Sok lakáshiteles több ezer forinttal magasabb törlesztőrészlettel fog találkozni novemberben

Egyre gyakoribb a 10 százalékot is meghaladó törlesztőrészlet-emelkedés.

6-7 éve nem látott szintre emelkedtek a bankközi kamatok Magyarországon, ez pedig egyes lakáshitelek törlesztőrészleteire is jelentős hatással lesz - írja a portfolio.hu. A lap szerint a gyakran változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők vannak a leginkább kitéve a kamatemelkedésnek: egy 10 milliós tartozás esetében a novemberi törlesztőrészlet 3-8 ezer forinttal is magasabb lehet az előzőnél.

A lap szerint ez az emelkedés sokakat érint: mintegy 400 ezer jelzáloghitel-szerződést (2020 végén a jelzáloghitelek darabszám szerinti 48 százaléka volt gyakran változó kamatozású, vagyis jellemzően 3, 6 vagy 12 havi kamatperiódusú.)

Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy az 5 éves kamatperiódus mellett is bekövetkezhetnek majd törlesztőrészlet-emelkedések 2022 elején, illetve a 3 éves kamatperiódusnál már elő is fordultak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság