A sólymok még mindig a repterek sztárjai, tudjátok miért?

A világ szinte minden repterén.

Biztosan hallottatok már olyan esetről, hogy repülőgépnek kényszerleszállást kellett végrehajtani, mert madárral vagy madárrajjal ütközött.

Két esetet emelnék ki. Az egyik amikor 2009. január 15-én a US Airways járata az egyik New York-i repülőtérről 3 perccel a felszállás után balesetet szenvedett. Összeütközött egy csapat kanadai lúddal, aminek következtében mindkét hajtóműve leállt. Az utasszállító repülőgép ezután sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyón. /Forrás: Wikipédia /

A másik, amikor szintén kényszerleszállást volt kénytelen végrehajtani Cipruson a dán külügyminisztert szállító katonai repülőgép. A pilótafülke ablakainak madarak repültek, ezért repedések keletkeztek rajta. A gép gond nélkül landolt Pafosz repülőterén. A gép 15 utasa sértetlenül megúszta az esetet. /Forrás: Honvédelem hivatalos honlapja /

Ilyen probléma bármelyik repülővel előfordulhat, hiszen nem lehet elzárni a madarak útját a különféle reptereken.

De hogy lehet ezt a gondot kivédeni?

Egyrészt hangágyúval, másrészt pedig őrző védő sólymokkal.

A Ferihegyi reptéren évtizedek óta élnek varjak, seregélyek, fenyőrigók, akik rendszeresen bejárnak a a kifutópályák térségébe. Már a kisebb testű madarak is komoly károkat okozhatnak a gépekben. A varjak csontozata pedig olyan kemény, hogy a gépek forgólapátjait egyenesen széttrancsírozza.

A propellerek ledarálják a madarat, a maradványok rátapadnak, ezért megváltozik a légáramlat. A motor túlhevülhet, és akár ki is gyulladhat, mint az alábbi videóban.

Ez a legnagyobb veszély a madárütközésben, ezt kell kivédeni.

A hajóműveket például úgy tesztelik a gyárakban, hogy fullra tekerik a sebességet és fagyasztott csirkéket dobálnak a hajtóművekbe, megnézik, hogy milyen változásokat okoz a lapátokban, szerkezetekben.

Persze azért a madarakat távol kell tartani. Ezért találták ki, hogy betanított sólymokkal védik a gépeket, mégpedig úgy, hogy az idomár a helyszínen felengedi, ha madárrajt lát. Ferihegyen már régóta működik az úgynevezett Solymász Szolgálat.

A tizenkét órás szolgálat során a madarak nem röpülnek folyamatosan, hanem egy madár naponta négyszer-ötször száll fel, és néhány percet tölt a levegőben. Minden alkalommal jutalomfalatot kapnak, így miután jóllaktak, már kevéssé lehet őket motiválni - írja a Network .

A solymász a sólyommal tartja a vizuális kapcsolatot, aki a kifutópályát nem közelítheti meg, csak 150 méterre. Pontosan ezért jó, mert távolról nagy magasságból hosszú támadással, kitartó üldözéssel kergeti szét a madársereget.

Ők a titkos fegyver.

internet
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?