Szombathelyen szedett áldozatokat a madárinfluenza?

Az a hír terjed, hogy felütötte fejét a madárinfluenza az egyik szombathelyi menhelyen.

„RÉMHÍRT TERJESZTENEK A VÁROSBAN! Az értelmező olvasás hiányában szenvedő, tudatlan, de annál hangosabban kiabáló Facebook-felhasználók, ismét kitesznek magukért! Tájékoztatásul közöljük: a madárinfluenza NEM SZOMBATHELYEN szedett áldozatokat a Noé állatambulancián és Egyesületünknél (nincs is madarunk, pluszban a Noén sincs), hanem a Noé Állatotthonban Budapesten! Attól, mert két dolognak van azonos a nevében, nem ugyanaz! Kérjük mielőtt valaki meggondolatlanul osztogat valami információt, győzödjön még a valóságtartalmáról...” jelent meg a Fekete István Állatvédő Egyesület Facebook-oldalán az üzenet.

De honnan jött a rémhírterjesztés?

Január 12-én közleményt tett közzé Facebook-oldalán a budapesti Noé Állatotthon Alapítvány. Ebben azt közölték, hogy megtörtént, amitől minden madártartó retteg: megjelent náluk a madárinfluenza. Mint írták, valószínűleg valamilyen vadon élő madár hurcolhatta be az állatotthonba.

És hogy ilyenkor mi történik? A szigorú járványügyi szabályok miatt az, hogy az összes mentett, meggyógyított, felnevelt, név szerint ismert madarukat el kell altatni, a disznóktól pedig – mivel ők képesek a vírus hordozására – egyenként garatváladék mintát kell venni.

Üresen kong a budapesti Noé Állatotthon Alapítvány madárrészlege
Noé Állatotthon Alapítvány

Az állatotthont teljesen lezárták, sem látogatókat, sem gazdijelölteket, sem önkénteseket nem fogadhattak. Szigorú átvizsgálás, fertőtlenítés kezdődött. Sok állatbarát, állatvédő és egyesület profilja feketébe borult a bejelentés után, özönlöttek a különböző posztok is az internet legkülönbözőbb szegleteiből, és talán emiatt is történhetett, hogy nem mindenki igazodott ki a túl nagy információáradatban.

Sokakhoz valószínűleg csak annyi jutott el, hogy „madárinfluenza a Noéban”, ami helyi berkekben a Noé Állatambulanciát jelenti, ami mellett ott van a Fekete István Állatvédő Egyesület telephelye is.

A kettő viszont nem egy és ugyanaz. A Noé Állatotthon Alapítvány – ahol megjelent a madárinfluenza – Budapesten van. A Noé Állatambulancia és a Fekete István Állatvédő Egyesület pedig Szombathelyen, de itt nincs madárinfluenza-járvány, ez a menhely ráadásul kutyáknak és macskáknak ad otthont.

Ő Armani. Armani már megtalálta az igazit, de hozzá hasonló tüneményes kutyák és cicák várják még a Fekete István Állatvédő Egyesületnél, hogy otthonra találjanak.
Mészáros D. Zsolt

Ezért is fontos a megfelelő tájékozódás, és hogy ne osszunk meg ész nélkül mindent, ami elénk kerül. Néhány kereséssel pár perc alatt utána lehet járni ilyen dolgoknak, és nem fogunk hozzájárulni ahhoz, hogy ehhez hasonló pletykák terjedjenek.

Mi a helyzet a budapesti Noé Állatotthonban?

Január 13-án elaltatták a még életben lévő 180 madarukat – tyúkféléket, kacsákat, némakacsákat, libákat, pávákat, varjakat és galambféléket. Az állatokat nekik kellett befogniuk és a saját állatorvosuk, illetve az ő csapata vállalta magára ezt a feladatot.

„Iszonyatos volt átélni, ezt talán nem is kell nagyon taglalnom. Az nagyon sokat jelentett nekünk, hogy olyanok csinálták, akik tudják és maguk is úgy érzik, hogy hitünk szerint mennyire fontosak voltak ezek az utolsó pillanatok az állatainknak. És amennyire ebben a borzasztó helyzetben lehetett óvva, szelíden kezelték Őket. Mindenki T61 injekciót kapott a mellizmába és addig simogattuk őket, amíg elmentek” – mesélték.

Noé Állatotthon Alapítvány

A madarak a gazdasági udvaron voltak, a papagájos volierük viszont távol van a gazdasági udvartól és teljesen zárt, így a hatóság engedélyezte az ott élő 11 madár kloáka mintavételezését, mellettük pedig az 52 disznónál is megtörtént az orr- és garatváladék mintavétel.

A gazdasági udvaron voltak még kecskék, birkák, disznók és szarvas is, őket mind át kellett helyezniük. A laboratóriumba beküldött minden minta negatív lett, így sem a papagájokat, sem a disznókat nem kellett elaltatni.

Noé Állatotthon Alapítvány
Noé Állatotthon Alapítvány

Január 17-én aztán következett az első hatósági fertőtlenítés. Ment a nagy fehér autó és védőruhába öltözött szakemberek mindent beterítettek a fehér habbal. De az állatotthon még akkor is zárlat alatt maradt.

Január 26-án jöhetett a második fertőtlenítés, ekkor derült ki, hogy a protokoll szerint a gazdasági udvar még 4 hétig hatósági zárlat alatt lesz, és csak részben nyithattak újra. A teljes zárlat feloldásának az a feltétele, hogy a malacok és a papagájok újabb mintái is negatívak legyenek.

Jelenleg itt tartunk, Facebook-oldalukon folyamatosan ismertetik a fejleményeket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet