A tömeges migrációra hivatkozva a kormány elveszi a településrendezési jogokat az önkormányzatoktól

Szombathely éppen most szigorított, hogy megakadályozza a családi házas tálzsúfoltságot. Ezt a szigorítást is eltörölhetik.

"Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak."

A fenti idézet annak a törvényjavaslatnak a részlete, amit szerda késő este nyújtott be az országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A törvényjavaslat lényegében azt tenné lehetővé a kormányzat számára, hogy az önkormányzat akaratával szembe menve átminősítsen területeket, akár zöldterületeken is beruházásokat valósíthasson meg. Illetve megvonná azt a jogot az önkormányzatoktól, hogy saját területükön meghatározzák a rendezési tervet, és ezen belül az építési szabályokat.

Építkezési életkép a Minerva-lakótelepen
Kovács Dávid

A szombathelyi önkormányzat éppen most, pontosabban január végén hozott új szabályokat Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen 2021. February 26. 07:05 . Többek között meghatározták azt, hogy a jövőbeni építéseknél biztosítani kell lakásonként a két kocsi elhelyezését. Emellett a városban új lakóterületeket alakítottak ki, jellemzően tömbbelsőket feltárva; emellett a lakótelepeken új parkolók lettek kijelölve, előírások születtek a napelemparkokról és felülvizsgálták az utakat is.

Március elején a városvezetők egy sajtótájékoztatót tartottak Még tovább szigorodhatnak Szombathelyen az építési szabályok 2021. March 04. 15:40 , ismertetve az éppen hatályba lépett szombathelyi szabályokat, hangsúlyozva, ezekkel fékezik, hogy a családi házak helyére többlakásos társasházakat építsenek. De azt is megtudtuk, hogy további szigorításokat terveznek, így például azt, hogy míg jelenleg a családi házas övezetekben egy lebontott lakás helyére hármat lehet építeni, addig ez a szám kettőre csökkenne.

Építkezések egy szombathelyi külvárosban (2020)
Tánczos Mhály

Ezt a lehetőséget veszi el az önkormányzatoktól Semjén Zsolt törvényjavaslata, a kormány akár el is törölheti az érvényes önkormányzati rendeleteket. Ehhez persze az kell, hogy az Országgyűlés megszavazza a módosítást, de nincs kétségünk afelől, hogy a Fidesznek meglesz ehhez a többsége.

Az is érdekes kérdés, hogy mi köze ennek a tömeges bevándorláshoz. A 2015-ös menekültválság, a határzár kiépítése és a vonatkozó jogszabályok szigorítása után már alig érkeztek hozzánk menekültek. A kormány folyamatosan meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, annak ellenére, a válsághelyzet elrendelésének már régóta nincsenek meg a törvényi feltételei.

Ha életbe lép a törvénymódosítás, az még egy szög lesz az önkormányzatiság koporsójában, alig marad olyan terület, ahol az önkormányzati választásokon megválasztott tisztségviselők és képviselők önállóan dönthetnek majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet