Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

A tömeges migrációra hivatkozva a kormány elveszi a településrendezési jogokat az önkormányzatoktól

Szombathely éppen most szigorított, hogy megakadályozza a családi házas tálzsúfoltságot. Ezt a szigorítást is eltörölhetik.

"Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak."

A fenti idézet annak a törvényjavaslatnak a részlete, amit szerda késő este nyújtott be az országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes .

A törvényjavaslat lényegében azt tenné lehetővé a kormányzat számára, hogy az önkormányzat akaratával szembe menve átminősítsen területeket, akár zöldterületeken is beruházásokat valósíthasson meg . Illetve megvonná azt a jogot az önkormányzatoktól, hogy saját területükön meghatározzák a rendezési tervet, és ezen belül az építési szabályokat .

Építkezési életkép a Minerva-lakótelepen
Kovács Dávid

A szombathelyi önkormányzat éppen most, pontosabban január végén hozott új szabályokat Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen 2021. February 26. 07:05 . Többek között meghatározták azt, hogy a jövőbeni építéseknél biztosítani kell lakásonként a két kocsi elhelyezését. Emellett a városban új lakóterületeket alakítottak ki , jellemzően tömbbelsőket feltárva; emellett a lakótelepeken új parkolók lettek kijelölve, előírások születtek a napelemparkokról és felülvizsgálták az utakat is.

Március elején a városvezetők egy sajtótájékoztatót tartottak Még tovább szigorodhatnak Szombathelyen az építési szabályok 2021. March 04. 15:40 , ismertetve az éppen hatályba lépett szombathelyi szabályokat, hangsúlyozva, ezekkel fékezik, hogy a családi házak helyére többlakásos társasházakat építsenek . De azt is megtudtuk, hogy további szigorításokat terveznek, így például azt, hogy míg jelenleg a családi házas övezetekben egy lebontott lakás helyére hármat lehet építeni, addig ez a szám kettőre csökkenne .

Építkezések egy szombathelyi külvárosban (2020)
Tánczos Mhály

Ezt a lehetőséget veszi el az önkormányzatoktól Semjén Zsolt törvényjavaslata, a kormány akár el is törölheti az érvényes önkormányzati rendeleteket . Ehhez persze az kell, hogy az Országgyűlés megszavazza a módosítást, de nincs kétségünk afelől, hogy a Fidesznek meglesz ehhez a többsége .

Az is érdekes kérdés, hogy mi köze ennek a tömeges bevándorláshoz . A 2015-ös menekültválság, a határzár kiépítése és a vonatkozó jogszabályok szigorítása után már alig érkeztek hozzánk menekültek . A kormány folyamatosan meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, annak ellenére, a válsághelyzet elrendelésének már régóta nincsenek meg a törvényi feltételei .

Ha életbe lép a törvénymódosítás, az még egy szög lesz az önkormányzatiság koporsójában, alig marad olyan terület, ahol az önkormányzati választásokon megválasztott tisztségviselők és képviselők önállóan dönthetnek majd .

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet