A kormány megtiltotta, hogy az önkormányzat az épülő lakásokhoz egynél több parkolóhelyet írjon elő

Szombathely éppen most akart szabályt hozni arról, hogy minden lakáshoz két parkolót kell kialakítani.

Hiába akarta a szombathelyi önkormányzat kettőre emelni az épülő lakásokhoz kötelezően kialakítandó pakolóhelyek számát, ezt a kormány megtiltotta – mondta Németh Ákos környezetvédelmi tanácsnok kedd délelőtti online sajtótájékoztatóján.

Lakásonként egy parkolóhelyet ír elő a kormány

Németh Ákos szerint ezzel a kormány tovább szűkíti az önkormányzatok mozgásterét, és elveszik a lehetőséget, hogy az önkormányzat a város lakóinak életét megkönnyítse. Kijelentette, ez a lépés elfogadhatatlan, nem szolgálja a szombathelyiek érdekeit, és mindent el fognak követni, hogy bevezethessék a tervezett szabályozást.

Építkezések egy szombathelyi külvárosban (2020)
Tánczos Mhály

Megnéztük a tanácsnok által említett kormányrendeletet, szó szerint ezt írták: „... a helyi építési szabályzat kötelezően legfeljebb egy személygépkocsi elhelyezését írhatja elő.”

Még annyit írnak, hogy a rendelet – amely nem tartalmaz indoklást – kiterjed a már folyamatban lévő szabályozásokra is.

A szombathelyi önkormányzat lakásonként két parkolóhelyet akart

Február végén írtunk róla, Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen 2021. February 26. 07:05 hogy a szombathelyi önkormányzat nevében Nemény András polgármester már januárban aláírta a helyi építési szabályzat módosítását. Ebben – többek között – előírták, hogy a jövőbeni építéseknél biztosítani kell lakásonként a két kocsi elhelyezését, úgy, hogy a telken belül meg is lehessen fordulni autóval.

A kormány most kimondottan ennek a szabálynak az alkalmazását tiltotta meg, a többi változtatással nem foglalkoztak. A szombathelyi önkormányzat egyébként azzal indokolta a tervezett szigorítást, hogy azzal elkerülhető az olyan áldatlan állapotok kialakulása, ami például a Minerva lakóparkban tapasztalható, ahol az autók az út szélén parkolnak, nehezítve a közlekedést, zsúfolttá és balesetveszélyessé téve a lakópark belső útjait.

Az utcán parkolás a mindennapok része lett.
Józing Antal

A tömeges bevándorlásra hivatkoznak

Egyébként már március közepén benyújtott A tömeges migrációra hivatkozva a kormány elveszi a településrendezési jogokat az önkormányzatoktól 2021. March 14. 07:21 a kormány egy törvényjavaslatot, amelyet múlt héten el is fogadtak. Ennek értelmében a tömeges migrációra hivatkozva a kormány elveheti a településrendezési jogokat az önkormányzatoktól.

„Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak” – írták a javaslatban.

Akkori cikkünkben A tömeges migrációra hivatkozva a kormány elveszi a településrendezési jogokat az önkormányzatoktól 2021. March 14. 07:21 mi hozzátettük, hogy ha életbe lép a törvénymódosítás, az még egy szög lesz az önkormányzatiság koporsójában, alig marad olyan terület, ahol az önkormányzati választásokon megválasztott tisztségviselők és képviselők önállóan dönthetnek majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet