Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Putyin stájerországi tánca súlyos titkosszolgálati kérdéseket is felvet

Többen kérdezik aggódva: vajon kapott-e a virágért cserébe érzékeny európai titkokat az orosz elnök?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar médiában is meglehetősen nagy visszhangot váltott ki , hogy Vlagyimir Putyin egyszer csak megjelent a Szentgotthárdtól 80 kilométerre található Gamlitzban, hogy ott részt vegyen Karin Kneissl külügyminiszter esküvőjén.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az orosz elnök egy csokor virággal érkezett, majd megtáncoltatta a boldog arát.

Putyin virágot ad a menyasszonynak, Karin Kneissl osztrák külögyminiszternek
YouTube

Habár mindkét fél magáneseményként értékelte lagzit, nehéz két ember ügyének tekinteni, ha valaki Oroszország vezetőjeként meglehetősen személyes kapcsolatot ápol egy EU-ország fontos pozícióját betöltő politikussal, aki nem mellesleg egy szélsőjobb párt (FPÖ) jelöltje a miniszteri székbe.

Lett is nagy vihar az ügyből, mint az várható volt. Míg az oroszbarátok nem rosszat, hanem az európai-orosz kapcsolatok javulását vízionálták a táncba, addig a Putyinban az ördögöt, vagy legalábbis Európa zétzilálásán dolgozó despotát látók érthetetlenül nézték a látottakat, mint olyan fejleményt, amiből nem sok jó sülhet ki a kontinens számára.

Aztán már majdnem napirendre is tértünk a kissé nyári uborkaszezon ízű, de kétségkívül furcsa felhangú lakodalom felett, amikor az osztrák ellenzék és a média a korábbiaknál súlyosabb kérdést kezdett el feszegetni.

Csak egy egyszerű vidéki stájer lakzi

Ez pedig az osztrák titkosszolgálat kényes helyzete .

Egyrészt hogy az FPÖ és Kness oroszbarátsága tükrében az európai ügynökségek mennyire osztanak meg kényes információkat az osztrákokkal, illetve hogy ezek az információk mennyire szivárognak ki Moszkvának.

A kérdés már csak azért is jogos, mert az osztrák koalíciós kormányban az FPÖ a külügyminisztérium mellett a belügyet és a hadügyet és megkapta.

Ráadásul az osztrák titkosszolgálat (BVT) körüli aggodalmakat nemcsak a stájeroszszági esküvő táplálja.

A Washington Post augusztus 17-én (történetesen egy nappal az esküvő előtt) osztotta meg azon értesülését, mely szerint február 18-án rendőrök rohamozták meg a BTV bécsi központját, hogy onnan érzékeny titkoszolgálati anyagokat vigyenek magukkal ládákban és műanyag zacskókban. Az akció hivatalos - önmagában is vitatható - célja az volt, hogy megakadályozzanak egy Észak-Korea elleni fedett titkosszolgálati akciót. A Washington Post szerint a valódi cél az volt, hogy az FPÖ átvegye a politikai hatalmat a BTV felett. (Emlékeztetőül: a BTV - mint minden normális ország titkosszolgálata - hivatalosan független szervezet, amelynek célja, hogy megvédje az országot többek között a politikai szélsőségektől is.)

Az ügyben megszólalt a német titkosszolgálat korábbi vezetője. Auguste Hanning arra figyelmeztetett , hogy csak fokozott óvatossággal szabad információkat Ausztriával megosztani.

Ugyanakkor a Peter Gridling, a BTV első embere a közelmúltban igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, leszögezve, hogy az osztrákok olyan kulcsterületeken, mint a terrorizmus, továbbra is szorosan együttműködnek a partnerekkel és semmiféle korlátozás nincs az információáramlás területén.

Mindezt végiggondolva az olvasóban persze felmerül a kérdés, hogy az európai titkosszolgálatok vajon mit és hogyan osztanak meg Magyarországgal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés