A kormány megtiltotta, hogy az önkormányzat az épülő lakásokhoz egynél több parkolóhelyet írjon elő

Szombathely éppen most akart szabályt hozni arról, hogy minden lakáshoz két parkolót kell kialakítani.

Hiába akarta a szombathelyi önkormányzat kettőre emelni az épülő lakásokhoz kötelezően kialakítandó pakolóhelyek számát, ezt a kormány megtiltotta – mondta Németh Ákos környezetvédelmi tanácsnok kedd délelőtti online sajtótájékoztatóján.

Lakásonként egy parkolóhelyet ír elő a kormány

Németh Ákos szerint ezzel a kormány tovább szűkíti az önkormányzatok mozgásterét, és elveszik a lehetőséget, hogy az önkormányzat a város lakóinak életét megkönnyítse. Kijelentette, ez a lépés elfogadhatatlan, nem szolgálja a szombathelyiek érdekeit, és mindent el fognak követni, hogy bevezethessék a tervezett szabályozást.

Építkezések egy szombathelyi külvárosban (2020)
Tánczos Mhály

Megnéztük a tanácsnok által említett kormányrendeletet, szó szerint ezt írták: „... a helyi építési szabályzat kötelezően legfeljebb egy személygépkocsi elhelyezését írhatja elő.”

Még annyit írnak, hogy a rendelet – amely nem tartalmaz indoklást – kiterjed a már folyamatban lévő szabályozásokra is.

A szombathelyi önkormányzat lakásonként két parkolóhelyet akart

Február végén írtunk róla, Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen 2021. February 26. 07:05 hogy a szombathelyi önkormányzat nevében Nemény András polgármester már januárban aláírta a helyi építési szabályzat módosítását. Ebben – többek között – előírták, hogy a jövőbeni építéseknél biztosítani kell lakásonként a két kocsi elhelyezését, úgy, hogy a telken belül meg is lehessen fordulni autóval.

A kormány most kimondottan ennek a szabálynak az alkalmazását tiltotta meg, a többi változtatással nem foglalkoztak. A szombathelyi önkormányzat egyébként azzal indokolta a tervezett szigorítást, hogy azzal elkerülhető az olyan áldatlan állapotok kialakulása, ami például a Minerva lakóparkban tapasztalható, ahol az autók az út szélén parkolnak, nehezítve a közlekedést, zsúfolttá és balesetveszélyessé téve a lakópark belső útjait.

Az utcán parkolás a mindennapok része lett.
Józing Antal

A tömeges bevándorlásra hivatkoznak

Egyébként már március közepén benyújtott A tömeges migrációra hivatkozva a kormány elveszi a településrendezési jogokat az önkormányzatoktól 2021. March 14. 07:21 a kormány egy törvényjavaslatot, amelyet múlt héten el is fogadtak. Ennek értelmében a tömeges migrációra hivatkozva a kormány elveheti a településrendezési jogokat az önkormányzatoktól.

„Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak” – írták a javaslatban.

Akkori cikkünkben A tömeges migrációra hivatkozva a kormány elveszi a településrendezési jogokat az önkormányzatoktól 2021. March 14. 07:21 mi hozzátettük, hogy ha életbe lép a törvénymódosítás, az még egy szög lesz az önkormányzatiság koporsójában, alig marad olyan terület, ahol az önkormányzati választásokon megválasztott tisztségviselők és képviselők önállóan dönthetnek majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet