Sokkal durvább inflációval számol jövőre az MNB, mint amire korábban számítottak

Úgy néz ki, jövőre is emelkedni fognak a kamatok.

2020-ra még igaz volt, hogy az infláció a 3 százalékos cél közelében alakult, 2021-re ez már nem lesz igaz, és tartok tőle, hogy 2022-re sem - közölte ma Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a portfolio.hu szerint. Mint kiderült, idén és jövőre is 5 százalék körüli inflációval számol a jegybank, 2022-re 4,7-5,1 százalék az előrejelzési sáv.

Mindez azért fontos, mert a legfrissebb, szeptemberi inflációs jelentésben még 3,4-3,8 százalékos előrejelzés szerepelt 2022-re, vagyis most ennél frissebb prognózist mondhatott az elnök - hívta fel a figyelmet a lap, mely emlékeztet, hogy az utóbbi hetekben egyébként szinte mindenki emeli inflációs előrejelzését.

Hozzátette, hogy a szigorítási ciklus jövőre is folytatódik, ahogy ezen belül a kamatemelési ciklus is.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felszólal a jegybank 2020. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 1-jén.
MTI/Koszticsák Szilárd
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság