Kedden kiderül, hogy Hende Csaba akciózik, vagy tényleg megunta a füstöt

Rendkívüli közgyűlés lesz Szombathelyen a baloldal kezdeményezésére, az egyik ügy a környezetszennyezés. Itt a lehetőség a tettekre.

Hosszú évekig a kivárás és az egyeztetések fontosságának hangsúlyozása volt a Fidesz és a városvezetés stratégiája a Falco-gyár környékén élők panaszaira. Aztán Hende Csaba lemondott miniszteri posztjáról, és kijelentette, politikai pályáját Szombathelyen akarja tovább folytatni Véget ért a szombathelyi Fidesz újraszervezése 2015. September 19. 12:10 . És váratlanul észrevette Hende Csaba észrevette, hogy füstöl a szombathelyi Falco-gyár kéménye 2015. October 08. 16:00 , hogy füstöl a gyár kéménye, majd aláírásgyűjtést indított Hende Csaba aláírásgyűjtéssel támad a Falco-gyár ellen 2015. October 09. 16:43 a kormánypárti Harangozó Bertalan által vezetett kormányhivatal döntése ellen.

Hende ebben az ügyben nem veszíthet

Politikai szempontból okos húzás volt. Hende egyik pillanatról a másikra egy olyan ügy élén találta magát, amit eddig civilek, környéken élők és ellenzéki pártok vittek a hátukon Mit százak? Tízezrek szívják a Falco-gyár füstjét 2015. September 24. 12:36 , vállalva a bírósági pereket is. És nem is veszíthet, hiszen - aláírásgyűjtés ide, aláírásgyűjtés oda - a Falco-gyár csupán haladékot kapott a mérőeszközök felszerelésére a zöldhatóságtól. Mégpedig négy hónapot, ami a jövő év elején jár le.

Hende meghirdeti az aláírásgyűjtést
Bonyhádi Zoltán

Az aláírásgyűjtést november végéig hirdették meg, így aztán az időpontok is összecsengenek, Hende nyugodtan kijelentheti majd, és ki is fogja, hogy a megoldást az ő bátor és kompromisszummentes fellépése hozta el. Valóban zseniális ötlet.

De közben, még az aláírásgyűjtés meghirdetése előtt a baloldal már sokadszor kezdeményezett rendkívüli ülést többek között ebben az ügyben is, de eddig a fideszes többség sorra leszavazta a Falco-gyár környezetterhelésének napirendre vételét. Mint ahogyan tették a soros, előre tervezett üléseken is, amikor ezt a baloldal napirendre akarta venni.

Pr-akció vagy tenni akarás? Ez itt a kérdés

Mivel a baloldali frakció létszáma bőven az előírtak felett van, a polgármesternek össze kell hívnia a rendkívüli ülést. Össze is hívta október 13-án, kedden 11 órára. Az egyik, a baloldal által javasolt javasolt napirendi pont éppen ennek a kormányhivatal halasztásának vizsgálata, és szeretnék meghallgatni a döntés okairól Harangozó Bertalan, kormánymegbízottat is. És arra is kíváncsiak, hogyan és miért akarja módosíttatni a gyár a város rendezési tervét.

A baloldal sajtótájékoztatóján fidelitasosok emelgetnek táblákat
Mészáros Zsolt

Tehát ott az alkalom, hogy a Fidesz bebizonyítsa, komolyan gondolják a környezetszennyezés elleni hirtelen fellépést. Mert az teljesen világos, hogy Hende Csabának, választókerületi elnökként és országgyűlési képviselőként van akkora befolyása a városvezetésre, amivel el tudja érni, hogy ténylegesen foglalkozzanak az üggyel.

Ha viszont szokásuk szerint nem szavazzák meg a napirendet, vagy távolmaradásuk miatt határozatképtelen lesz a rendkívüli ülés, akkor világos lesz, hogy ez az egész csak egy pr-akció, aminek célja Hende Csaba helyzetbehozása Szombathelyen. A volt miniszter ugyanis pártok feletti összefogást említett a sajtótájékoztatóján, és annál jobb példa nem lehet, mint hogy az ellenzék kezdeményezésére ugyan, de a közgyűlésben foglalkoznak az üggyel.

Segítség a gáz nélkül maradtaknak

A keddi ülésre azért más ügyekkel és készül a baloldal. Javasolják azt is, hogy a közgyűlések a régi rend szerint, azaz minden hónap utolsó csütörtökén legyenek, és hogy azokat a városi televízió élőben közvetítse. Ez utóbbi rövidesen teljesül, Puskás Tivadar szeptemberben A pénzköltés közgyűlése volt Szombathelyen 2015. September 16. 08:34 bejelentette, hogy az október 23-ai, ünnepi közgyűlést már közvetíti a tévé, és utána a többit is közvetíteni fogja. De addig lesz még egy nagy közgyűlés, október 22-én, mégpedig közvetítés nélkül, hacsak kedden a városvezetés nem bólint rá a baloldal kezdeményezésére.

És van még egy javaslatuk, erről is volt már szó a szeptemberi közgyűlésben A pénzköltés közgyűlése volt Szombathelyen 2015. September 16. 08:34 . A gázkészülékek felülvizsgálata során nagyon sok lakásban zárják el a gázt, és a lakóknak sokszor olyan költségeket kell vállalniuk emiatt, amire képtelenek. Ezért javasolják, hogy a költségvetésben különítsenek el egy 20 milliós keretet, amiből kamatmentes kölcsönt tudnának nyújtani a nehéz helyzetbe került, rászoruló családoknak. Lakásonként maximum 100 ezer forintos, kamat nélküli hitelről lenne szó, amit húsz hónap alatt kellene visszafizetni.

Ezekről az ügyekről lesz szó tehát kedden 11 órától a rendkívüli közgyűlésen. Egyáltalán nem vagyunk benne biztosak, hogy a fideszes többség lehetővé teszi a megtárgyalásukat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet