Rekordmagas a Savaria Egyetemi Központba felvételizők száma

Az országos átlagot is meghaladta a növekedés.

A tavalyinál 31 százalékkal többen jelölték meg első helyen az ELTE szombathelyi képzését az idei általános felvételi eljárásban. A Savaria Egyetemi Központ ezzel az országos átlagnál és az Eötvös Loránd Tudományegyetem átlagánál is nagyobb sikert ért el, sőt az ELTE-hez történt 2017-es csatlakozás óta a legnagyobb növekedést könyvelheti el.

Mint azt már mi is megírtuk 27 ezerrel többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly 2023. March 06. 19:17 a 2023. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó jelentkezői statisztikák kapcsán, a magyar felsőoktatásba a tavalyinál 26 százalékkal többen, összesen több mint 126 ezren jelentkeztek. Legtöbben, 17 829-en az Eötvös Loránd Tudományegyetemre szeretnének bejutni. Ez a szám az előző évhez képest 16 százalékos növekedést mutat.

Az ELTE szombathelyi campusának adataiból rekordszámú, 31 százalékos emelkedés olvasható ki. Míg az első helyes jelentkezések száma a tavalyi általános eljárásban 861 volt, ebben az évben 1129, olvasható a Savaria Egyetemi Központ honlapján.

A növekedés minden képzési területen megfigyelhető:

A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ vonzereje eddig sosem látott mértékben, 25 százalékkal nőtt: tavaly 366-an, idén 458-an tanulnának tovább tanári szakokon. (Talán az országos szintű tanártüntetéseknek mégiscsak volt/van értelme.)

Jelentős az emelkedés az Informatikai Kar helyi szakjai iránt is: 119-ről 190-re nőtt a felvételizők száma.

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar képzéseit 2022-ben 206-an, ezúttal 246-an választották.

A Társadalomtudományi Kar a tavalyi 170-es jelentkezési számát 235-re növelte.

Idén összesen 723-an jelentkeztek alapképzésre, míg tavaly 557-en. Mesterképzésre 259-en szeretnének bekerülni, 2022-ben ez a szám 170 volt. Az osztatlan képzésre jelentkezők száma a tavalyi 69-ről 92-re nőtt. Felsőoktatási szakképzésben az idén 55, tavaly 65 jelentkező volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

27 ezerrel többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly

A pedagógiai szakok iránt is nőtt az érdeklődés.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet