Kádár köpenyéből bújtak elő

Kölcsönös kommunistázás, némi egyetértés, lehetséges surranópálya Ságinak. Rendkívüli szombathelyi közgyűlésen jártunk.

Azt hihettük, hogy a kánikula és a kora délutáni időpont befékezi a képviselőket, és gyors lesz a rendkívüli közgyűlés. Hát, egy normál hosszúságú, tizenegynéhány órásnál rövidebb volt, de a 13 perces legrövidebbhez képest hosszú. Egész pontosan két és fél órát tartott.

Leszavazták, mégis tájékoztattak

A képviselő-testület persze nem volt jelen teljes létszámban, az MSZP-SZTKE frakciót ketten (Czeglédy Csaba és Horváth Attila) képviselték, a Fideszből ketten hiányoztak (Ágh Péter és Horváth Attila). És meglepően sok érdeklődő volt jelen, később kiderült, az érintett önkormányzati dolgozók, intézmények, cégek emberei jöttek el.

Rendkívüli közgyűlés
Nem volt teltház
VB

Eredetileg hat ügy szerepelt a nyilvános napirenden, ezt később bővítették még hárommal. És, ha Czeglédy Csaba javaslatait elfogadják, akkor lett volna még három. Kérte, hogy az eredetileg a zárt ülésre tervezett, a Művészetek Háza Bíróság elé kerül az Art Cafe-ügy 2011. June 15. 12:19 eladásáról szóló napirendet tegyék át a nyilvános ülésre, ezt meg is szavazták. Azt viszont nem, hogy foglalkozzanak az egykori Novák-piac állapotával, erről épp ma reggel írtunk.

És azt sem, hogy hallgassanak meg beszámolót arról, mi a helyzet az MMIK-val Szombathelyi kísértetház: az MMIK régen és ma 2013. June 16. 19:27 . A fideszesek csóválták is a fejüket, amikor Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) a leszavazás ellenére felkérte Lazáry Viktor alpolgármestert (Fdesz), hogy mondjon néhány szót erről.

Fizetnek a garázstulajdonosok

A lényeg, hogy folyamatosan tárgyalnak az állammal. Azt kérték, hogy az évi kb. 40 milliós működési költséghez az állam tegyen hozzá 20 milliót, és azt is, hogy az MMIK legyen az Agora Kulturális Központ része. Lazáry szerint először egyik javaslat sem tetszett a minisztériumnak, de úgy tűnik, kezdenek megbarátkozni velük.

De vissza az elejére. A polgármester beszámolt egy levélről, amit Gyebrovszki János (MSZP) küldött. A levélben a képviselő a közgyűlés támogatását kérte a Károly Róbert utcában lévő 34 garázs előtti út felújításához. A garázstulajdonosok jelezték, hogy vállalják a költségek egy részét. Az üggyel a szeptemberi ülésen foglalkoznak majd bővebben.

Gyebrovszki azt is kérte, hogy a távhőrendeletet 750 ezres fűtésszámlát kaptak egy szobára 2012. November 03. 07:00 vizsgálják meg a szakemberek, és hozzák be a közgyűlés elé, még az ősszel. Erre is ígéretet kapott. Horváth Zoltán (LMP) a szombathelyi dr. Palkó Sándorról emlékezett meg, aki több középiskola igazgatója, tanára volt, Szombathelyen, ő volt az első vezetője a főiskola jogelődjének is, több folyóiratnál dolgozott szerkesztőként, 95 éves korában hunyt el. Augusztus 23-án lesz a századik születésnapja, az LMP-s képviselő ígéretet kapott arra, hogy a város méltó módon emlékezik majd meg dr. Palkó Istvánról.

Felélik az ország erőforrásait?

Aztán jött az első ügy, az MSH felújításához Igen az MSH-ra: 50 év után jöhet a ráncfelvarrás 2013. June 18. 14:41 kapcsolódó döntésekről. A felújításhoz 685 milliót nyert a város, ehhez 73 millió önerőt kell hozzátenni. És még 110 milliót, hogy a mindenképpen szükséges munkákat el tudják végezni. Czeglédy attól tartott, hogy mire a szerződéskötésig eljutnak, ez az összeg csak nagyobb lesz. Sági József (Fidesz) csak olyan fejlesztéseket támogat, amik nem veszélyeztetik a város működőképességét.

Rendkívüli közgyűlés
Czeglédy szerepelt a legtöbbet
VB

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) sorolta a számokat. Eredetileg 300 milliós plusz igény jelentkezett, ezt csökkentették 110 millióra. Kijelentette, ha a felújítás olyan terhet jelent az önkormányzatnak, amit az nem tud vállalni, akkor inkább el kell állni tőle, és belenyugodni, hogy hagyják veszni az elnyert támogatást. Megjegyezte, hogy az elmúlt két évben több kulturális intézményt vett át a város, és velük többszáz milliós működési kötelezettséget, amit elő kell teremteni, és a gazdaság nem finanszírozza a kultúrát.

Czeglédy szerint viszont nem kell most a terhek miatt siránkozni, ezeket az intézményeket részben a megyétől vették át, részben az államtól. Az állam először elvette őket a megyei önkormányzattól, aztán amikor kiderült, hogy nem tudja azokat működtetni, odaadta a városnak. Kijelentette, az állam most éli fel az ország erőforrásait az elhibázott gazdaságpolitika miatt.

Dózer, targonca, konténer

Feltette a kérdést, ha olyan erős a gazdaság, ahogy azt a kormány állítja, miért kell Szombathelynek tízmilliós tételeken gondolkodnia. Nem más ez, mint melldöngetés – mondta, közben meg a város működteti azokat az intézményeket, amiket az állam nem képes.

Puskás Tivadar a város adósságának csökkentésével vágott vissza. Hogy 18 milliárdos adóssággal vették át a várost, most nincs 6 milliárdnyi az adósság. És az elmúlt két és fél évben 38 milliárdnyi tőke érkezett a városba.

Aztán szó nélkül ment át egy újabb fejlesztés, egy uniós pályázaton lehet támogatást szerezni a hulladékgazdálkodásban használt gépekre. A SZOVA el is készítette az anyagot, több gép is szerepel a listán, köztük egy dózer is, targonca, hulladékgyűjtő kocsik, konténerek. Összesen 333 millió értékben, ehhez 250 milliót lehet elnyerni a pályázaton.

Szabadpiac és rezsicsökkentés

Jött a szennyvíz-elszállítás ára, az úgynevezett szippantós autókról van szó. A szolgáltatást megpályáztatták, az egyetlen árajánlat 2300 forint négyzetméterenként. A rezsicsökkentés miatt azonban a lakosság maximum 1195 forintot fizethet ezért, a különbözetet az önkormányzatnak kell állnia.

Rendkívüli közgyűlés
Puskés Tivadar örül, hogy nem a multikat támogatják
VB

Czeglédy ki is jelentette, hogy csúnya vége lesz a rezsicsökkentésnek, tönkremegy bele az ország. Puskás Tivadar szerint az a lényeg, hogy az emberek számláján mekkora összeg szerepel, és az alacsonyabb lesz, mint eddig volt. Mint mondta, különben sem nagy összegről van szó, Szombathelyen kevesen veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Az önkormányzat kötelessége azt működtetni, és szabadpiac van, tehát a szolgáltató annyit kér érte, amennyit a piac megenged.

Czeglédy kijelentette, a kormány éppen a piaci folyamatokba avatkozik bele, arról van szó, hogy a lakosság nem fizeti meg a szolgáltatások valós árát, aminek egyértelműen politikai szavazatszerzés az oka. Így rosszul járnak az olyan várások, ahol nem privatizálták a közszolgáltatókat, így az önkormányzatnak kell a különbözetet kifizetnie.

A kádári hagyományok

A polgármester bedobta a fő érvet, a multik kiviszik a hasznot az országból, szerinte inkább az embereket kell támogatniuk, mint a multikat. Szakály Gábor (Fidesz) azt mondta, Czeglédy nem olvassa az MSZP közleményeket, mert most már a szocialisták is a rezsicsökkentés mellé álltak.

Czeglédy szerint a Fidesz Kádár János és az MSZMP köpenyéből bújt elő, akik azt mondták, hogy a dolgozó népet szolgálják. Gonosz imperialistákat emlegetnek, és aki védi a Nyugatot, az ellenség. Nem tettek mást, mint leporolták a korábbi paneleket, és most azokat hangoztatják.

Hozzátette, valóban, az MSZP-nek is vannak kádári hagyományai, ezért nem is olvasgatja a központi közleményeket, a két nagy párt együtt tette tönkre az országot.

A szombathelyieknek kell törleszteniük?

Sági József (Fidesz) viszont nem szégyelli az elmúlt három évet, és azt sem, hogy a dolgozó népet szolgálják. És megkérdezte: baj, hogy a Fidesz meg akarja tartani kétmillió szavazóját? Ezt azért némi derültség fogadta mindkét oldalról.

Rendkívüli közgyűlés
Figyelnek az agorások
VB

Aztán jött az egyik sürgősségi ügy. Kiderült, hogy mód van a további adósságkonszolidációra. Lényege, hogy azt az önkormányzatnak hitelező banknak kell kérnie, és az adósságállomány hét százalékát azonnal ki kell fizetni. Ha ezt megteszik, akkor az állam átvállalja az önkormányzat teljes adósságát. Molnár Miklós elmondta, jelenleg 5,3 milliárd a város adóssága, ha sikerül megegyezniük a bankokkal, akkor jövő év elejére eltűnik az adósság.

Czeglédy szerint óriási öröm lesz, ha eltűnik az adósság, de hozzátette, nem egy városállamban élünk, közben fél év alatt 1500 milliárddal nőtt az állam adóssága. Kijelentette, az adósság átvállalása nem varázslat, hanem manipuláció, ez olyan, mint ha valaki feléli a családi ezüstöt. Az állam jelenleg is sorra veszi fel a rövidlejáratú hiteleket, ráadásul kétszer, háromszor nagyobb kamatra, mint rendes körülmények között, és ezeket a hiteleket az egész ország, köztük a szombathelyiek törlesztik majd két-három év múlva.

Tartozik, és vásárolna

És jött az utolsó nyilvános napirend, a Művészetek Háza eladási pályázata. Czeglédy kezdett, furcsának nevezte, hogy az Art Café jelenlegi bérlője forintra pontosan olyan ajánlatot adott be, mint amiről az értékbecslés szólt. Ezt az információt valaki kiadta – mondta. Aztán megismertük a dolog hátterét, amiről mi is írtunk már Bíróság elé kerül az Art Cafe-ügy 2011. June 15. 12:19 .

A kávéházat a Vasi Interix Kft. bérli, jogilag két éve lejárt a szerződése, mert nem kezdeményezte időben a meghosszabbítását. Ráadásul hatmillió forintnyi bérleti díjjal tartozik, emiatt jelenleg jogvitában van a várossal.

Czeglédynek több javaslata is volt. Ne adják el az épületet, ez volt az első. Aztán, hogy készüljön egy új értékbecslés úgy, hogy bérlővel együtt, illetve anélkül adják el az épületet. És, hogy zárják ki a pályázatból azt, aki tartozik a városnak.

Persze, Józsi!

Szakács Dávid, a pénzügyi, gazdasági és jogi bizottság elnöke (Fidesz) alapjában egyetértett. Ő is hasonló javaslatokkal élt, köztük, hogy ha a Vasi Interix lesz a vevő, a szerződéskötés előtt vissza kell fizetnie az adósságát. És, hogy vizsgálják meg a jogi lehetőségeket a tartozás behajtására.

Rendkívüli közgyűlés
Szakács Dávid súg
VB

Sági József, mint a kulturális bizottság elnöke azt javasolta, ha eladják az épületet, a befolyt összeget csak kulturális célokra használhassák. (Persze, Józsi – szólt közben Marton alpolgármester.) Balassa Péter (Jobbik) az eladás ellen érvelt, és emlékeztetett rá, hogy 1999-ben és 2000-ben a város 100 millióért újította fel az épületet, most 125 millióért akarják eladni.

Egy kicsit még elvitatkoztak a részleteken, aztán jött a szavazás. Az épületet eladják, és a befolyt összegeket csak kulturális célokra használhatják. És, hogy zárják ki a pályázatból azt, aki tartozik a városnak. A pályázati kiírást szeptemberben egyébként visszahozzák a közgyűlés elé.

És ennyi volt a nyilvános ülés, folytatás szeptember végén, hacsak nem hívnak össze megint rendkívüli ülést.

Ságit akarják iskolaigazgatónak?

Mint később megtudtuk, a zárt ülésen tárgyaltak a Közgazdasági Szakközépiskola igazgató pályázatáról. Meglepetésre a fideszes többség nem támogatta a jelenlegi igazgatót, aki egyedül pályázott. A mostani szabályok szerint az önkormányzat csak véleményezhet, a végső döntést a miniszter mondja ki. Ám, ha ő sem támogatja a pályázót, akkor egy évre megbízott igazgatót neveznek ki, akinek a megbízatását később – pályázati úton – meghosszabbíthatják.

Információink szerint Sági József lehet a befutó, aki valószínűleg nem indul a jövő évi önkormányzati választásokon, és ezzel akarják kárpótolni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Igen az MSH-ra: 50 év után jöhet a ráncfelvarrás

Eldőlt, két éven belül nemcsak megújul, de korszerűbb arculatot is kap a napjainkra erősen leamortizált szombathelyi Agora-MSH. Hogy milyen lesz? Katt érte.

Szombathelyi kísértetház: az MMIK régen és ma

Lesz még feltámadás? A 33 évvel ezelőtti építkezésről készült fotókat, izgalmasabb életképeket mindenesetre beszkenneltük. Íme!

750 ezres fűtésszámlát kaptak egy szobára

A Távhő is sokallja, de azért kiszámlázta. Követhetetlen és igazságtalan a költségmegosztós rendszer.

Bíróság elé kerül az Art Cafe-ügy

A bérlő szerint nem szűnt meg a szerződése, így öt évre hosszabbítana. Csak akkor nem teszi, ha 28 milliót fizet neki a város. A vitában a bíróság dönt majd.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet