Putyin már nem tud gázzal zsarolni – Európa fölkészült a télre

Az idén télen akkor is elég lehet a gáz Európának, ha Putyin semmit nem küld.

Megszűnhet Putyin zsarolási potenciálja, összeomlott az orosz gázimport, írja a G7.hu . Az elmúlt két hétben a heti 600 millió köbmétert sem érte el az Európába érkező orosz gáz mennyisége. Tavaly ilyenkor 2,7-2,8 milliárd köbméter érkezett hetente, pedig az is a sokéves mélypont közelében volt.

Európában a kieső orosz behozatal nagyobb részét sikerül pótolni, így az idei télre még akkor is elég lehet a gáz, ha nem küldenek semmit az oroszok.

Azaz minden arra utal, hogy Európa mégsem zsarolható olyan mértékben, mint a háború kitörésekor gondoltuk.

A tartalékok viszont jól állnak: az elmúlt évek adatai alapján az EU átlagos téli gázfogyasztása 250 milliárd köbméter, az idén viszont a takarékossági törekvések miatt valószínűleg ennél kevesebbel kell majd számolni.

Ha márciusig 250 milliárddal számolunk, akkor nagyjából 150 milliárd köbméter behozatalra és saját kitermelésre lesz szükség, a többit lehet majd a tárolókból fedezni. Ez pedig az oroszok segítsége nélkül is meglehet.

A kieső gázt több irányból is pótoljuk: jóval emelkedett a tengeren tankerekben érkező folyékony földgáz (LNG) mennyisége, és nagymértékben importálunk Norvégiából és Észak-Afrikából is. Az elmúlt hetek viszont arra is rámutattak, hogy a rendszer elég törékeny állapotban van: a norvég import enyhén beesett, ami máris a kritikus 6 milliárd környékére vetette vissza az összesített behozatalt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság