Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Dehogy sámándobos giccspavilont, egy művházra ejtett súlyzót kap Szombathely!

Nézzék! Vége a szép ősmagyar álmoknak, az index.hu-nak hála, íme, itt van teljes valóságában a Milánó életkert pavilon. Ezt kapjuk - de hova tűntek róla a szalmabálák?

Köszönet és hála az index.hu-nak és Földes Andrásnak, aki elmerészkedett Milánóig, és lefotózta nekünk, szombathelyieknek is, milyen "életkert" díszeleg majd a műemlékileg védett 11. Huszár úti laktanya megkopott terén Ezzel a giccsfajzattal égeti az állam Magyarországot a 2015-ös világkiállításon 2014. May 23. 15:30 , ha Milánóban egyszer bezár a világbazár.

A 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja
Ezt vártuk
expohungary.com

Egyrészt fellélegezhetünk, mert ugye a terv az terv, a valóság meg valóság, és mint látjuk alant, van ugyan köze az eredeti szalmabálás, sámándonos, bálnacsontvázas, ősmagyarkodós szimbólumokkal agyonnyomott látványtervnhez a megvalósult milánói műnek, de valahogy azért másmilyenné vált.

Ez bizony egy giga rézsúlyzó lett, amit ráejtettek egy elöregedett vidéki művházra. Így múlik el a világ és annak ősmagyar dicsősége...

Index.hu, Földes András képe
Ilyen lett, köszönet a fotóért az index.hu-nak
forrás: index.hu, Földes András képe

Amúgy ez a halszálkás rézüstös, gépgyáros műremek, ami az Alakor és "életkert" nevet viseli, továbbra is nagy dolgokat hivatott jelképezni:

 • a két bazinagy rézkorongja egy-egy sámándob, az ősi gyökerekre, az ember és a természet misztikus kapcsolatára utalnak.
 • a bordák a felfelé nyitottságra, a napfény felé fordulásra utalnak, de a "lényeget" körülölelő és azt óvó virágszirmok motívumait is megjelenítik.
 • A kert célja, hogy az idelátogató olyan helyen találja magát, amelyet áthat az ÉLET.
 • Áthatják az elemek, a tűz–víz–levegő–föld és az ezek metszőpontjában megszülető ötödik elem (quinta essentia), az élet forrása, a magyar hagyományban is jelenlévő életfa. A fa a világ tengelye, kapocs Ég és Föld között. A növényvilág, amely képes az ásványit a kozmikus energiával élővé alakítani.
 • Miláni pavilon - a projekt honlapjáról
  Világ sámánjai egyesüljetek!
  forrás: expohungary.hu

  50 évre, csak most, csak Szombathelynek!

  Ezt a pavilont a világkiállítás végén leszerelik, és Szombathelyre szállítják. A volt huszárlaktanya területén állítják fel, az önkormányzat nemrég 50 évre adta át 50 évre tervezik a sámándobos pavilon szombathelyi tartózkodását 2015. April 11. 12:23 a 20 ezer négyzetméteres területet az ezzel megbízott állami cégnek. A pavilontól egyébként még a tervezői is elhatárolódtak Már a tervezőknek sem tetszik a világkiállítás sámándobos magyar pavilonja 2015. April 09. 10:52 , annyi módosítást hajtottak rajta végre a politika nyomására. (De ezt most hagyjuk, bővebben itt olvashat róla. Itt van fotón a pszeudosámánista undormány, ami 50 évig virít majd Szombathelyen 2015. May 02. 14:19 )

  Már csak egy kérdés maradt: vajon a mennyezetről lelógó paprikafüzérek is utaznak majd Szombathelyre?!

  Miláni pavilon - a projekt honlapjáról
  Ahol a mennyezetet paprikából fonták
  forrás: expohungary.hu
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Itt van fotón a pszeudosámánista undormány, ami 50 évig virít majd Szombathelyen

  Tegnap megnyílt a milánói világkiállítás, fotók is készültek a magyar pavilonról. Bár ne készültek volna, lehetett volna egy jó szombatunk!

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra