Vajon miért mindig egy kocsmában kezdődtek a politikai változások?

Kozma Gáborral, a rendszerváltás egyik legaktívabb szombathelyi alakjával jártuk be a város ikonikus helyszíneit.

A rendszerváltás szombathelyi eseményeinek emlékére Rendszerváltó sétát szervezett az AGORA és a Vas Megyei TIT Egyesület Szombathely belvárosában november 3-án. A túra a Március 15. téren indult, ahol annak idején a Lenin-szobor letakarásával kezdődtek a helyi események.

Kezdés előtt öt perccel már mindenki jelen volt a sajtótól, ám a résztvevőknek se híre, se hamva. Négyen lézengtek a téren, nem is értettük, mi van. Talán nem tudunk róla, hogy elhalasztják a sétát? Vagy rossz helyre jöttünk?

A hivatalos kezdés után öt-tíz perccel vált világossá számunkra, hogy mi a helyzet: mindössze négy embert érdekelt a séta. Nagy kár, mert valóban érdekes volt. A rendszerváltás körüli szombathelyi események egyik oszlopos tagja, Kozma Gábor volt a túravezető, aki színes, személyes történeteivel képes volt megeleveníteni az eseményeket.

Rendszerváltó séta
A séta az egykori Lenin-szobor helyén kezdődött
Kiss Tamás

A Lenin szobor letakarásáról, amit egész Kelet-Európában először itt mertek megcsinálni, elmesélte, hogy még annyira féltek az emberek a hatalomtól, hogy több volt az újságíró, mint a résztvevő.

A Petőfi utca és a Március 15. tér sarkán álló egykori Keringő presszóról megtudhattuk, hogy itt szerkesztették az ellenzék programját az Éhen Gyula Kör, a FIDESZ, az MDF és az SZDSZ tagjai.

Rendszerváltó séta
A Keringő presszóban kezdődött a szombathelyi ellenzékiség
Kiss Tamás

Kozma Gábor megjegyezte, hogy nem véletlenül indul majdnem minden politikai változás története egy kocsmában: akkoriban ugyanis szinte csak így lehetett politizálni.

Rendszerváltó séta
A Helyi Ellenzéki Kerekasztal programja
Kiss Tamás

A séta során érintettük a Király utcai volt SZDSZ székházat, az ÁVH székházat és az Életünk folyóirat egykori székhelyét is. Ez alatt hangzott el Gyurácz Ferenc történelmi jelentőségű beszéde.

Rendszerváltó séta
Az egykori ÁVH székház épülete
Kiss Tamás

Az akkor még Köztársaság tér nevet viselő Fő térre Kozma Gábor visszaemlékezései alapján 6-8 ezren érkeztek, hogy meghallgassák a kemény és kritikus szónoklatot. A teret megtöltötte a ritmusos taps, a remény, és a bizonytalanság. Még senki nem tudta, hogy a hatalom megtorolja-e ezeket a szavakat.

A túra utolsó állomása a Hunyadi utca-Szent Márton utca kereszteződése volt, ahol 1990-ben alakult ki taxis blokád a 65 százalékos benzináremelés miatt.

Rendszerváltó séta
A Borostyánkő Áruház előtt vertek tábort a taxisok a blokád idején
Kiss Tamás

Kozma Gábor itt is az események sűrűjében volt. Mesélt rendőrautót taszigáló dühös tömegről, kötéllel akasztani indulókról, tüzekről és balhékról. A túrát pedig ezzel az igen sokat sejtető mondattal zárta: "A rendszerváltás alulnézetből nem volt olyan dicsőséges, mint felülnézetből."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet