A független média fontos szerepéről beszélt Sopronban a brit nagykövet-helyettes

Andrew Davidson kíváncsi lett a leghűségesebb város lakóira.

Sopronban tett hivatalos látogatást Andrew Davidson brit nagykövet-helyettes, aki, ahogy ezt meg is fogalmazta, kíváncsi lett a leghűségesebb város lakóira. A diplomata soproni látogatásán független újságírókkal is találkozott, mert "a sajtószabadság olyan érték, amit Nagy-Britannia mindenhol képvisel a világban".

- Sopron már csak két óra kocsival Budapestről, mégis sokszor érzik azt az itt élők, hogy nagyon messze esik a főváros. Önt milyen célok hozták Sopronba? - kérdezte laptársunk, az Enyugat.hu a július óta Budapesten nagykövet-helyettesként szolgáló brit diplomatát, Andrew Davidsont.

- Ki kell mozdulni Budapestről, meg kell ismerni a vidéket, a vidéki településeken élőket. Sűrű programom volt: találkoztam Farkas Ciprián polgármesterrel, ellátogattam a Soproni Egyetemre, ahol arról is beszélgettünk Fábián Attila rektor úrral, hogyan élték meg a modellváltást. Kiderült például, hogy egyre több külföldi hallgatója van az egyetemnek. Jártam a brit kötődésű ALTEO cégnél, ahol főleg a megújuló energiaforrások nyújtotta lehetőségekről beszélgettünk, és találkoztam Magas Lászlóval, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnökével is.

Andrew Davidson brit nagykövet-helyettes.
Enyugat.hu

- És mik a benyomásai?

- Sopron gyönyörű kisváros nagy értékekkel. Érezhetően fontos szerepe van itt az egyetemnek, és országosan is jelentős az intézmény, hiszen itt képzik az erdészeket is. Az erdők nagyon fontosak a jövőnk szempontjából, tehát kiemelten azok a fákhoz és erdőkhöz értő, azokat óvó szakemberek is. Magyarország büszke lehet az erdeire!

- Értékekről beszélünk: erdőről, megújuló energiáról, konfliktuskezelésről is többek között. A hagyományos brit értékrend nyilván nem változott azzal, hogy lezárult a Brexit. De változott-e bármi is például a brit-magyar együttműködésben?

- Most is erős a kapcsolat, a Brexit ezen nem gyengített. Most is sok angol él itt, többszáz brit cég működik Magyarországon és ad munkát mintegy ötvenötezer embernek. A nemzetközi kihívások területén is sok szálon működünk együtt a magyarokkal. Nagy-Britannia az unióból kilépett ugyan, de európai ország maradt.

- Az Egyesült Királyság egyik fő külpolitikai prioritása az orosz-ukrán konfliktus kezelése. Mi a brit álláspont ezzel kapcsolatban, illetve miben látják a megoldási lehetőségeket?

- A brit álláspont egyértelmű: tiszteljük az államok szuverenitását. Ezért azt mondjuk, az orosz csapatoknak el kell hagyniuk Ukrajna területét. A béke érdekében kell támogatnunk az ukrán civileket és a hadsereget is. Nem adhatjuk fel ezt a küzdelmet! Ha megszakítanánk is ezt a külpolitikát, a fenyegetettség megmaradna, és nem lennénk biztonságban Európában. Tehát a brit prioritás továbbra is Ukrajna támogatása abban, hogy ellenálljon az agressziónak. S mindeközben már készülnünk kell a háborús károk helyreállítására is.

Értékekről beszélgetve: Nagy Márta újságíró és Andrew Davidson.
Enyugat.hu

- A szuverenitás mellett a sajtószabadság is érték, már ha van. Hogy látja, mi a szerepe és jelentősége a független hírportáloknak ma Magyarországon?

- A sajtószabadság valóban egy olyan fontos érték, amelyet Nagy-Britannia mindenhol képvisel a világban. A társadalom kiegyensúlyozott működése, a demokrácia szempontjából alapvetőnek tartom a független média létét. A politikai befolyásoktól mentes újságírás - ezt látom - nehéz műfaj, és különösen vidéken az. Világszerte gondokkal küzd a sajtó, az internet felgyorsította a hírfogyasztást, nagy a verseny és sokszor óriási a nyomás. De a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz és tájékozottsághoz elengedhetetlennek tartom a független újságírók munkáját és szerepét. Ezért is beszélgetünk most mi itt...

Andrew Davidson a nyugat.hu főszerkesztőjétől, Roznár Gyöngyitől (jobbra) ajándékot is kapott.
Enyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet