Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Sikeres évet tudhat maga mögött a STYL Ruhagyárat üzemeltető új cégcsoport

„Lekerültünk az infúziókról” – mondja a cég igazgatója, aki hosszan sorolta a jó híreket, a megrendelések megszaporodásától kezdve a béremelésekig.

Lapunk már a múlt évben is beszámolt Styl körüli jó hírekről. Először arról, hogy olyannyira stabilizálódott a szombathelyi gyár helyzete, hogy új munkatársak toborzásába kezdett Mai jó hír – Felpörögtek a megrendelések, új munkatársakat keres a Styl 2020. October 19. 07:57 , később pedig arról, hogy a cég a fővárosi mellett exkluzív márkaboltot nyitott Minőségi termékek és nagykerárak az új szombathelyi Styl-boltban 2020. November 12. 07:03 a Fő téren is. Így most érthető kíváncsisággal ültünk le egy évértékelőre Radics Tibor operatív igazgatóval, aki édesapjával 2019 júniusában vette át a ruhagyárat üzemeltető céget, amely akkor jelentős adóssággal és negatív jövőképpel rendelkezett.

Amikor ősszel találkoztunk, arról számoltak be, hogy stabilizálódott a Styl helyzete. Kitartottak a kedvező folyamatok egész évre?

Mindkét cégünk nyereséggel zárta a 2020-as évet. Bevételeink nőttek és sikerült jelentősen csökkentenünk a költségeinket, ráadásul úgy, hogy dolgozókat sem kellett elküldenünk.

Ezt hogyan sikerült elérni?

Egy nagyon tudatos gazdálkodással: stabilizáltuk a bér kifizetéseket, mióta itt vagyunk, mindig időben kapták a fizetésüket a dolgozók. Ezután következett a működési hatékonyság optimalizálása, amelyben nagy segítségünkre volt a régi Styl-dolgozókból újra szervezett menedzsment, amely a mai napig sikereink egyik legfontosabb fogaskereke. Időközben felülvizsgáltuk a korábbi szerződéseinket, melyek egy része előnytelen volt. Mindez azt jelenti, a Styl lekerült az infúziókról, és bebizonyítottuk, hogy lehet piaci környezetben működtetni.

Radics Tibor operatív igazgató
Mészáros D. Zsolt

2020 a pandémia éve volt, amely több gazdasági szektort is a padlóra küldött. A vendéglátás és a szállodaipar mellett a ruhaipar is nehéz helyzetbe került, hiszen senki nem akarja lecserélni a ruhatárát, ha a négy fal között kell ücsörögnie.

A divatipar valóban az egyik legnagyobb vesztese a gazdasági világválságnak. Hatalmas eladatlan készletek halmozódtak fel, a nagy nemzetközi láncok több ezer üzletet bezártak, többek között Magyarországon is. Ugyanakkor a válságnak – mondjuk ki! - vannak pozitív velejárói is, amiket ha észreveszünk, akkor nem ragadunk le a panaszkodásnál. Ilyen például az, hogy szállítási és egyéb költségek miatt a Távol-Keletről kevesebb termék érkezik, a nagy divatmárkák ismét kezdenek európai gyártásban gondolkodni, és mi is egyre jobb ajánlatokat tudunk adni. Az is nekünk kedvez, hogy az életmód változása és a környezeti tudatosság erősödése miatt kezd háttérbe szorulni a „fast fashion”, és erősödik a kereslet a prémium termékek iránt, amilyeneket mi is gyártunk. A tavalyi év csődhullámai miatt gyárak zártak be a régióban, és a termelés egy része hozzánk került át. Összességében most úgy néz ki, hogy a Styl megerősödve kerül ki a válságból.

Munkában
Mészáros D. Zsolt

De nyilván voltak nehéz időszakok.

Márciusban egy nagyon nehéz helyzettel kellett szembenéznünk. Gondok voltak az alapanyagok szállításával, leállítottak megrendeléseket és az egész helyzet nagyon instabillá vált. Ekkor összeült a menedzsment, és hála az itt dolgozó emberek tudásának, tapasztalatának és kreativitásának, néhány nap alatt átszerveztük magunkat és elkezdtünk textilmaszkokat gyártani. Azt tudtuk, hogy ezeket el tudjuk készíteni, de nem tudtuk, mekkora piacuk lesz. Nagyon hamar kiderült, hogy hatalmas a kereslet, gyakorlatilag nem tudtunk eleget gyártani. Miközben 6 országba exportáltunk maszkokat, Vas megyében 20 ezer darabot ingyen adományoztunk különböző intézményeknek, mert kötelességünknek éreztük azt is, hogy segítsünk. Nehéz, de fontos időszak volt. A bevételek segítségével el tudtunk indulni felfelé, és közben összekovácsolódott a csapat is. Mindenki érezte, hogy - a pénzkereseten túl – valami fontosat csinál. Nagyon szigorúan vettük a járvánnyal kapcsolatos előírásokat is, az állam által kiadott útmutatóban például a mi fotóinkkal mutatták be a védekezést.

Biztos sokan kíváncsiak arra, hogy pontosan milyen termékeket gyártanak most Szombathelyen?

A szerződéseink sajnos nem engedik megnevezni őket, de komoly, sokak számára ismerős nemzetközi márkák adtak nekünk bizalmat, köztük olyan, ami 68 országban árulja termékeit. Hagyományai vannak az egyenruha készítésnek is, hiszen ezek készítési technológiája hasonlít az öltönyökéhez. Egyenruhákat gyártunk többet között az osztrák, német, luxemburgi rendőrség, tűzoltóság és a bécsi tömegközlekedési vállalat számára is. Idén pedig közvetve állami megrendelésre gyártunk orvosi overálokat is, több százezres darabszámban.

Hányan dolgoznak most a szombathelyi Styl-üzemben?

Most 268-an vagyunk, ami azt jelenti, hogy meg tudtuk tartani a létszámot, és most is folyamatosan keresünk új munkatársakat például varró és szerkesztő munkakörökbe. Mindenképpen eldicsekednék azzal, hogy amíg a minimálbér emelés 4 százalékos volt, addig nálunk átlagban 8,4 százalékkal nőttek a bérek.

Mik a terveik 2021-re?

Úgy tűnik, hogy az egészségügyi ruházati részlegünk fellendülése túlmutat a pandémián: stratégiai együttműködéseinknek köszönhetően nagyon komoly megrendeléseink vannak erre az évre. Emellett tovább szeretnénk erősíteni pozíciónkat az egyenruhák gyártása terén is, ehhez igyekszünk megmozgatni a német kapcsolatainkat. Várjuk a divatipar magához térését is. További kereskedelmi egységeket is szeretnénk nyitni, a fővárosi Árkád-bevásárlóközponttal a szerződésünk előkészítés előtt van, de más plázákban és más városokban is szeretnénk márkaboltot nyitni. Teljes erővel készülünk az internetes értékesítésre is.

Radics Tibor
Mészáros D. Zsolt

Akkor ön optimista?

Abszolút. A válság nem tart örökké. Sok minden megváltozott, interneten vásárlunk, otthonról dolgozunk és tanulunk, de mindez amúgy is bekövetkezett volna később, így szerintem csak a folyamat felgyorsulásáról van szó. Ehhez kell alkalmazkodni, és ebből kihozni a legtöbbet. Egy válság – ahogy a Styl példája is mutatja – nemcsak nehézséget hoz, de rengeteg lehetőséget is hordoz.

Ezek szerint nem bánták meg, hogy átvették a szombathelyi ruhagyárat

Éppen ellenkezőleg. Nagyon büszke vagyok arra és megtiszteltetésnek érzem, hogy ezt a céget vezethetem. Én budapesti vagyok, és amikor elkezdtem lejárni Szombathelyre, meglepődtem, hogy milyen erős a város érzelmi kötődése a céghez. Taxisofőrök, boltik eladók, pékségben dolgozók sorolták, hogy milyen rokonuk és ismerősük dolgozott annak idején a Stylben. Szóval érezzük a felelősségünket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

(X)

Tovább az oldalra