Sötét felhők a fürdők felett, és ez Nyugat-Magyarországon különösen gond

Egy Vas megyei fürdő viszont bejelentette, hogy náluk nem probléma az energiaár-emelés.

Minden önkormányzat igyekszik spórolni az energiaszámlákon, bezárásokkal, összevonásokkal, alulfűtéssel. Ezek intézkedések néha racionálisak, néha csak szimbolikusok. Szombathely épp a minap lebbentette fel a fátylat a nagy spórolás A szombathelyi önkormányzat bezárja a Savaria mozit és a két kisebb múzeumot September 19. 19:14 részleteiről

A vendéglátók szintén érzik már, hogy baj lesz, hasonlóan sok más energiaigényes ágazattal.

Uszodabezárásokról is szó van napi szinten, de egyelőre viszonylag keveset beszélnek a fürdőkről, amelyek Nyugat-Dunántúl igencsak fontos gazdasági szereplői.

Mindenesetre pénteki podcastunkban „Már idén is erőn felül teljesítettünk” – Hogyan tovább, Savaria Történelmi Karnevál? September 18. 15:22 Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője nem vázolt túl optimista jövőképet, mondván, ha a nagy fürdők nem működnek, akkor dominóként döntik be egy-egy település gazdaságát és foglalkoztatottságát.

Hogy hogyan vészelik át az elkövetkezendő telet a fürdőink, az egyrészt az energiaárakon, másrészt – erről eddig végképp nagy a csend – az esetleges kormányzati segítségen múlik.

Sárvár
Mészáros D. Zsolt

Néhány nappal ezelőtt Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke, Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógyfürdő igazgatója a Magyar Fürdőszövetség új elnöke 2021. September 23. 11:16 a Sárvári Fürdő ügyvezető igazgatója (korábban a szombathelyi uszoda vezetője, a Fidesz városi képviselője) az Inforádiónak úgy nyilatkozott, hogy nemcsak az energiaárak radikális növekedésével kell számolniuk a fürdőknek, hanem a látogatószám csökkenésével is.

A szakember becslése szerint az elkövetkezendő időszakban a fürdők 30-50 százaléka zárhat be.

A működő fürdők esetében is lehet számítani a szolgáltatás csökkentésére, leállhatnak szaunák, a medencékben az élményelemek.

Kántás szerint különös veszélyben van:

 • Hévíz
 • Bük
 • Sárvár
 • Debrecen
 • Hajdúszoboszló
 • Nyíregyháza
 • Harkány
 • Gyula
 • Merthogy ezeknél a településeknél a Kisfaludy Turisztikai Programból nemcsak a fürdőket, de a hozzá kapcsolt szolgáltatásokat is fejlesztették.

  A szövetség elnöke elmondta, szeretnék, ha a fürdők is olcsóbban kapnák az energiát, illetve ideje lenne a fürdők kedvezményes áfakörbe kerülésének.

  Viszont a nehéz helyzetnek – ahogy lenni szokott – vannak nyertesei is.

  Például azok a fürdők, akik korábban kiváltották a gáz- és elektromos áram függésüket.

  Közéjük tartozik például – hogy messzebb ne menjünk – a Vas megyei Mesteri fürdője.

  Mesteri gyógyfürdőfürdő - a fürdő saját képei
  Mesteri fürdő

  A fürdő Facebook-oldalán arról tájékoztatja a vendégeit, hogy

  Szerencsésnek mondhatjuk magunkat amiatt, hogy nálunk a közel 80℃-os gyógyvíz a fűtésünket és a medencéink hőtartását teljes mértékben megoldja. Villamos felhasználásunk is nagyon alacsony, mert eddig is rá voltunk kényszerülve, hogy takarékos berendezéseket építsünk be és takarékos megoldásokat alkalmazzunk. A teljes villamos fogyasztásunkat a napelemes rendszerünk (amit már egy éve kiépítettünk) nagyrészt kiváltja, így a Mesteri Gyógyfürdőt és Hotelt ez a probléma szerencsére NEM érinti.

  És bizonyára lesznek még ilyenek. Habár a közlemény szerényen „szerencséről” beszél, azért ebben annak az előrelátásnak is szerepe van, aminek hiánya a legmagasabb szinteken most látszik igazán.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság