"A Rogán Tóninál mindig volt könyv, akkor is, amikor a teheneket őrizte"

A propagandáért felelős miniszterre jó tanulóként, szorgalmas gyerekként emlékeznek szülőfalujában. Szakonyfaluban jártunk, ahol Rogán húga a polgármester.

"Én emlékszem a Tónira. Sokat olvasott, mindig volt nála könyv, még akkor is, amikor a teheneket őrizte" - mondja az udvaron a férjével üldögélő idős nő. De a férje kijavítja, azt mondja, a Tóni nem őrzött teheneket, aztán ezen elvitatkoznak egy kicsit.

Magyar Péter legfőbb ellenfelének falujában

Szakonyfaluban járunk, a Vendvidéken, Szentgotthárdtól nyugatra, pár kilométerre a magyar-osztrák-szlovén hármashatártól. Ebben a faluban nőtt fel Rogán Antal, Orbán Viktor miniszterelnök miniszteri rangú kabinetfőnöke, akit a kormánypropaganda irányítójának tartanak. Rogán alapvetően a háttérben tevékenykedik, az utóbbi időben azért került a hírekbe, mert a NER-rel szembefordult Magyar Péter, Varga Judit volt igazságügyi miniszter volt férje elsősorban őt akarja elmozdítani a helyéről.

Történelmi vidék ez, 1664-ben a falu mellett folyó Rába partján győzte le Montecuccoli generális vezetésével a keresztény koalíciós sereg a török hadat, ez volt a török megszállás óta az első nagyobb győzelem.

Szakonyfalu
Szakonyfalu főutcája
Mészáros D. Zsolt

A csata emlékét most is ápolják, azt viszont nem igazán emlegetik, hogy a keresztény seregben csak pár magyar katona szolgált, a többség szász, bajor, francia, sváb, olasz nemzetiségű volt. Gyakorlatilag egy európai sereg küzdött meg a törökökkel, miközben a sárvári Nádasdyak serege Csákánydoroszlónál várta a csata kimenetelét.

Szakonyfalu az utóbbi évtizedekben látványosan fejlődött, kimondottan szép falu, látványos házak váltják egymást, néhol látni ugyan régi parasztházakat, és van néhány Kádár-kocka is, de a többségüket szépen felújították.

Szakonyfalu
Játszótér és fóliasátrak
Mészáros D. Zsolt

Hétköznap délután kihaltnak tűnik a falu. A központban a szokásos kisbolt-kocsma duó, igaz, a bolt pár perc múlva bezár, ennyi volt mára. A kocsma is felújított, vendég nincs. Fiatal nő a pultnál, ő nem szakonyfalui, nem is akar semmit mondani, kávét, ásványvizet azért kapunk.

A boltos úgy emlékszik, hogy Rogán jó tanuló volt, nem vett részt a közösségi életben, inkább tanult, olvasott. Az édesapja sírját rendszeresen látogatja mindenszentekkor, nem lehet megelőzni a köszönésben - mondja.

Az egykori iskolai KISZ-titkár

Rogán 1972-ben született Körmenden, a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett 1990-ben. Rogán önéletrajzában rendre átugorja a gimnáziumi éveit azzal, hogy az egyetem alatt kezdett el a közélettel foglalkozni. Pedig a gimnáziumban tagja volt a Kommunista Ifjúsági Szövetségnek (KISZ), sőt, ő volt az iskola KISZ-bizottságának a titkára, azaz első embere is. 2007-ben írtunk erről Szentgotthárdi újságcikk tanúskodik Rogán Antal KISZ-es múltjáról 2007. September 17. 23:59 , amikor a szentgotthárdi könyvtárban rábukkantunk a Szentgotthárd című városi lap 2. évfolyamának 3. számában egy cikkre, amit Rogán az iskolai KISZ-bizottság titkáraként írt alá.

Szakonyfalu
A szentgotthárdi gimnázium
Mészáros D. Zsolt

Volt osztálytársa mesélte, hogy "a Tóni" kifejezetten okos, tehetséges gyerek volt, aki nagy szorgalommal tanult. Látszott, hogy mindent megtesz azért, hogy az érettségi után egyetemre mehessen a fővárosba, ez alá rendelt minden mást. Nem volt igazán aktív, tulajdonképpen nem lógott ki a többiek közül egyik irányba sem, szépen belesimult a közegébe. Ez olyannyira így volt, hogy a diákcsínyekből sem húzta ki magát, de nem volt vezéralkat - mondta az osztálytárs.

Szakonyfaluban már a harmadik ciklusát tölti Rogán Valéria polgármesterként. A névazonosság nem véletlen, ő Rogán Antal testvére. A faluba érkezésünk előtt másfél héttel beszéltünk vele telefonon, interjút is kértünk, kaptunk is időpontot egy héttel későbbre. Amit aztán Rogán Valéria sms-ben mondott le pár nappal később.

Szakonyfalu
Ebben az utcában lakott Rogán Antal
Mészáros D. Zsolt

A falu központjába érkezik és innen indul a szentgotthárdi busz. Középkorú nő száll le róla kisiskoláskorú gyerekével. Igen, ismeri Rogán Antalt - mondja kérdésünkre. Meg is mutatja, melyik utcában áll a szülői házuk, a szülei és a testvére ma is ott lakik. Nevét nem akarja elárulni, fotózni sem engedi magát.

Mit adott a falunak Rogán Antal?

Azt mondja, rendes gyerek volt a Tóni, nem volt vele semmi gond. Aztán halkan hozzáteszi, nem jó polgármester a Vali, ha lenne, aki elindulna ellene, az biztosan győzne.

Megkérdezzük, hogy a falunak jó-e, hogy egyik szülöttjük miniszter. Nem tudja, hogy a Tóni mit tett a faluért, Szakonyfalut olyan jó átlagosnak tartja.

Szakonyfalu
Szinte minden háznál van házőrző
Mészáros D. Zsolt

Még korábban megpróbáltunk beszélni Rogán egyik volt gimnáziumi tanárával, aki viszont elzárkózott a beszélgetéstől, annyit mondott, hogy a mai politikai helyzet biztosan befolyásolná, amit mondana, ezt pedig nem akarja.

Mi azért néhány szentgotthárdit megkérdeztünk a gimnázium előtt:

Akinek megvan a magántelefonszáma

Sohár Károly, Rogán másik volt osztálytársa viszont szívesen válaszol kérdéseinkre. Korábban hallottunk egy olyan pletykát, ami Rogán 1999-es szentgotthárdi látogatásához kötődik. Rogán friss országgyűlési képviselőként járt Szentgotthárdon, és a pletyka szerint az egyik gimnáziumi ismerősének azt mondta, hogy őt szólítsa Rogán úrnak, és ne tegezze.

Szakonyfalu
Ez már az Alpok
Mészáros D. Zsolt

Sohár Károly emlékszik erre a látogatásra, de erre a történetre nem, azt mondja, társai sem meséltek ilyet soha. Egyébként ő az, aki az érettségi találkozókat szervezi, még régebben kapott egy telefonszámot Rogántól, azzal, hogy magán-, vagyis gimnáziumi ügyben azon hívhatja.

És ez azóta is így van, ha közeledik a találkozó, felhívja Rogánt, aki eddig mindig fel is vette a telefont. Elbeszélgetnek egy kicsit, Rogán azt mondja, majd meglátja, majd elköszönnek. Soha, egyetlen érettségi találkozóra sem jött el - mondja Sohár.

Pár éve két haláleset is történt az osztály körül, meghalt a volt osztályfőnökük, majd egyik volt osztálytársuk is. Mindkét esetnél értesítette Rogánt, aki nem jött el se a búcsúztatókra, se a temetésekre. "Ettől függetlenül, ha felhívom, normálisan tudunk beszélgetni" - mondta Sohár Károly.

Alpesi hangulat, harapnivaló levegővel

A falu egyik mellékutcájában fiatal férfi hasogatja a fát. Jó nagy kupac vár rá, de azért abbahagyja a munkát. Kérdéseinkre viszont nem akar válaszolni, nem idevalósi, "gyüttment", ahogyan errefelé mondják. A faluban viszonylag sok a betelepülő, egy részük Budapestről érkezett.

Szakonyfalu
Itt minden tábla kétnyelvű
Mészáros D. Zsolt

Kicsit arrébb már alpesi hangulat fogad minket, kis patak, hegynek beillő, erdővel borított domb, harapni lehet a levegőt, ez már nem is az Alpokalja, hanem maga az Alpok. Visszafelé az egyik udvarban jó hetvenes pár ül az asztalnál, előttük sörös és boros üvegek.

Családban marad

A férfi viszi a szót, szerinte az emberek fel vannak háborodva, mert Orbán Viktornak ötmillió forint a fizetése, más meg már kenyeret sem tud venni - mondja. Drága a bolt is, a kocsma is, az utóbbi be is fog zárni - jósolja.

Szakonyfalu
Pitypang és Kádár-kocka
Mészáros D. Zsolt

A falut szereti, jó a közösség, de ha pénz nincs, akkor semmi sincs. De ők megvannak, ő már 12 éve nyugdíjas, de nem Magyarországról kapja a nyugdíjat - mondja. Aztán elárulja, hogy a faluban sokan vannak, akik Ausztriában dolgoztak, és onnan (is) kapnak most nyugdíjat. Végül kijelenti, hogy a falu semmit sem köszönhet Rogán Antalnak.

Egy ismerősünk viszont pont az ellenkezőjét meséli. Ő úgy tudja, Rogán többször is kihúzta a falut a csávából, igaz, ezt nem verték nagydobra, családban maradt.

Két nő jön szembe az ösvényen, nem akarnak Rogánról beszélni, inkább azt mutatják, hogy az új házakat a falubeli fiatalok építik, amikor elköltöznek a szüleiktől. Akik Budapestről jönnek, azok inkább már kész házakat vesznek.

Lassan indulunk, pár házzal arrébb a fiatal férfi szorgalmasan hasogatja a fát. Őt nem érdekli a falu szülötte, Rogán Antal miniszter, a miniszterelnök kabinetfőnöke.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet