Putyin füllentései és a magyar rezsicsökkentés

A végén valaki kifizeti a számlát. Ami nem lesz kicsi.

A magyar kormány visszatérő narratívája, hogy sikerült az oroszokkal jó megállapodást kötni, ezért olcsóbban adják Magyarországnak a gázt. Ha viszont az ellenzék győz, akkor ennek fuccs, így a „rezsicsökkentés”-nek nevezett jelenségnek – valójában hatósági árnak - is fuccs.

Ezt erősítette meg Putyin februári bejelentése, aki azt állította, hogy Magyarország a tőzsdei ár ötödéért kapja az orosz gázt.

Nos, az már kiderült, hogy az ellenzék nem veszélyezteti a rezsicsökkentést (mást sem nagyon), és az is, hogy az orosz elnök nem az a szavahihető típus: korábban a világot azzal győzködte, hogy Oroszországnak esze ágában sincs megtámadnia Ukrajnát, aztán amikor a világ kezdte ezt elhinni, akkor ez mégis megtörtént.

A háborúnak azóta egyre véresebb fejezetei vannak, és nem látszik a vége.

Ugyanígy nem látszik a vége a magyar rezsicsökkentésnek sem, ami már csak Putyin és a kormány – mondjuk úgy - füllentései miatt is izgalmas.

Putyin és Orbán Viktor a hosszú asztalnál február elején. Azóta folynak a találgatások, hogy miről beszélgethettek.
MTI/Kreml

A Népszava írásából ugyanis most kiderül: Magyarország a gázt normál piaci áron kapja az oroszoktól.

A lap munkatársa erre a következtetésre a KSH külkereskedelmi adatbázisa alapján jutott. Az adatokat elemezve kiderül, hogy a tavalyi évben valóban volt egy néhány hónapos olyan időszak, amikor Magyarország jelentősen olcsóbban (50%) vette a gázt, mint a szabadpiaci ár, de előtte viszont többet fizetett érte, most pedig úgy tűnik, egy fillérrel nem kapja olcsóbban a gázt.

A tisztánlátást nehezíti, hogy a tavaly szeptemberben megkötött hosszú távú orosz-magyar gázszerződést titkosították, viszont az eddigi számokból az rajzolódik ki, hogy nem igazán kedvezőbb a korábbinál, és az oroszok bevasalják rajtunk a piaci árat.

A lap számításai szerint jelenleg a magyar állam hatszor többet fizet a gázért az oroszoknak, mint amennyit kér érte a háztartásoktól. A szakértők szerint csak 2022-ben, csak a földgáz rezsicsökkentése ezermilliárd forintos tétel a magyar költségvetésben.

Régi közgazdasági tétel, hogy előbb-utóbb minden tételt a fogyasztók fizetnek meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság