Hihetetlen árrobbanás várható a Kínában tomboló sertéspestis miatt

Akár 70 százalékos sertéshús áremelkedés várható.

Kínában 2018 óta tombol a sertéspestis-járvány, így több sertést kell importálnia, ami vi­­szont világszerte a hús árának emelkedését okozza - írja az Agrárszektor. A becslések szerint ebben az évben Kína 33 százalékkal többet importál, és ez irányítja majd a világpiacot.

Az előzetes becslések 134 milliós veszteséget jósoltak, de már most 200 millió sertést vesztett el Kína a most tomboló sertésjárványban. A vírus tragikus gyorsasággal terjed, és a pestis teljesen tönkreteheti az ország sertéságazatát. A távol-keleti országban tartják a világ sertéspopulációjának felét, összesen 440 millió példánnyal, 256 millió sertéstelepen.

hpj.com

A kínai kormány 1200 yüant (kb 50 ezer forintot) ajánlott fel a tenyésztőknek elhullott példányonként, ám a helyi kormányzatok sok helyen visszatartják a kifizetéseket. Egyes tartományokban még a vírus létezését is igyekeznek eltitkolni a vezetők, és büntetik azokat a gazdákat, akik figyelmeztetik a többieket.

A fertőzés villámgyorsan terjed - az állatok a fertőzés korai szakaszában nem látszanak betegnek, így előfordul, hogy már fertőzötten szállítják át őket egy másik telepre.

A vírus meglehetősen agresszív, elég, ha valaki érintkezik a fertőzött állattal, fertőző a beteg állattal kapcsolatba kerülő víz és étel fogyasztása is, de az is elegendő, ha a teherautó körbefordul egy-egy sertéstelepen, a kerekén is elutaznak a vírusok. A kórokozó hónapokig aktívan fertőz vérben, ételben, vízben, de hideg, sötét helyen állítólag hat évig is életképes marad.

A fertőzött tárgyak, ételek sterilizálásához legalább fél órán keresztül hatvan fok felett kell főzni, ezért önmagában a kényszervágások nem segítenek a problémán. A vírusnak ellenszere nincs, de zajlanak a kutatások az immunizálással kapcsolatban - eddig viszonylag kevesebb sikerrel.

Pais-H.Szilvia

A betegségen kívül további árnövelő hatása van az Egyesült Államok és Kína közti vámháborúnak. Kína nem hagyja magát, nem rendel az amerikaiaktól sertéshúst. Kína ebben az évben már lemondott egy 53 tonnás sertéshúsrendelést február végén, 999 tonnát március 21-én és 214 tonnát április 18-án. Most pedig a vámemeléssel együtt 3247 tonna rendelését vonta vissza.

A tenyésztők és a kereskedők érzik meg a legjobban, hogy az ár most egyértelműen emelkedik. Kína sertéshús-fogyasztása 1990 és 2014 között megduplázódott, idén azonban 10-15 százalékkal csökkent a fogyasztók aggodalmai miatt. A sertésiparágnak minimum öt évre van szüksége ahhoz, hogy talpra álljon. Amennyiben mindez így marad, akkor érezhető nyoma lesz a világ mezőgazdaságában is, hiszen Kínában él a Föld népességének ötöde, és ott tenyésztik a sertéspopuláció felét. Magyarországon már tavasszal harminc százalékkal emelkedett az élősertés átvételi ára, ugyanakkor többet exportálunk más országokba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra