Vas vármegyében maradt ránk. Ám ennél sokkal több köti össze az arcokat. Nemcsak ezen a borítón vannak egymáshoz közel, a kötet tartalmában is. A regedei Aquila János 1366‑ban bizonyára készült már a veleméri templom felöltöztetésére. A következő két évben keresztény történetekkel, ikonokkal és szimbólumokkal körbefestette a frissen vakolt falakat. Egy részük szerencsére ránk maradt. A szombathelyi Kovács József katolikus pap 1966‑ban Kercaszomoron írta első jegyzeteit a veleméri freskókról. (...) Az izgatta, mit üzent a falakon Aquila János az olvasni nem tudóknak. (...) Kovács József az őrségi emberek általa gyűjtött szóhagyományában, dalaiban is a gondolkodás régi rendjét látta meg. Az őrségiek emberszeretete vette körül, miközben a mindeneket alkotó bölcsesség titkait fürkészte. Néhányat ránk bízott."

  A kötetet a Fortissimi (Legbátrabbak) Alapítvány és Kercaszomor Önkormányzata adta ki az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság és az Őrségi Római Katolikus Plébánia támogatásával.


  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló