Programajánló a hétvégére: Bloomsday, Bálint Natália, Komolyzenei Kulturális Fesztivál és Életforrás Családi Fesztivál

Ki szeretnél mozdulni, de nem tudod még, hogy mit csinálnál a hétvégén? Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek lesznek Vas megyében.

Bloomsday

Szombathely - június 16-17. csütörtök-péntek

2022. június 16. csütörtök

14.00 Megnyitó és a szombathelyi Bloom Díj ünnepélyes átadása (Joyce szobor – Fő tér)
14.30 Bloomnapi pecsételés
15.00 Murális Műhely-projekt
15.30 Eredet – Tárgyak Leopold Bloom hagyatékából – T. Takács Tibor és TAG művészeti csoport utcakiállítása (Rákóczi Ferenc utca)
15.30 Sörcsapolás
15.30 Ulysses inspirációk - Az ELTE-SEK Vizuális Művészeti tanszék hallgatóinak kiállítása (Schrammel – gyűjtemény és Rákóczi F. utca) Betűarcok – Illusztrációk James Joyce: Ulysses c regényéhez – Szabadtéri kiállítás (Rákóczi F. utca)
16.00-17.30 Dublin-Szombathely korridor - előadások (Szombathelyi Képtár)
17.00 Túlzás koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)
17.30 Slow Animals – Westwerk Egyesület kiállítás megnyitó (Képtár)
18.30 Mit tehetnék? Megnövök! - Erményi Mátyás kiállítása (Új Irokéz Galéria - Képtár)
19.00 Ricsárdgír koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)
21.00 PUK Disco – DJ BarnaMás és RPP (Zsinagóga Udvar)

2022. június 17. péntek

12.00-18.00 Random paint projekt – Leopold Bloom sétány (Nagyszínpad előtti tér)
15.00 Együtt – beszélgetés szombathelyi írónőkkel (Zsinagóga Udvar)
16.00 Murális Műhely tárlatvezetés (Thököly u.-Karinthy u.-Zrínyi u.)
17.00 Joyce irodalmi klub megalakulása (Zsinagóga Udvar)
17.30 Párhuzamos könyvbemutató (Zsinagóga Udvar)
19.00 Kugler koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)
20.00 Bara akusztik (Zsinagóga Udvar)
21.00 Firkin koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)
22.00 Bara akusztik (Zsinagóga Udvar)


I. Életforrás Családi fesztivál, és Kirakodóvásár

Szombathely - Fő tér, Romkert - június 16-19. csütörtök-vasárnap

Egy baráti kör ötlete alapján élete hívták hagyományteremtő szándékkal az I. Életforrás Családi fesztivál, és Kirakodóvásárt.

Cél a családi kötődés erősítése, olyan programokkal, kikapcsolódással a nyár kezdetén, amikor a szülők a vírus következtében felhasználták szabadáságaikat, így munkájuk mellett nem tudják megoldani, vagy csak szűkösen az együtt töltött, tartalmas időt.

Ezt a rendezvényt hagyományteremtő szándékkal, évről évre szeretnék megrendezni, mely a családok számára élménnyel teli szórakozást és a közös együttlét örömét adja ajándékul.

Egyik fő helyszín a varázslatos kert, ahol együtt lehetnek a családok, egy parkosított területen. A római kori Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részlete található itt. Izgalmas sétát tehetünk azokon a hatalmas kőlapokon, melyeket egykor római katonák sarui tapostak. Hagyományos, kézműves termékek, foglakozások között népi technikák és formák, játékos foglakoztató formájában jelennek meg. Napközben gyermek és családi koncertek színházi előadások lesznek. 2021-ben Magyar Örökség Díjat kapott és Arany Búzaszem díjjal is kitüntetett Ringató Foglakozás határon átnyúló program keretében autentikus, felvidéki, magyar, népi értékekkel.

Kiérő helyszínen és a vásártér nagy színpadán kulturális programokat vonultatunk fel, mind színházi, mind komolyzenei és könnyűzenei programok formájában: (Eperjes Károly, Petronelli batyus szabadtéri színházi előadás, Tarisznyások együttes, Bujtás Ervin).

Egyik kiemelt programelem a családi főzőverseny, melyen neves zsűri fogja értékelni az elkészült ételeket „Család kedvence” kategóriában.

A 3 nap folyamán helyi, felnőtt- és gyermekkoncertek, előadások, megközelítőleg 50 programelem tarkítja a rendezvény eseményeit.

Péntek este a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke: Szikora Róbert és az R-GO várja a szórakozni vágyó és jelen lévő családokat. Vasárnap pedig a gyermekek kedvence, a Pál utcai fiúk és a Dzsungel könyvének írója: Dés László zárja a 4 nap eseményeit egy fergeteges koncerttel.


Komolyzenei Kulturális Fesztivál

Sárvár - Nádasdy-vár - június 17-19. péntek-vasárnap

Mr Piano művész úr guruló zongoráján délelőttönként bejárja Sárvár főutcáit és játékával hirdeti: ez a hétvége a klasszikus zene rajongóinak Mekkája. Zarándokolni pedig csak a város központjáig kell érte, pontosan a Nádasdy-várig. A gyermekeket zenei játszóház várja szombat és vasárnap délután, gyermekkoncert és mesemusical, a felnőtteknek sok-sok hangverseny és nagyszínpadi előadás.

PROGRAM:

2022.06.17.

 • 19:00 - Szerelmes duettek és áriák. Megyimorecz Ildikó és Fülep Máté estje. Zongorán közreműködik: Zsoldos Bálint. Dísztermi előadás.
 • 2022.06.18.

 • 15:00 – 20:00 Varázshangok játszóház a várudvaron és az aulában
 • 16:00 - Mézga Gézától a Nagy Ho-Ho Ho Horgászig – Kedvenc filmzenéinka Daniel Speer Brass kamarazenekar előadásában gyerekeknek
 • 17:00 – Tritónus Gitár Trió szabadtéri koncertjük Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából
 • 18:00 – Brass Show. Könnyed komolyzenei koncert a várszínpadon a pécsi kamaraegyüttes rézfúvósaival
 • 19:00 - Hotzi Panni és Kulhay Géza zongoraművészek négykezes variációi a Nádasdy Múzeum dísztermében
 • 21:00 – Fekete Nándor orgonaművész „Zene a képekben” látványkoncertje Európa legmodernebb szállítható koncertorgonáján a várszínpadon
 • 2022.06.19.

 • 15:00-19:00 Varázshangok Játszóház
 • 17:00 – Keszekusza varázspálcája. Öko-musical két felvonásban a Műzsák Társulat előadásában. Írta: Thuróczy Katalin és Arany Tamás
 • 20:00 – A Sárvári Vonósok koncertje a várszínpadon
 • A programok ingyenesen látogathatók.


  TFA - Legerősebb Tűzoltók Versenye

  Szombathely - Fő tér - június 17. péntek, 8:30

  Nem tudják visszafogni az energiáikat a tűzoltók. Ki lesz idén a legjobb közülünk? Ki a legerősebb tűzoltó? De most komolyan, miért kell ez nekünk? Mert kell a kihívás? Kell az adrenalin? Kell egy csapat? Kell egy fal, amit meg kell mászni? Kell hát. Tűzoltók vagyunk, nem papírból hajtogattak minket.

  Az idén június 17-én rendezik meg az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyt. A viadalnak ezúttal Szombathely ad otthont. Május 25-ig jelentkezhetnek hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók férfi és női kategóriában.

  A TFA (Toughest Firefighter Alive) indulói immár negyedszer mérik össze erejüket Vas megyében, az idén azonban új helyszínen, a megyeszékhely főterén állnak rajthoz. A feladatok egy részét az úgynevezett Firefighter Combat Challenge teszi ki, amelynek során egy speciális akadálypályán kell időre végigmenniük a jelentkezőknek, mindezt persze légzőkészülékben. Ehhez társulnak majd a második pályán azok az igazi erőfeladatok, amelyek során nagy súlyokkal kell a legkülönbözőbb helyzetekben megküzdeniük a tűzoltóknak. A két pálya együttes teljesítése és eredménye alapján alakul ki a végleges sorrend.

  A versenyt idén is kísérőprogramokkal teszik színesebbé a szervezők. Szakmai bemutatókkal, családi és gyermekprogramokkal, valamint ingyenes meglepetéskoncertekkel várják a rendezvényre látogatókat. A részletekről folyamatosan beszámolunk a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja mellett a TFA Facebook-profilján.


  Legyél Te is natúrparki alpannonia® túrázó!

  Szombathely - Víztorony - június 17. péntek, 17:00

  Előadó: Bakos Márton, alpannonia projektmenedzser, az Írottkő Natúrparkért Egyesület turisztikai alelnöke.

  Az alpannonia® Írottkő Natúrparkban vezető, 2021-ben bevezetett új light és hard körtúráiról lesz szó az előadásban. Kuriózumok, tippek, ajánlások, kedvcsináló, hogy a természetkedvelők megismerhessék és kedvet kapjanak a kötetlenül bejárható körtúráink felfedezéséhez.

  A programon való részvétel ingyenes.


  Zafír akusztik

  Szombathely - Broadway Club Cafe - június 17. péntek, 18:30

  2022.06.17-én 18.30-tól Zafír akusztik a Broadway Club Cafe teraszán. Jó idő, jó zene, jó hangulat.


  Háklár Banda, Vadvágány és The Scarlet a Bohém Lugasban!

  Szombathely - Bohém - június 17-18. péntek-szombat, 19:00

  Június 17-én, pénteken a Háklár Banda koncertjével indul a Bohém Lugas nyári koncertsorozata. másnap, 18-án, szombaton pedig a helyi Vadvágány dallamos rockzenéjére és az ír kocsmapunkban nyomuló The Scarlet hatalmas bulijára tombolhatnak a rajongók.

 • Kapunyitás: 19.00
 • Becsületkassza, ajánlott támogatás: 1.500 Ft
 • A koncertek rossz idő esetén elmaradnak!
 • Bohém

  Bikini koncert

  Répcelak - június 17. péntek, 21:00


  Summer Opening w/ METZKER VIKTÓRIA & BSW

  Szombathely - Cabana Garden - június 17. péntek, 22:00

  Summer Opening w/ METZKER VIKTÓRIA & BSW. Készülj fel Szombathely, mert június 17-én megnyitjuk a nyári szezont! Szikrázó napsütés, jéghideg italok és a legnagyobb slágerek.

  HANGULATFELELŐSÖK:

 • BSW 01:30
 • METZKER VIKTÓRIA 02:00-03:00
 • GREG 22:00-23:00
 • WHITENEGRO 23:00-01:30
 • DJ MARKITO 03:00-05:00

 • Csörötneki Nyárköszöntő

  Csörötnek - Akácfa kemping - június 18. szombat, 10:00

  Nyugat.hu

  KONTRASZTOK | Bálint Natália Szombathelyen | Klasszikus zenei koncert Evgeny Alexeevvel

  Szombathely - AGORA MSH - június 18. szombat, 11:00

  Klasszikus és modern, kelet és nyugat, reményteljes és vészjósló, vallásos és profán, végletek és árnyalatok. A magyar mezzoszoprán és az orosz-ukrán zongoraművész bázisa a németországi Stuttgart, de egyedülállóan széles repertoárjukkal rendszeresen lépnek fel Európa és Ázsia országaiban.

  Szombathelyi koncertjük is izgalmas programot ígér, benne Antonio Vivaldi, Mozart, Richard Wagner, Liszt Ferenc, Pjotr Iljics Csajkovszkij, Richard Strauss, Alekszandr Porfirjevics Borogyin, George Bizet, Bartók Béla és Kodály Zoltán remekműveivel. Bálint Natália hét nyelven fog énekelni: a műdalok, népdalfeldolgozások mellett áriákat hallhatnak a Figaro házassága, a Carmen és az Igor herceg című operákból. A koncert végén a pop/rock műfajából is felcsendül néhány dal, köztük az ezen a napon 80. születésnapját ünneplő Paul McCartney szerzeménye is.

  A programon való részvétel ingyenes.


  A fürdőkultúra emlékei - ingyenes előadás

  Szombathely - Smidt Múzeum - június 18. szombat, 14:00

  A hajdani Pannónia területén a rómaiak által épített fürdők (Aquincum, Balaton-felvidék) a társasági élet központjai voltak. A későbbi korokban az ásványos vizek, a meleg hévizek és a gyógyító források mellé kórházak és kolostorok épültek. Aztán jöttek a törökök, akik kifinomult fürdőkultúrát hoztak magukkal. A Monarchia területén a 19. század végén csaknem 800 fürdőhelyet tartottak számon, az elegáns kivitelezéstől a falusi fürdőkig sokféle adottsággal és eltérő kínálattal. A legpompásabbak között volt Harkány, Hévíz, Herkulesfürdő és Tusnádfürdő, de több budapesti fürdő is. Az élénk fürdőkultúra beszédes bizonyítékai a múzeumban őrzött képes levelezőlapok sokasága vagy a fürdőhelyekről származó emlékpoharak változatossága. A fürdőhelyek, nyaralóhelyek, gyógyvizes fürdővárosok hangulatát a "boldog békeidőkből" viseleti tárgyak is felidézik, mint egy-egy szép napernyő, szalmakalap és fürdőruha.

 • Tárlatvezető, előadó: Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet vezetője

 • Éljen a Vakáció! Tanévzáró - Nyárnyitó

  Szombathely - Derkovits Lakótelep - június 18. szombat, 16:00

  A Derkovits Városrészért Egyesület és az Agora Savaria Nonprofit Kft. közös délutáni gyermeknapot szervez a Derkovits Városrészen. Várnak minden gyermeket és szülőt szeretettel június 18-án (szombaton) 16 és 18 óra között.

  Programok:

 • Aszfaltrajz verseny 16 órától
 • Kézműves foglalkozás 16:30-tól
 • Helyszín: Szűrcsapó utca 24. Derkovits klub (az épület hátsó bejárata, a focipálya felől)


  WESTSIDE TSE 25 ÉVES GÁLAMŰSOR

  Szombathely - AGORA MSH - június 18. szombat, 18:00

  Idén 25 éves a Westside Táncsport Egyesület. Ezalatt a negyedszázad alatt több ezer tanítvány fordult meg náluk, számtalan versenyen vettek részt, több száz érmet hoztak haza. Különböző kategóriákban és korosztályokban 9 alkalommal álltak fel a Világbajnokságok dobogójának legfelső fokára!

  2022. június 18-án 18 órakor az AGORA – Művelődési és Sportházban tartják a hagyományos gálaestjüket. Jegyek a Központi tánciskolában, valamint az esemény napján a helyszínen kaphatók.


  WANNABE SZOMBATHELY | '90S & '00S

  Szombathely - Cabana Garden - június 18. szombat, 22:00

  Merengtél már azon, hogy hova lett a 90-es évek lüktető ritmusa? Hogy merre foszlott szét az az utánozhatatlanul szexi, rózsaszínbe forgatott hangulat? Eljött a feltámadás ideje: elhozzuk Neked az éjszakát, amikor meglódul a múlt, amikor felpendül a ritmus, amikor elalélsz a dallamgyönyörtől. Pop, csillám és szabadság. Egy új fülbemarkoló románc a régi szerelem emlékére.


  Broadway Club Pres. Season Closing w/ NWCC Production

  Szombathely - Broadway Club Cafe - június 18. szombat, 22:00

  Elérkeztünk a clubsorozat utolsó felvonásához! Megannyi élménnyel, és tapasztalattal lett gazdagabb mindenki a szezon során. Így nem is volt kérdés, hogy a keleti régió legrutinosabb formációját hívják vendégül!

  Az NWCC Production közel húsz éve tevékenykedik a szakmában! Estjeiket jellemzi a tudatosan felépített minőségi hangzásviláguk. Szettjeikben fellelhető az Ambienttől kezdve a Break-Beaten át a House minden válfaja. A jelenlegi csapatot hárman alkotják: Carry N, Fundaciôn és TheSokolRadio.

  Warm-Up szerepet Köry prezentálja! Legutóbbi szettje ékes bizonyíték, hogy a legalkalmasabb a feladatra! A Daytime sorozat második állomása után, a Napközi közreműködésével érkeznek helyi kötődésű srácok az éjszakába!

 • Belépő: 2500 Huf
 • PROGRAM:

  Nagyterem:

 • NWCC PRODUCTION (3hrs extended set)
 • KÖRY
 • FRANCIS HORYS & SALOKY
 • Kisterem (kávézó) by NAPKÖZI:

 • FERI.RAR
 • MOMOMOMO
 • CSEGA
 • PINTER_UR

 • 100% RETRO

  Szombathely - Palace Iron - június 18. szombat, 23:00

  Most szombaton az egyik kedvenc sorozat következik, ahol visszahozzák a legnagyobb RETRO slágereket, visszarepültök a 80-as, 90-es, 2000-es évek legnagyobb slágereihez. Ez a 100% RETRO!

 • Hangulatfelelős: DJ SÖRI
 • BELÉPŐ: 2500 Ft

 • Táplánszentkereszt értékei filmen

  Szombathely - Agora Savaria Filmszínház - június 19. vasárnap, 14:00

  A Táplánszentkereszt értékei filmen című kisfilm díszelőadása.


  Jövő heti előzetes:

  A balkáni gerle

  Sárvár - Nádasdy-vár - június 21. kedd, 20:00

  Színházi esték a várban.

  Sütő András vidám darabja a régimódi falusi hagyományokról, az igaz szerelemről a Déryné Társulat előadásában.

  Kedvezményes jegyek a helyszínen: 200 Ft.


  SZERDA ESTI AKUSZTIK - DIABOLUS IN MUSICA

  Szombathely - AGORA MSH - június 22. szerda, 19:00

  A Diabolus In Musica az Ørdøg akusztikus féltestvére, amely azonban sem tagságában, sem műsorában nem ugyanaz, mint a Fonogram díjas anyazenekar. A két akusztikus gitárra, két énekre és hegedűre hangszerelt torzító nélküli metálzene mögül a 20. és 21. századi irodalom is kikacsint, József Attilától Weöresen, Örkényen és Bob Dylanen át Varró Daniig és Cserna-Szabó Andrásig, de ijedtségre semmi ok, ez nem megzenésített verseket jelent. Hogy ezzel szemben mit, az kiderül június 22-én az AGORA-ban. Ahogy a zenekar mondja: „Ørdøg-dalok és más dalok, olyanok, amiket máskor másképp játszunk, és olyanok, amiket máskor nem játszunk sehogy.”

  Jegyek elővételben az AGORA – Jegyirodában (Március 15. tér 5., Tel.: 20/502-9351, nyári nyitvatartás: H–P 9.00–17.00) válthatók, valamint online a jegy.agorasavaria.hu oldalon és a koncert előtt a helyszínen.

  Jegyár: 2000 Ft, Szent Márton kedvezménnyel: 1700 Ft. A Szent Márton-kártya kedvezmény csak az ELŐVÉTELBEN, személyesen a jegyirodában megvásárolt jegyek esetén érvényesíthető.


  Játék a ritmussal

  Szombathely - Szombathelyi Siker Könyvtár - június 23. csütörtök, 17:00

  A rendezvényhez eddig rendelkezésre álló ütős hangszerek: bongó, cajon, pergő dob, tamok, sámán dob, tojás shaker, egyéb shakerek, kézi csörgő.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló