Mi lesz a következő, az oroszkrémtorta?

Kell-e mondanunk bármit arról, mire képes egy teljes népcsoport célkeresztbe állítása?

“Bravó” - szaladt ki ízesen a számon, talán még az ujjbegyeim is elcsúsztak egymáson csettintő hanghatást keltve, amikor az első hírek elém kerültek tavasz derekán a nyugati világ gazdasági szankcióiról Oroszországgal szemben.

Igazán trükkös nyomasztásként öltöttek testet lelki szemeim előtt, amikkel fegyvervillantás nélkül lehet odahatni, és Vlagyimir Putyin se reagálhat rájuk atommag-hasítással, miközben azért uradalmának lakói eléggé megérezhetik a bőrükön a körülöttük lévő világ kényelmetlenné válását.

Hiszen amikor egy orosz állampolgár egy reggel arra virrad, hogy már nem vehet meg egy bútort az Ikeában, a legújabb almás telefont az Apple Store-ban, edzőcuccokat a kedvenc menő sportmárkáinál, mert ezek az üzletek mind bezártak, továbbá nem működik egyik hazai bankkártyája sem külföldön, nem tud nézni új filmeket a Disneytől és a Warner Brotherstől, nem szlopálhat Heinekent és burkolhat mekis hambit, és ami igazán húsbavágó húzás, a Facebookot és az Instagramot sem használhatja - igaz, ezeket már a saját kormányzata tiltotta le, és igaz, vannak módszerek a tiltás megkerülésére, de a hatalom szándéka így is letaglózó -, akkor esetleg elgondolkodik azon, hogy nincs minden rendben a hős anyaország vezetésével. Jobb esetben ezt már régen tudja.

De nem csak nemzetközi cégek húzták le a rólót, hanem a nemzetközi kultúra is ezt tette orosz művészek sorával, és itt lépünk ingoványos talajra. Mert amikor az Eurovízió letiltja az orosz indulókat, vagy visszamondják a nagynevű Bolsoj Balett előadásait, az érthető abból a szempontból, hogy ők mind a Nagy Medve, az orosz állam hátszelét élvezik. Amelyik ugye civileket öldököl Ukrajnában.

Ám amikor koncerteket pusztán nemzetiségi alapon fújnak le, a Kremlhez egy paraszthajszállal sem kapcsolódó független alkotók esetében (a legextrémebb esetben a walesi Cardiff Philharmonic Orchestra több Csajkovszkij-darabot távolított el a műsorából, tehát itt ráadásul egy 130 éve halott orosz alkotót sikerült cancelelni, ami totális túltolás), akkor már kevésbé biztató történelmi előképek villannak fel.

Sokan az ötvenes évek Amerikájával látják a párhuzamot, amikor Joseph Raymond McCarthy szenátor elintézte, hogy bárki alól kiránthassák a karrierszőnyeget, vagy egyéb módon nehezítsék meg az életét, amennyiben meglegyinti az illetőt a kommunizmus vádja.

Ennél több ott nem is kellett. Most néha már annál több sem kell, hogy valaki orosz legyen. Vannak azért, akiknek a helyükön maradt az esze: Szergej Loznitsa, a Donbassz című post-truth komédia ukrán rendezője például annyira felcseszte magát, hogy inkább visszaadta az Európai Filmakadémiai tagságát, miután a szervezet bojkottálta a teljes orosz filmipart. “Nem szabad az embereket az útlevelük alapján megítélni” – közölte.

Ezen túlmenően a kultúrbojkott további baljós hullámokat vethet: felkorbácsolhatja a ruszofóbiát. Azaz már fel is korbácsolta, lehetett hallani összevandálkodott orosz éttermekről, láttunk magyar kocsmát, ami levette a Russian Standard vodkát az itallapról, egy barátom pedig arról számolt be még áprilisban, hogy a Madridból induló gépén többen háborgásba kezdtek, amikor megtudták, hogy oroszok vannak az utasok között. És ugye kell-e mondanunk bármit arról, mire képes egy teljes népcsoport célkeresztbe állítása?

Kevés butább dolog van annál, amikor egyenlőségjel kerül egy ország lakója és az ország vezetése közé. De erről aligha kell sokáig győzködnünk magunkat, hiszen aki utazott mostanában nyugatra, és elegyedett beszédbe valakivel, aki ismeri az orbáni autokrácia csápjainak csapdosását, az nagyon is jól tudja, milyen érzés ilyen pillanatokban magyarnak lenni. És most nagyon sok orosznak nagyon nem jó orosznak lenni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény