Programajánló a hétvégére: Miénk itt a rét, repülőnap, Bartók és Bruckner bűvöletében, Ébren Álmodók és Detektív hétvége

Ki szeretnél mozdulni, de nem tudod még, hogy mit csinálnál a hosszú hétvégén? Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek lesznek Vas megyében.

BABAGEOMETRIA - Kiállítás Nagy Diána könyvillusztrációiból

Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtára - május 2-31.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtára és a Móra Könyvkiadó sok éve ápol gyümölcsöző kapcsolatot, amelynek eredményeként már számtalan élménygazdag vándorkiállítás jutott el a szombathelyi és Vas megyei gyerekekhez. Az évek során ennek az együttműködésnek köszönhetően merülhettek el a könyvtárlátogatók többek között Janikovszky Éva, Bálint Ágnes és Lázár Ervin hétköznapjaiban és mesevilágában.

A legújabb Móra-BDK közös kiállítás a gyerekek közül is a legeslegkisebbek figyelmét igyekszik megragadni, és ezt értsék szó szerint. A könyvillusztrációként született grafikák elsősorban kisbabáknak szólnak és ez már önmagában különlegessé teszi a kiállítást, amely 2022. május 2-tól a hónap végéig várja a karonülő korosztályt és szüleiket. A falakat felöltöztető kontrasztos alakzatok, minták, formák és ritmikus vonalak segítik a babák szemmozgásának, éleslátásának kialakulását, fejlesztését. Alkotójuk Nagy Diána grafikusművész.

A kiállítás 28 alkotásának megcsodálása mellett természetesen lehetőség van belelapozni Nagy Diána köteteibe, illetve más kontrasztos mesekönyvekbe, babalapozókba. A tárlat 2022. május 31-ig tekinthető meg a BDK Gyermekkönyvtárában.


SZAKRÁLIS KÉPVILÁG A ROMA KÉPZŐMŰVÉSZETBEN

Szombathely - AGORA MSH - május 4-19.

Boldog Ceferino, a romák patrónusa napján nyílik a kiállítás hét képzőművész munkáiból.

Szakrális témájú alkotásait bemutatja:

 • Balogh Tibor, grafikus
 • Bari Janó, festőművész
 • Bódi Barbara, festőművész
 • Horváth János, festőművész
 • Ferkovics József, festőművész
 • Kunhegyesi Ferenc, festőművész
 • Váradi Gábor, festőművész
 • Ünnepélyes kiállításmegnyitó május 4-én 16 órakor. A kiállítást megnyitja Dr. Székely János megyés püspök.


  Miénk itt a rét

  Kőszeg - Alsó-rét - május 6-7. péntek-szombat, 10:00

  Játékos vetélkedő a kőszegi Alsó-réten a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont szervezésében.


  Európa-nap

  Szombathely - Fő tér - május 6. péntek, 10:00

  Ünnepeljük együtt az Európa-napot! Ingyenes gyermek- és családi programokkal, apró ajándékokkal várják az érdeklődőket. Az országos Európa- totó kitöltői esélyessé válnak megnyerni a fődíjat, egy elektromos kerékpárt!

  Az Európai Unióról, külföldi tanulási és munkalehetőségekről kaphatnak tájékoztatást a látogatók a Europe Direct iroda, az EURES és az Eurodesk helyi munkatársaitól.


  Séta Szombathely régi szőlőhegyén I.

  Szombathely - Oladi kilátó - május 6. péntek, 16:00

  A várostörténeti sétát dr. Kiss Gábor régész vezeti. Találkozás 16 órakor az Oladi kilátónál vagy 15:30-kor a Pásztor csárdánál, ahonnan együtt lehet felmenni a kilátóhoz. Útvonal: Az Oladi kilátótól a Jégpincéig.

  A várost nyugatról határoló dombsoron hajdan hosszan elnyúlva terült el a nagy kiterjedésű Szőlőhegy, amely jelentős szerepet játszott Szombathely gazdasági életében. Az itt termett szőlőből készített bort – bár nem tartották a legjobb minőségűnek – a középkorban mégis messzi földre szállították eladni.

  Maga a Hegy szőlővel és gyümölcsfákkal (elsősorban körtével, barackkal, szilvával) volt beültetve, de szántóföldek és erdők szintúgy voltak rajta. Épületek (présházak, pincék) azonban csak elvétve akadtak, mert a gazdák borukat otthon, városi házukban tartották.

  A 16. század közepétől már egyre több pusztaszőlőről szólnak az írások, aminek hátterében alighanem valami szőlőbetegség (is) állhatott. Ennek tudható be, hogy a Hegy szerepe idővel egyre csökkent.

  A Szőlőhegy szervezete legalább a 14. századig nyúlik vissza. Első hegymesterét az 1407-es privilégiumlevélből ismerjük. A bíróval és a tizenkét esküdttel gyakran ő képviselte a várost. Hivatala egészen a 20. századig fennmaradt. A hegymester, mint a Hegy közigazgatásának vezetője gondoskodott egyebek mellett a Hegykönyv vezetéséről is.

  Az észak-déli irányban húzódó egykori Szőlőhegy három részből állt: a Felső-, Közép- és Alsóhegyből. A három etapból álló sétán ezeket látogatjuk végig és ismerkedünk meg hajdani nevezetességeikkel.

  Szervezők: Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja, Panniculus Régiségtani Egylet, Szombathelyi Szépítő Egyesület, Vasi Múzeumbarát Egylet

  Az egyes alkalmak időtartama kb. 1 és fél óra. A séta nem megerőltető, de a kényelmes lábbeli ajánlott. Eső esetén az adott rendezvény elmarad és egy hetes csúszással, az elmaradt séta találkozási pontjánál folytatódik.


  Természet és művészet

  Szombathely - Kámoni arborétum - május 6-7. péntek-szombat, 16:30

  A Grazi Egyetem Botanikus Kertjében hosszú évek óta kerül megrendezésre egy jelentős érdeklődésre számot tartó, nagy sikerű Képzőművészeti Biennále. E neves kulturális rendezvény lehetőséget biztosít a természet és művészet összekapcsolódására, mely új, izgalmas esztétikai élményeket nyújt a látogatók számára.

  A Grazi Botanikus Kert időszaki kiállításainak mintájára elsőként Magyarország, a szombat- helyi Kámoni Arborétum ad otthont 2022 tavaszán a kortárs művészek válogatott alkotásainak bemutatására. A kiállításon 10 országból 46 nemzetközi művész, összesen több mint 70 alkotása – szobrok, térplasztikák és installációk – tekinthető meg.

  A művészet, a természet, és a zene nyelve univerzális, nemzetközi, mindenki számára egyaránt élményt nyújtó, hatása egyedülálló.

  A májustól szeptemberig tartó kiállítás időszakában különböző kísérőprogramok kerülnek megrendezésre: Botanikai és kurátori túrák, beszélgetések művészekkel, kreatív műhelyek gyerekek- és fiatal felnőttek számára, zenei rendezvények.

  MÁJUS 6. PÉNTEK

 • KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
  Moderátor: Ferenczy Gyöngyi
 • 16.30–17:00 | VIVACE Kamarazenekar-fogadózene
 • 17:00–17:10 | Nyitány VIVACE Kamarazenekar
 • 17:10–18:00 | Nyitóbeszédek
  • Dr. Nemény András – Szombathely Megyei Jogú Város polgármester
  • Prof. Dr. Lakatos Ferenc – Soproni Egyetem Rektorhelyettes
  • Péterfalvi Ágnes – Soproni Egyetem Botanikus Kert vezető
  • Mag.a Dr.in Ursula Brosch – Uni Graz, Botanischen Garten Graz, Institut für Biologie
  • Elisabeth Ledersberger-Lehoczky kurátor, képzőművész
 • 18:00–18:10 | „Záróhangok”
  • VIVACE Kamarazenekar
  • Vladimir Hirsch ́s Musik – Cseh Avangard zeneszerző
 • 18:10– | A kiállítás megtekintése közösen az Arborétumban. A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. által felajánlott fák nemzetközi örökbefogadása. 10 ország–10 fa
 • MÁJUS 7. SZOMBAT

 • 15:00– | Tarisznyások Zenekar interaktív családi és gyermek koncertje
 • 16:00– | Bujtás Ervin és Horváth Nóra – Ölelkezéseink – Zenés irodalmi műsor
 • 17:00– | Vladimir Hirsch ́s Musik – Cseh Avangard zeneszerző

 • Öröknyár: In memoriam Nagy Gáspár (verszínházi előadás)

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár - május 6. péntek, 17:00

 • Előadják Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek
 • Szerkesztette és színpadra alkalmazta Ekler Andrea irodalomtörténész, szerkesztő
 • A programot a „30 éve szabadon” Emlékbizottság támogatja
 • Az 1989-es rendszerváltás előkészítésében a költők, írók is vitathatatlan szerepet töltöttek be, kihúztak egy-egy téglát a bennünket szabadságtól elválasztó falból. Nagy Gáspár a rendszerváltás előtt és után is megőrizte rendíthetetlen hitét, elhivatottságát, költészetében a morál és esztétikum egységét, s mivel egy pillanatra sem vált szélkakassá, hitelességét is. Az Illyés Gyula 85. születésnapján című esszéjében így fogalmaz: „a gond, az a közös gond, amiért az egész íróság szolgálat lett, aszkézissé vált, hát ez az, ami lenyűgöző. ’Óvni egy széthulló családot’, magára eszméltetni és megtartani egy nemzetet, ha sem a politika, sem pedig a fennkölt szellemek ez ügyben már nem éreznek illetékességet.”

  Elődeivel és nemzedéktársaival sürgette a szocializmus hamisságának leleplezését, a diktatúra megdöntését, hangsúlyozta a történelmi tisztánlátás szükségességét. Már a hetvenes években is megfigyelték, de a „verspetárdák csak később robbantak”, a nagy botrányok a nyolcvanas években következtek. A legnagyobb visszhangot kiváltott, legismertebb botrányt az Új Forrás 1984. 5. számában közölt Öröknyár: elmúltam 9 éves című vers váltotta ki. A verset Nagy Imre kivégzésének 25. évfordulójára, 1983-ban írta. A vers több ízben utal Nagy Imre monogramjára a szavak elején és végén, s nyíltan sürgeti a mártírok eltemetését, s a bűnösök megnevezését: „egyszer majd el kell temetNI / és nekünk nem szabad feledNI / a gyilkosokat néven nevezNI”. A folyóirat még standokon lévő példányait összeszedték, a könyvtárakból eltávolították. Nagy Gáspár kiadásra váró kötetét a Magvető Kiadónál letiltották. A vers rovat szerkesztőjét, Sárándi Józsefet eltávolították a folyóirattól, Monostori Imre főszerkesztői kinevezését pedig eltolták egy évvel. Nagy Gáspár körül forrt a levegő, ez végül a Magyar Írószövetség titkári posztjáról való eltávolításához vezetett. Éppen ennek révén a nyolcvanas években rendkívüli népszerűségnek örvendett. 1989. június 16-án Cseres Tiborral ő helyezte el az Írószövetség koszorúját Nagy Imre és társai újratemetésekor. Nagy Gáspár ezt tekintette személyes rehabilitációjának.


  HOGYAN LEHET BIZTONSÁGOS AZ UTAZÁS 2022-BEN?

  Szombathely - Víztorony - május 6. péntek, 17:00

  Grünwald Zsolt személyi utazásszervező tart előadást a Víztorony különtermében május 6-án, pénteken. A rendezvényen szó lesz a többi között a legnépszerűbb nyári úti célokról, a szigorításokról és engedményekről járványügyi intézkedésekben, az interneten, egyénileg szervezett utazás veszélyeiről.

  A programon való részvétel ingyenes!


  Oroszy Csaba kiállítása

  Kőszeg - Jurisics Vár - május 6. péntek, 17:00

  Oroszy Csaba képzőművész kiállítására hívják a kedves érdeklődőket a Jurisics vár lovagtermébe május 6-án (péntek) 17 órakor.


  Gyógy-Bor-Tér-Zene

  Bükfürdő - Termál körúti park - május 6. péntek, 17:00

  Boglya Népzenei Együttes a bükfürdői Termál körúti parkban, az Apartman Hotel parkolója melletti füves területen.


  Kézzelfogható kiállítás

  Sárvár - Nádasdy-vár - május 6. péntek, 17:00

  Tapintható kiállítás a Nádasdy-várban, amelyben együtt állítanak ki kortárs képző- és iparművészek, valamint különböző fogyatékossággal élő alkotók.

  A tárlat fedett szemmel ismerhető meg különböző fokban látássérült tárlatvezetők közreműködésével, előre egyeztetett időpontban a 70/307-3536 telefonszámon.

  A kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2022. május 6-án, 17 órától kerül sor a Nádasdy-vár nagytermében. A megnyitón köszöntőt mond Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere. A kiállítást megnyitja Móga Sebők Erzsébet, a Kézzelfogható Alapítvány elnöke. A megnyitón műsort ad Németh Kornél és Ódor Kristóf, a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola tanárai.


  Ritmusállomás bemutató / DemFer koncert

  Szombathely - Végállomás Klub - május 6. péntek, 18:30

  Május 6-án, pénteken a Ritmusállomás Dobiskola bemutatóját és a DemFer zenekar koncertjét élvezhetik a Végállomásba kilátogató érdeklődők. A Ritmusállomás Dobiskola tanítványai Hollósi László vezetésével mutatják be tudásukat.

  A DemFer zenekar egy új, egy friss cover band, amely arra vállalkozott, hogy Demjén Ferenc, Kossuth-díjas magyar énekes, dalszövegíró és basszusgitáros, legnépszerűbb dalaiból adjon ízelítőt, mintegy két órában. A műsor az ő munkásságát mutatja be a teljesség igénye nélkül...

  Belépő 1.500 Ft, kapunyitás fél 7-kor.


  Meggie & Tomsa

  Kőszeg - Tóth Pincészet - május 6. péntek, 19:00

  Ideje felpezsdíteni az unalmas péntek estéket! Két fantasztikus kőszegi zenész, Meggie & Tomsa gondoskodik a megszokott fergeteges hangulatról.

 • Belépő: 800 Ft / fő
 • Asztalfoglalás ajánlott
 • 2 fős foglalásoknál előfordulhat, hogy egy másik 2 fős társasággal közös asztalt tudnak biztosítani.


  Bartók és Bruckner bűvöletében - Szimfónia-Tavasz 4. előadás

  Szombathely - Bartók Terem - május 6. péntek, 19:00

  Május 6-án, pénteken új hangversenyére várja közönségét a Savaria Szimfonikus Zenekar. Műsoron Bartók Béla Magyar képek című zenekari műve és III. zongoraversenye, valamint Anton Bruckner IV. szimfóniája. Közreműködik Berecz Mihály zongoraművész, vezényel Vajda Gergely.


  ÖsszKDG & ORLAY & HBSZ / CS Company & Never Say Never

  Szombathely - Romkert - május 6. péntek, 22:00

  Sziasztok KDGSEK, ORLAYSOK, HBSZESEK és Barátaik! Most rajtatok a sor. Csupa ismerős arc, a cél, hogy összehozzák a legjobb sulik közösségét egy FELEJTHETETLEN estére...

  Ami vár RÁTOK:

 • Színes társaság
 • Kedvenc zenéitek
 • Bomba italakciók
 • A DJ pultban: WHITENEGRO
 • JEGYEK

 • Elővételes KDGs, Orlays, HBSZs diákoknak 2 000 Ft
 • Elővételes KÜLSŐSÖKNEK 2 500 Ft
 • Helyszínen 3 000 Ft
 • KORHATÁR 16+
  A beléptetés és a műsorváltozás jogát fenntartjuk!
  DRESS & FACE CONTROL


  Kézműves Kuckó

  Szombathely - AGORA MSH - május 7. szombat, 9:00

  Októbertől májusig szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várjuk az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.

 • Téma: Fonalmadár készítés
 • Részvételi díj: 500 Ft/fő

 • Családi Repülőnap

  Szombathely - Repülőtér - május 7-8. szombat-vasárnap, 10:00

  Ahogy az elmúlt években megszokhattátok, idén is készülnek Családi Repülőnappal a repülés szerelmeseinek és a szabadba vágyóknak.

  A Skorpió Box Club kinálata:

 • Gyerek box: 5-12 éves gyerekek ökölvívó bemutatója
 • Ökölvívó technikai bemutató pontkesztyűzés(iskolázás)
 • Nyílt a bemutató, bárki csatlakozhat
 • Éles küzdelmek és egy ökölvívó mérkőzés
 • Meglepetés sztárvendég

 • Csecsemőszínház - Cinege, cinege kismadár (0-3 éveseknek)

  Celldömölk - Soltis Lajos Színház - május 7. szombat, 11:00

  A Vaskakas Bábszínház bemutatja: Cinege, cinege, kismadár.

 • Regisztráció: 06-20/535-76-36
 • Maximális résztvevő létszám: 40 fő
 • Hogy a két madárleső manónak összesen hány puha-pihe-csipogós-röpülős fiókája van, s hogy azok milyen fülbemászó csiviteléssel, trillázással, csipogással röpködnek, megtudhatják, ha megnézik a Vaskakas Bábszínház csecsemőknek szóló előadását, a Cinege, cinege, kismadár című produkciót.

 • Tervező: Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas) és Szabó Tamás
 • Zeneszerző: Rab Viki
 • Rendező: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)
 • Játsszák: Bánky Sára e.h. és Bora Levente
 • Az előadás időtartama 20 perc, melyet 20 perc játékidő követ
 • Jegyár: 2000 Ft / gyermek + kísérő
 • Az Aprók Színházáról:

  Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra. Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen. Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz. Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.


  Ébren Álmodók Együttes akusztikus gyermekkoncertje - TÉR-ZENE PROGRAM

  Szombathely - AGORA MSH - május 7. szombat, 11:00

  A koncerten Sillye Jenő – Kovács Gábor – Antoine de Saint Exupéry: A kis herceg című műve segít megérteni, hogy van egy bolygónk, amiért felelősek vagyunk. Vannak kapcsolataink, amelyeket ápolnunk kell és fontos felismernünk az élet által kínált dolgok rengetegében a számunkra egyedit.

  A programon való részvétel ingyenes!


  Tiszta sváb díszbemutató és közönségtalálkozó

  Szombathely - AGORA-Savaria Filmszínház - május 7. szombat, 14:30

 • Magyar dokumentumfilm 109’
 • Díszbemutató és közönségtalálkozó
 • Vendég: Sós Ágnes, a film rendezője és producere
 • Jegyfoglalás: jegyfoglalas.savariamozi.hu/ vagy www.savariamozi.hu

  Feltáratlan titkok, sérelmek, félelmek. A történelemnek része vagy, mégis, a tankönyvekből és a „fejekből” hiányzik a sorsod. Ugyan miért? – a kérdés arra indít néhány huszonéves fiatalt, hogy nagyszüleik - dédszüleik múltja után kutakodni kezdjenek.

  Ahogyan tér és időutazásuk során az unokák felderítik a történelem számukra eddig ismeretlen tényeit, egészen pontosan a magyarországi németség történetét, egyre nyilvánvalóbbá válik számukra az elhallgatás veszélye: az, hogy a félelem félelmet, a gyűlölet gyűlöletet táplál. A fiatalok személyes életét fokozatosan átszövi az identitáskereséssel induló majd a „részükké váló” múlt.


  CATAN TELEPESEI - Vas Megyei Bajnokság

  Szombathely - Sportliget, Return Bistro - május 7. szombat, 15:00

  A Társasjátékos Kupán kilenc önálló versenyszámban mérettetheted meg magad. A játékokról már írtunk korábban, úgyhogy most itt van néhány fontos információ, hogy hogy is kell elképzelni ezt az egész versenyt! Jelentkezésed után indulhatsz a Megyei Bajnokságon, amelyen ha győzöl nem csak kiadói kedvezményekkel gazdagodsz, de lehetőséget kapsz részt venni a Budapesten megrendezésre kerülő Országos Bajnokságon is.

  Ha pedig itt is te kerülsz a dobogó tetejére, tiéd a bajnoki cím, a hozzátartozó kupa és más értékes nyeremények is! További részletek és a regisztráció miatt látogass el ide: www.tarsasjatekoskupa.hu

  A verseny díjazása:

  A Megyei Selejtező dobogós helyezettjei jutalomban részesülnek

 • 1. helyezett: oklevél + 30%-os kedvezményt biztosító vásárlási utalvány
 • 2. helyezett: oklevél + 20%-os kedvezményt biztosító vásárlási utalvány
 • 3. helyezett: oklevél + 10%-os kedvezményt biztosító vásárlási utalvány

 • A megörökített idő - kiállításmegnyitó

  Sárvár - Nádasdy-vár - május 7. szombat, 16:00

  Kondor János festőművész A megörökített idő című kiállítása nyílik a vár kortárs kiállítóterében, a Galeria Arcisban.


  XXVIII. Őrség teljesítménytúrák

  Szalafő - Olcsai-Kiss Zoltán Faluház - május 7. szombat, 18:00

 • III. Őrség Maraton teljesítménytúra: Szalafő - Őriszentpéter – Bárkás-tó – Kondorfa – Szentgotthárd (Farkasfa) – Apátistvánfalva (Balázsfalva) – Orfalu – Szalafő
 • XXVIII. Őrség 30 teljesítménytúra: Szalafő - Őriszentpéter – Ispánk – Kondorfa – Szalafő
 • XII. Őrség 20 teljesítménytúra: Szalafő - Őriszentpéter – Bárkás-tó – Kondorfa – Szalafő
 • III. Őrség 10 teljesítménytúra ("Szerről szerre Szalafőn"): Szalafő (Templomszer – Alsószer – Csörgőszer – Pityerszer – Felsőszer – Papszer – Templomszer)
 • Bázishelyszín: Olcsai-Kiss Zoltán Faluház (9942 Szalafő, Templomszer 25.)


  Ungaresca Senior 30 - Életünk a tánc

  Szombathely - MMIK - május 7. szombat, 18:00

  Az Ungaresca Senior Táncegyüttes 30 (+2) éves jubileumi műsora.


  Tavaszi Fúvósmuzsika - A Körmendi Fúvószenekar Egyesület koncertje

  Körmend - Batthyány-kastély udvara - május 7. szombat, 19:00

  A Körmendi Fúvószenekar a Tavaszi Közös Napok alkalmából újra színpadra áll! Akik korábban az Újévi Koncerteken átélték a fantasztikus élményt, amit a zenekar nyújt, most újra gyönyörködhetnek a fantasztikus dallamokban. A pandémia miatt elmaradt évnyitó események helyett most a szabadtéri rendezvények időszakát nyitja meg Körmend egyik legrégebbi közössége. A repertoárban szereplő népszerű zenék átiratai kellemes estét garantálnak.


  Regős Együttes koncert

  Sárvár - Zene Háza - május 7. szombat, 19:00


  Copy Con és Selector Joe-Z

  Szombathely - Broadway Club Café - május 7. szombat, 19:00

  Május 7-én Copy Con és Selector Joe-Z családias, nyilvános próbát tart Szombathelyen, a Broadway teraszán.


  STRONG DEFORMITY lemezbemutató / CADAVERES / GUNMAKER

  Szombathely - Végállomás Klub - május 7. szombat, 19:00

  Május 7-én, szombat a legendás szombathelyi formáció, a Strong Deformity bemutatja májusban megjelenő új albumát, de természetesen a Magic Syrup és a Racket c. albumok legjobb dalait is megdöngetik. Vendégül látják a Cadaverest akiket nem kell bemutatni és akikhez több évtizedes együttműködés is köti őket. A másik vendég az Európát is megjárt Gunmaker akik szintetizátorokkal és gitárokkal varázsolnak.

  Kapunyitás 7-kor, belépő elővételben 2.500 Ft, a helyszínen 3.000 Ft. Jegyelővétel itt.


  Black & White Party

  Szombathely - Rumi út 10 - május 7. szombat, 21:00

  Újabb fergeteges bulival várunk Benneteket a Rumi út 10. szám alatt. A legjobb kubai zenék, szenzációs hangulat, pörgős ruedák! Belépés fekete-fehérben!


  Mucho Bien - 100% R'n'B/Latin/Hip Hop

  Sárvár - Caracas Bulvár - május 7. szombat, 22:00

  Megérkezett a Blow UP! srácainak legújabb gyermeke: a Mucho Bien. A tempot lejjebb vesszük, a seggrázást 1000%-ra emeljük és egy olyan bulira invitálnak benneteket, ahol forróbb ütemeké a főszerep: 100% R'n'B, 100% Reggaeton, 100% Hip Hop, 100% Mucho Bien

  Házigazda: Daniel Dash & Andy Kraft


  2000’s HITS PARTY

  Szombathely - Maxxx Club - május 7. szombat, 22:00

  Everyday i'm shuffling… Figyelem! Érkeznek az elmúlt évek legnagyobb slágerei a Maxxx clubba! Egy este ami visszarepít a 2000-es és a 2010-es évek világába. Emlékszel a kedvenc számodra ami a sulibulin szólt? Vagy csak egy régi szám ami az első partin szólt amire elmentetek a haverokkal? Ezen az estén felidézzük mindet!

  Akik pedig csakis a legjobb zenéket nyomják nektek:

 • SecretX Dávid
 • Dj Löy
 • Virág Csaba
 • Ne gondolkozz, maxxxold ki az estéd!


  Welcome Coronita

  Szombathely - Romkert - május 7. szombat, 22:00

  Május 7-én visszatér Szombathelyre a Coronita csapata! VÉDETTSÉGI KÁRTYA NÉLKÜL is várnak! Családias légkör, lüktető dallamok, mosolygós arcok, leírhatatlan atmoszféra - minden adott, hogy reggelig trappoljunk a Romkertben!

  Akik a lépés alá az ütemet adják:

 • Manic N
 • Miamisoul
 • Goldsound
 • JEGYÁRAK

 • Helyszínen: 2.500 Ft
 • Vip jegy: 3.500 Ft
 • Korhatár: 16+
  Asztalfoglalás és ViP: +36 20 218 7897


  Big City Life / Dubai

  Szombathely - Palace Iron - május 7. szombat, 23:00

  Május 7-én ismét nagyvárosi életérzés a Palace-ban: Big City Life - Dubai. Aki elhozza a homok dűnéken át nyúló csillogás lüktetését: BREDA BIA.

 • Rezidens: Borsha
 • BELÉPŐ: 3000 Ft

 • IX. Vendvidék teljesítménytúrák

  Felsőszölnök - május 8. vasárnap, 7:00

  III. Vendvidék Maraton (Hármashatártól Hármashatárig három országon át) teljesítménytúra: Felsőszölnök – Hármashatár – Völgyköz – Kuzma – Hegyszoros – Hegyszoros-hegy – Márai Terézia-kő – Mészvölgy – Békató – Bónisfalva – Tóka – Felsőszölnök.

  FIGYELEM! A túra kizárólag 2022. május 8-án teljesíthető, instant formában (Az útvonalon sem ellenőrzőpont, sem pedig szolgáltatás nem lesz elérhető. Díjazás a célban.) TÁJÉKOZÓDÁSILAG NEHÉZ TELJESÍTMÉNYTÚRA Magyarország, Szlovénia és Ausztria területén. A TÚRÁN KIZÁRÓLAG OLYAN SZEMÉLY VEHET RÉSZT, AKI RENDELKEZIK AZ AUSZTRIÁBA TÖRTÉNŐ, A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓ KARANTÉNMENTES BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES VÉDETTSÉGGEL!

 • IX. vendvidék 25 teljesítménytúra: Felsőszölnök – Hármashatár – Felsőszölnök – Kétvölgy – Felsőszölnök
 • VIII. vendvidék 12. teljesítménytúra: Felsőszölnök – Hármashatár – Felsőszölnök
 • I. Vendvidék 6 teljesítménytúra ("Végig a Réti orchideák tanösvényen"): Kétvölgy (Permise – Ritkaháza – Permise)
 • Bázishelyszínek:

 • Gostilna (Kern kocsma) (9985 Felsőszölnök, Templom út 6.)
 • Kétvölgy Kertje – szatócsbolt és kultúrtörténeti kávézó (9982 Kétvölgy, Fő utca 13.)

 • Michael Ende: Lenka és a tündér / matiné előadás

  Szombathely - Mesebolt Bábszínház - május 8. vasárnap, 10:00

 • Ajánlott korosztály: 4 éves kortól
 • Belépőjegyek itt
 • Tervező: Rumi Zsófia
 • Zene: Kiss Dávid
 • Bábszínpadra írta és rendezte: Veres András
 • Játssza: Varga Bori
 • Lenka egészen hétköznapi kislány. Szeret iskolába járni, szeret játszani, szereti a szüleit, csak hát… Őszintén szólva nem mindig szeret szót fogadni. Apa és Anya gyakran túl szigorúak vele, Lenka legalább is ezt így érzi. Bizony minden teljesen más lenne, ha a szülők nem lennének annyival nagyobbak! Ki más tudna ebben a nehéz ügyben segíteni, mint egy igazi kívánságteljesítő tündér, Titokzatos Teodóra? Ha egy dühös kislány varázserőre tesz szert, akkor garantált a bonyodalom, az előre nem látható helyzetek sokasága. Michael Ende világhírű meséje különleges, izgalmas bábtechnikák segítségével elevenedik meg a Mesebolt Bábszínház színpadán, sok humorral, némi bölcsességgel, és rengeteg mesélőkedvvel.


  Detektív Hétvége Szombathelyen - új játékkal

  Szombathely - Komló Étterem & Kávézó - május 8. vasárnap, 11:00

  Eredjetek rejtélyes esetek nyomába, melyeket csak Szombathely belvárosának utcáit járva tudtok megoldani! Minden állomáson egy újabb nyom, feladat, fejtörő. Váljatok egy vérbeli krimitörténet főszereplőivé!

  Erre a linkre kattintva tudtok regisztrálni a szabad időpontok valamelyikére.

  Rossz idő esetén a programot másik dátumon tartják meg.


  LoL 1v1 Verseny

  Szombathely - LvL Up Esport Bár - május 8. vasárnap, 14:00

 • Nevezési Díj 1000 Ft (500 Ft lefogyasztható)
 • Max Résztvevők: 32 fő
 • Nyeremények:

  1. hely: A nevezések fennmaradó részének 60%-ka + 1 koktél
  2. hely: A nevezések fennmaradó részének 25%-ka + 1 Koktél
  3. hely: A nevezések fennmaradó részének 15%-ka

  Szabályok:

 • A formátum változhat, de tervek szerint double elimation
 • Minden meccs BO3, Döntő BO5
 • Első gyilkosság vagy első toronyig megy a meccs
 • A győztes kötelezően hőst kell cseréljen! A vesztes mehet ugyanazzal is akár
 • 1 ban van fejenként

 • A gömbfejűek és a fazékfejűek. A későneolitikum az Arany-patak völgyében

  Szombathely - Savaria Múzeum - május 8. vasárnap, 15:00

  Az újkőkor idején kialakult - a mai napig meghatározó jelentőségű – gazdasági, kulturális változásairól, annak hazánk földjén megjelenő formájáról és helyi vonatkozásairól lesz szó. Arról, hogy honnan, milyen körülmények között jutottak el ide a földművelő, állattenyésztő életmódot folytató és terjesztő népek? Milyen körülményekkel találták magukat szemben a Kárpát-medence nyugati felében? Milyen életmódbeli, technológiai válaszokat adtak az új természeti környezet „kihívásaira”? És milyen tárgyi emlékeik maradtak ránk, az ezekkel kapcsolatos hiedelmekről, a korabeli szellemi élet „lenyomataként”? Megpróbáljuk felvillantani a későneolitikum embereinek 6-7000 évvel ezelőtti életét. Már amennyire ez ilyen időtávlatból lehetséges.

  Ingyenes tárlatvezetés, tárlatvezető Varga Péter (Cserga).


  Porcelán-bál - ingyenes záró tárlatvezetés a Herendi kiállításban

  Szombathely - Schrammel-gyűjtemény - május 8. vasárnap, 16:00

  A Schrammel-gyűjtemény a Schrammel-életmű helye, ahol az állandó kiállítás mellett időről időre időszaki kiállításokat is rendezünk. Jelenleg a „Porcelán-bál” című herendi kiállítás látható május 8-ig. A kiállítás záró tárlatvezetésén a résztvevők elsősorban arra kapnak választ, hogyan kapcsolódik Schrammel Imre munkásságához Herend. Hogyan születtek a művész Herenden töltött időszakának gyümölcseként az unikális karneváli figurák, melyeket ő tervez és a gyár porcelánfestőivel festet, a tradíció és az újdonság sajátos vegyítésével?

  A téma kapcsán betekinthetnek az állandó kiállításba is, ahol a művész teljes porcelánmunkásságáról lesz szó, történeti érdekességekkel fűszerezve:

  Schrammel Imre 1957-ben, Borsos Miklós tanítványaként végzett az akkori Iparművészeti Főiskola porcelán tanszakán, ahol később tanárként és rektorként is munkálkodott. Ez a szakmai-életrajzi háttér magyarázza, alakítja porcelánmunkásságát, amely a művész terrakotta, kőcserép, pirogránit és egyéb munkái mögött búvópatakként mindvégig jelen van az életműben. 1959 és 1962 között a Hollóházi Porcelángyár, 1996-2006 közt pedig a Herendi Porcelánmanufaktúra művészeti tanácsadója. Hollóházi munkái, pályája legelején az avantgárd jegyében születnek, ám ez a kísérlet akkoriban túl korszakalkotó ahhoz, hogy sikertörténet lehessen. Később, herendi munkássága során azonban hungarikumot teremt. Ez utóbbi porcelántípus lesz a tárlatvezetés főszereplője.

  Tárlatvezető: Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor


  Jövő heti előzetes:

  Táncház

  Szombathely - Siker Könyvtár - május 9. hétfő, 17:00

  Szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki kedveli a néptáncot, szeretne néhány egyszerű lépést megtanulni és egy kis időt jó hangulatban eltölteni.


  Deep Impact – Valódi fenyegetés az űrből

  Szombathely - AGORA–Savaria Filmszínház - május 9. hétfő, 17:00

  Csillagászati szabadegyetem. Csillagászati előadás. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium szervezésében zajló „Az égbolt nem a határ – Csillagászati és űrkutatási szabadegyetem” 1. szemeszterének programja.

  A tudománynépszerűsítő előadások közönségbarát módon épülnek fel. Mindegyik előadásban egy-egy film lesz terítéken. Először röviden felvázolják annak hátterét és cselekményét, majd áttekintik a filmek azon részeit is, amelyeknek releváns fizikai (esetleg kémiai, biológiai) és csillagászati vonatkozásai vannak. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

  Az egyéni regisztráció a rendezvénysorozat honlapján, az egbolt.gothard.hu címen érhető el. Csoportos jelentkezési igény: egbolt_KUKAC_gothard_PONT_hu e-mail címen.


  ZENE ÉS FILM: KOPASZKUTYA

  Szombathely - AGORA–Savaria Filmszínház - május 9. hétfő, 19:00

  Magyar zenés dráma, 100 perc, 1981

  A banda turnéja akadozik. Változtatni kell. A főnök felismeri az idők szavát: külvárosivá kell lenni, le kell menni kutyába. Legyenek Kőbánya Blues Band. A fiúk ráállnak. Szereznek egy kutyát, felfedezik Billt, aki mindenkinek tetszik, durvább szövegeket írnak, és már az első koncert sikeres. Az igazi nagy áttörést a gellérthegyi szabadtéri buli hozza, a gyerekek őrjöngnek...

  Szomjas György 1981-ben készült kultuszfilmje, a Kopaszkutya egy rockzenekar történetét meséli el.


  ZENE ÉS FILM: BARTA TAMÁS – SIESS HAZA, VÁR A MAMA!

  Szombathely - AGORA–Savaria Filmszínház - május 9. hétfő, 19:00

  Magyar zenés film, dokumentumfilm. 2019. 104 perc.

  A film előtt bevezetőt mond Gróf István zenei publicista és műsorszerkesztő.


  GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI FESZTIVÁL

  Szombathely - AGORA MSH - május 10-11. kedd-szerda, 13:00

  Előadó-művészeti bemutatók szombathelyi és Vas megyei diákok, óvodások, amatőr művészeti csoportok részére. Bemutatkoznak Szombathely és térsége nagycsoportos (6-8 éves) óvodásai, Szombathely és térsége általános iskolásai és középiskolásai és Vas megye általános iskolásai és középiskolásai.

  A BEMUTATÓK IDŐPONTJA:

 • 2022. május 10. kedd, 13:00-18:00 Nagycsoportos óvodások és kisiskolások művészeti fesztiválja
 • 2022. május 11. szerda, 13:00-20:00 Felső tagozatosok és középiskolások művészeti fesztiválja

 • VILÁGJÁRÓK: HELLÁSZ ISTENEINEK NYOMÁBAN - ANTIK GÖRÖG RÉGÉSZETI LELŐHELYEK

  Szombathely - AGORA MSH - május 10. kedd, 16:30

  Az ókori görögök titokzatos világába nyerhetünk bepillantást az Olümposzon barangolva, de Dion: Isis városa is (nekünk szombathelyieknek) különösen fontos régészeti lelőhely. Az Akropolisz, vagy Delphoi jósdája és a knósszoszi palota meglátogatása során pedig további meglepő felfedezéseket tehetünk a hellének mindennapi életének titkaiba!

  Előadó: Várnainé Balogh Beáta, történelemtanár, régésztechnikus.

  A programon való részvétel ingyenes!


  Faberuskák - irodalmi est

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár - május 10. kedd, 17:00

  Az egykori alma mater – a celldömölki gimnázium köti össze annak a kis csapatnak a tagjait, akik egyik társuk verseiből egy irodalmi est anyagát állították össze. A „fa” néven publikáló Ferenczy András költő két kötettel rendelkezik már. A kortárs verseiből néhányat a Beruska Muzsika formáció meg is zenésített, így ezek a dalok is bekerülnek a műsorba.

  Az esten közreműködik: Bányi Kriszta, Kelemen Zoltán, Czirók Tamás, Fábián Ferenc, Sinkó Andrea. Ez a bemutatkozó est az első szárnybontogatás lesz, a versek – dalok – gondolatok most kerülnek először nagyobb nyilvánosság elé.


  Sárvári játékvezetők - kiállításmegnyitó

  Sárvár - Nádasdy-vár - május 10. kedd, 17:00

  A sárvári labdarúgó játékvezetők emléktárgyaiból nyílik kiállítás a városi könyvtárban.


  KOROKNAI ANIKÓ: Ahol az is lehetséges, ami lehetetlen

  Szombathely - ELTE Savaria Egyetemi Központ C előadó (földszint) - május 10. kedd, 18:00

  Az ember néha véletlenül köt ki egy helyen. Igaz ez akkor is, ha ez a hely a világ másik végén van. Én is így voltam ezzel. Ha valaki január 1-én azt mondja nekem, hogy február közepén Kubában leszek, biztosan kinevetem. Mégis így történt. 22 nap egy számomra teljesen idegen és mégis lenyűgöző világban. Nem sok idő volt felkészülni, pedig ha valaki Kubába indul nem árt. Az alapokat persze tudtam: Havanna, szivar, rum, salsa és egy ország, ami megragadt valahol az ’50-es években. Nem szervezetten útra mentem és nem is elsősorban azért, hogy megismerjem az ország történetét. A Havanna – Trinidad – Vinales útvonal, amit bejártunk sokkal inkább szólt a természetről, a kubai emberekről, és egy életérzésről. Kihagytuk a turisták által nagyon kedvelt, de az igazi Kubától nagyon távol álló Varadero-t is. A turisták látványosan hiányoznak az országból, és ez az amúgy nagyon nehéz gazdasági helyzetben nem könnyíti meg az itt élők mindennapjait.

  MMT

  A MŰVÉSZET TEMPLOMAI: BOSCH – A GYÖNYÖRÖK KERTJE

  Szombathely - AGORA-Savaria Filmszínház - május 10. kedd, 18:00

  2016-ban világszerte számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg a különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festőművész, Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulójáról. Az évforduló alkalmából készült ismeretterjesztő film a rejtélyekkel övezett festő legismertebb művét, a madridi Prado Múzeum életmű-kiállításán bemutatott Gyönyörök kertjét állítja a középpontba.

  A zavarba ejtően részletgazdag festményt virtuális tárlatvezetés keretében, látványos közeli felvételekkel tárja a nézők elé, miközben neves művészettörténészek, filozófusok, írók, zenészek, művészek osztják meg gondolataikat a mű és titokzatos alkotója és kultúrtörténeti hatásairól. A film a Pannonia Entertainment forgalmazásában, A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő részeként kerül bemutatásra.


  Koncert a Chernel-kertben

  Kőszeg - Chernel-kert - május 10. kedd, 19:30

  Erdő Zoltán Erdélyi Magyar Örökség-díjas klarinét- és tárogatóművész 1940 óta van a családja birtokában az a nagyapjától örökölt 120 éves rózsafa tárogató, amely immáron négy generáción keresztül örökíti tovább a magyar lélek legnemesebb hangját. Hivatásának tekinti, hogy kulturális értékmentő munkát végezzen a tárogató bemutatásával és népszerűsítésével.

  Lisztes Jenő cimbalomművész még csak 4 éves volt, amikor cimbalmozni kezdett édesapja irányításával, híres cimbalmos unokájaként. Olyan világhírű előadókkal, formációkkal dolgozik együtt, mint Roby Lakatos, Hans Zimmer filmzeneszerző vagy a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar.

  Ebben a formációjában két Hungarikum hangszerrel egyszerre népszerűsítik a klasszikus tárogatóirodalom legritkábban hallható gyöngyszemeivel hazánk zenei kultúráját.


  „PLÁNtáló”

  Szombathely - AGORA MSH - május 11. szerda, 14:30

  IFJÚSÁGI FILMMŰVÉSZETI ÉS VIDEÓ PÁLYÁZAT, ünnepélyes eredményhirdetés.


  OKOSNAK LENNI MENŐ!

  Szombathely - AGORA MSH - május 11. szerda, 14:30

 • Téma: Okos robotok
 • Ha tudni szeretnéd, hogymiért okos az áram, hogyan válik okossá egy otthon, hogyan működnek a számítógépes hálózatok, mit jelent az okos iskola, merre indulj, ha érdeklődsz a műszaki-mérnöki pálya iránt, akkor Neked szól az Okosnak lenni menő című ismeretterjesztő és pályaorientációt segítő programsorozat!

  Kéthetente kora délutánonként a legmenőbb okos témákkal várják az AGORA – Művelődési és Sportházba az informatika, az okosítás és a műszaki pálya iránt érdeklődő felső tagozatos és középiskolás diákokat, valamint az „okos világ” iránt érdeklődő felnőtteket.

  A részvétel ingyenes, a regisztrációkat a regisztracio_KUKAC_agora-savaria_PONT_hu e-mail címre várják.


  Filmek, filmfesztiválok egykor és ma

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár - május 12. csütörtök, 17:00

  Beszélgetés filmes alkotókkal, regionális filmszemlék szervezőivel a 9. Savaria Filmszemle kapcsán 2022. május 12-én, csütörtökön 17 órától a Berzsenyi Dániel Könyvtár negyedik emeleti előadótermében.

 • Köszöntőt mond: Dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója
 • Moderátor: Lovass Tibor elnök, Savaria Filmakadémia Egyesület
 • Résztvevők: Boros Ferenc függetlenfilmes, a Máskép(p) helytörténeti fotó és filmpályázat szervezője
  Fábián Gábor elnök Magyar Speciális Mozgókép Egyesület
  Horváth Zoltán függetlenfilmes, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója
  Meskó Krisztián alapító főszervező, Vas-Film - Vas megyei Függetlenfilm Fesztivál
  Miklós András szervező, Göcsej Filmszemle Zalaegerszeg
  Pálné Horváth Mária igazgató, Totál Plán Filmfesztivál Celldömölk
  Pehi László rendező-operatőr, a MTV Szombathelyi Körzeti Stúdiójának vezetője
  Vágvölgyi András vezető tanár, Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium, mozgókép- és animációkészítő szak
  Váradi Gábor rendező-operatőr, a Szombathelyi TV egykori igazgatója, a 2D Bt. alapító ügyvezetője

 • Savaria Slam Poetry 10. évadzáró

  Szombathely - AGORA MSH - május 12. csütörtök, 19:00

  A slam poetry egy modern költészeti stílus, ami sajátosan ötvözi a szépirodalmat a popkultúrával, a színházat a rapzenével és a versfelolvasást a stand-up comedy-vel. Egy önálló előadói műfaj, ami leginkább szóban és élőben működik. A verseny adott témához kötött, a színpadon mindenkinek 3 perc áll a rendelkezésére, majd a zsűri pontozása alapján hirdetik meg az eredményt.

  Részvételi díj: 500 Ft/fő


  Latin Terasz Party

  Szombathely - Broadway Club Cafe - május 14. szombat, 19:00

  19 órás kezdéssel várunk benneteket a Broadway Teraszán egy Latin tánc estre.


  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló