"Mindenkinek Happy Birthday!"

Ahogy a Savaria Szimfonikusok 50. jubileumi koncertjén szembesülhettünk vele, az idő csupán az előadóművészek és a karmesterek hajzatát tépázta meg, a lendület azonban a régi.

Kisebbfajta zenei fesztiválnak is tarthatnák ezt a tegnap estét, hiszen nem sokkal fél hét után ékeztünk a szombathelyi Bartók Terem parkolójába (ahol aztán keringtünk vagy tíz percet, hogy helyet találjunk), és mire visszafelé kiléptünk az éjszakába, már fél tizenkettő is elmúlt. Kár, hogy a kezdésből fél óra felesleges sorban állással telt, merthogy épp az 50. jubileumi hangversenyre halt meg az internetes jegyfoglalási rendszer. Kár, mondom én, de feledhető, mellékes momentum…

Vásáry Tamás fent és lent a Savaria Szimfonikus Zenekar jubileumán
Vásáry Tamás fent és lent a Savaria Szimfonikus Zenekar jubileumán
Garai Antal Atom

Mert a lényeg, hogy Szombathely professzionális szimfonikus zenekara mögött 50 év, és több mint 4000 bemutató áll. (Napra pontosan ötven évvel ezelőtt adta első bérletes hangversenyét a zenekar). Ahogy a maratoni este folyamán szembesülhettünk vele, az idő csupán az előadóművészek és karmesterek hajzatát tépázta meg (Kováts Kolos egyik fotóját szemügyre véve jegyezte meg, itt még a paróka alatt is nagyobb haja volt), de a lendület és a frissesség a régi.

Harangozó Bertalan - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
További képekért kattintson
Garai Antal Atom

A zenekar köszöni szépen, kirobbanóan jó formában van, egységesek és energikusak. Azok a karmesterek vezényeltek újra, akik egy-egy fontos korszakot jelentettek az együttes életében. Visszafelé haladtunk az időben, elsőként a világhírű Kossuth-díjas karmester-zongorista, Vásáry Tamás (a zenekar tiszteletbeli elnök-karnagya) dirigált.

Mindenki köszöntött mindenkit

Kaptunk persze a protokollból: köszöntőket, emlékplakát-adókkal, borokkal és virágokkal - visszafogottat, személyeset. A polgármester helyett Marton Zsolt alpolgármester idézett múltat, Kovács Ferenc, a megyei közgyűlési elnök politikusokat meghazudtoló választékossággal beszélt, és jegyezte meg virágnyelven, a maga részéről mennyire sajnálja, hogy az elmúlt időszak politikai döntése értelmében a zenekar egyedüli fenntartója a város lett. Majd köszöntöttek a társ-együttesek (Erkel Kórus, Filharmónia), zenésztársak is.

Marton Zsolt és Mérei Tamás - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Marton Zsolt és Mérei Tamás - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Garai Antal Atom

Kezdésként mindjárt egy fajsúlyos „slágert” kaptunk, a német szabadsághős Egmont nyitányát, Beethowentől, Vásáry vezényletével. Október 23-a közelsége miatt stílusosnak is nevezhetnénk ezt az indítást. Hiszen nekünk magyaroknak ez a zenemű az ’56-os forradalommal fonódott össze. Csoda volt, ahogy a Savaria Szimfonikusok tegnap este játszották – ahogy mögöttem egy hölgy fogalmazott, még a fejbőre is bizsergett közben. Vásáry pedig - ezt a zeneművet követő színpadi beszélgetés közben állapíthattuk meg - egy földre szállt angyal. Ráadásul remek mesélő.

Egyszóval megérte a bejárat előtti sorban állást

Rendkívül színvonalas, lelket és testet melengető koncertfolyam részesei lehettünk. Csapongva a zeneművek áradatában, ami most, így utólag elsőre bevillan, az Rossini Tell Vilmos nyitánya, Pál Tamás vezényletével. A mindenki által ismert, közhelyszámba menő részen túl zseniális ez a tizenvalahány perc, a teljes verzió. Dícséret jár a zenekarnak az impulzív előadásért, és a fuvolista-oboista kettősnek, és a csellistáknak. Bravúros mestermű, és ebben a darabban megmutatkozott, nem csupán a hegedűs szekció erős a szombathelyi zenekarban, mennyire kvalitásos zenészek ülnek hátrébb megbújva is.

Pál Tamás - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Pál Tamás - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Garai Antal Atom

Molnár András operaénekes betegsége miatt a tervezett program némileg módosult, kiesett például Beethoven Fidelioja, de kaptunk helyette is Verdiből. Pál Tamás Robert Houlihannek adta át karmesteri pálcát, legvégül Petró János, a zenekar alapítója lépett a pulpitusra. Játszottak Bartókot, Massenet-t, valamint Strausst. Tokody Ilona és Kováts Kolos Verdi áriákat énekelt.

A zenés betéteket prózai részek színezték

Akivetítőn korabeli fényképek és plakátok- idézték a múltat. Kovács Ági az est háziasszonyaként mesélt és meséltette a fellépő művészeket, karmestereket és az énekeseket. Élveztük. Felidéződtek emlékek a tévés nemzetközi karmesterversenyről, Antal Imréről, a bohókás szilveszteri koncertekről, és az Iseumi operaelőadásokról.

Vásáry Tamás Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Vásáry Tamás Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Garai Antal Atom

Itt tudtuk meg például, hogy Vásáry Tamás aznapi fellépő ruháját, a „bocskaiját” Sanghajban vette, és hogy szegről-végről rokonságban áll az operaénekes Vásáry Andréval, ugyanis mindketten debreceniek. (Elmagyarázza, családjának olasz gyökerei vannak, a családnév a „Vasary” –ból származik, nincs sok köze a Magyarországon gyakori Vásárhelyi családnévhez.) Elárulta, néha még egy világhírű karmesternek is kell mosogatnia, főként, ha az ember párja nemzetközi hírű táncos-koreográfus. Vásáry pedig megjegyzi, még mindig jobban megy neki a mosogatás, mint a táncolás.

Robert Houlihan, az ír karmester 1992-től volt a zenekar dirigense (magyarírül, ahogy saját maga definiálta magyar nyelvtudását:) mindenkinek Happy Birthdayt kívánt. Megjegyezte, milyen jó látni, hogy azok, akik ’92-ben még gyerekként szaladgáltak a próbákon, most a zenekarban ülnek. Jó látni, hogy van folytonosság.

Robert Houlihan - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Robert Houlihan - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Garai Antal Atom

Tokody Ilona is elmesélte, 1973-ban, miután megnyerte a Kodály-énekversenyt itt, a szombathelyi Iseumban énekelhette el élete első jelentősebb szerepét, ő volt a Bánk Bán Melindája. Tokody Ilona külön megdicsérte a zenekart, hogy mekkora átéléssel játszanak. Olyanok, mint a kamaramuzsikusok - mondta, akkora lélekkel, és odafigyelve játszanak. Az operaénekesnő (ha nem is kimondva, de utalva nyári operaházi botrányra) megköszönte a szakmának és a közönségnek, hogy kiálltak mellette.

Kováts Kolos és Tokody Ilona - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Kováts Kolos és Tokody Ilona - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Garai Antal Atom

Petró János többek között megemlítette Gonda György nevét is, akinek vitathatatlanul nagy érdeme volt abban, hogy most a város saját hivatásos zenekart ünnepelhet. Elmesélte, hogy annak idején (1976-ban) miként is épült a Bartók Terem, hogy személyesen felügyelte a zsinagóga átalakítását (amit a városban csak „Petrópolitennek” hívtak.) Miként lett egyre népszerűbb az együttes, turnéik behálózták egész Európát, szereplői voltak Bécs, Pozsony, Graz, Linz, Ljubljana, Kassa hangversenyéletének.

Petró János - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Petró János - Savaria Szimfonikus Zenekar jubileum
Garai Antal Atom

A Savaria Szimfonikus Zenekar egy poénnal zárta az 50-ik jubileumot: az örök körforgás jegyében Strauss Perpetuum mobile című művét Petró János indította el, majd sorra megjelentek a zenekar előtt (mellett, között) a korábbi karnagyok is. Az 50. születésnapot egyébként a zenekar egy egész éves jubileumi rendezvénysorozattal ünnepli. A jubileumra egy (anekdotákkal, korabeli fotókkal színesített) könyvet is megjelentettek, Szombathelyi szimfónia címmel, ebben a zenekarról, Szombathely zenei életéről további érdekességek is olvashatóak.

Videofelvételeink a koncertről

A Savaria Szimfonikusok története - vázlatokban

Szombathelyen a szimfonikus zenejátszás története egészen 1850-ig nyúlik vissza, már akkor voltak ugyanis szimfonikus zenei koncertek a városban. Ezek azonban nem voltak rendszeresek, és a zenekar összetétele változó volt. A hajdani alkalmi zenekar történetében kiemelkedett az 1933-as év, amikor egy alkalommal Kodály Zoltán is vezényelte. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar jogelődjét 1962. február 15-én az akkori szombathelyi városi tanács alapította, de az alapító okirat kiadását a minisztérium évekig megtagadta, állítólag nem nézték jó szemmel, hogy vidéki városban szimfonikus zenekar alakuljon. Végül 1969-ben a zenekart átvette a megyei tanács, ettől kezdve a fejlődés folyamatos volt.

1964-ben rendezték tartották a szombathelyi Iseumban az első Varázsfuvola-előadást, amelyet kisebb-nagyobb megszakításokkal egészen 1999-ig megismételtek. Az akkor megszakadt sorozat csak tavaly, az Iseum felújítása után folytatódott.

A zenekar történek fontos része a Bartók Szeminárium és Fesztivál, amelyet idén huszonnyolcadik alkalommal rendeztek meg Szombathelyen, és amely világviszonylatban az egyetlen, Bartók Béla nevével fémjelzett és az ő munkásságát a középpontba állító fesztivál.

A Magyar Televízió karmesterversenyének is jó néhány évig Szombathely adott otthont, a szimfonikusokra alapozva. Olyan nevek tűntek fel ezeken a versenyeken, mint Kobajasi Kenicsiro, Medveczky Ádám vagy az a Robert Houlihan, aki az 1990-es években a zenekar karnagya is volt. Olyan zeneszerzők írtak rendszeresen darabokat az együttesnek, illetve dolgoztak együtt a zenekarral, mint Lendvai Kamilló, Szokolay Sándor, Kurtág György és Eötvös Péter.

A Savaria Szimfonikus Zenekar évente több mint száz koncertet ad, fellépnek itthon és külföldön is. Több lemezt is készítettek, ezek közül kiemelkedik a BBC által készített DVD és az a lemezfelvétel is, amelyet a Sony megbízásából a Liszt-évhez kapcsolódva született.

(Forrás: MTI)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra