Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Ahhoz, hogy valakinek kérdései legyenek, sokat kell tanulnia”

Spiegler Tibor helytörténész évtizedek óta kutatja Herény, Kámon és egész Szombathely emberi történelmét. Csütörtök este a Herényiek Házában mesélt magáról és az emlékek gyűjtéséről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha valakinek nincs családja, elemi szükséglete, hogy a múltat kutassa. Ez volt az első következtetés, amit csütörtök kora este, a Herényiek Házában le tudtunk vonni. Spiegler Tibor helytörténésszel beszélgetett a Ház munkatársa, Simon Ádám. Spiegler egyébként a koncentrációs tábort is túlélt, nemrég, 106 évesen elhunyt Meghalt a legidősebb magyar holokauszt-túlélő, a szombathelyi Spiegler Elemér 2019. March 06. 16:01 , Spiegler Eelemér fia.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Spiegler Elemér 106. születésnapjáról mi is írtunk tavaly Hihetetlen, de ma 106 éves Magyarország legidősebb holokauszt-túlélője, aki ráadásul Szombathelyen él 2018. August 24. 13:40 , hat évvel ezelőtt készítettünk vele interjút Halálmenetben sohase vedd le a cipődet! 2013. August 24. 08:10 .

Herényi esték
Mészáros D. Zsolt

Spiegler Tibor (a barátainak Spigi) 1954-ben született Kámonban, kilenc évvel a háború vége után. Család és felmenők nélkül, ugyanis neki nem voltak nagyszülei, nagynénijei, nagybácsijai. Ők mind odavesztek a háborúban, a családi iratok, fényképek megsemmisültek. Édesapja 1944-ben hazajött Mauthausenből, a többi felmenőjéről semmit sem tudott.

Herényi esték
Mészáros D. Zsolt

Mesélt arról a szomszédasszonyról, akit szinte a nagymamájának fogadott. Vele a családnak amúgy is különleges kapcsolata volt, amikor a nagyszülei a szombathelyi gettóban voltak, ő segítette őket. Majd, amikor a szomszédasszony családja a Rákosi-korszakban kuláklistára került, a Spiegler-szülők vették gondjaikba a lányukat, munkahelyet szereztek neki, és támogatták a továbbtanulását.

Mesélt a zalalövői, anyai ágú rokonságról, ahol senki sem maradt életben a háborúban, és arról, úgy döbbent rá zsidóságára, hogy amikor a többi gyerek misére ment, ő mehetett moziba.

Herényi esték
Mészáros D. Zsolt

Az emléknélküliség miatt állt neki a kutatásnak, az Országos Levéltárban segédlevéltárosi képesítést szerzett, és megtanulta a helytörténeti emlékek gyűjtésének módszertanát. Kutatta a családfáját is, apai ágon 1792-ben találta az első említést, akkor költözött egy kisebb zsidó csoport Bécs mellől Szombathelyre. Anyai ágon pedig egy 1848-as honvédet talált.

Miután a családját felkutatta, az az érdekes helyzet állt elő, hogy édesapjának, annak közel száz éves korában ő mutathatta be a családot. Aztán a helytörténet felé fordult.

Herényi esték
Mészáros D. Zsolt

A beszélgetésen sokat mesélt Kámonról és Herényről, ahol gyerekkorát töltötte, a két városrész közti rivalizálásról, mutatott régi, felkutatott, olykor árveréseken megvásárolt fotókat, képeslapokat.

A szombathelyi Fő térről, és két kedvenc témájáról is beszélt, az egyik a Kioszk, aminek történetéről annak idején a szakdolgozatát írta.

Herényi esték
Mészáros D. Zsolt

Másik kedvence a szombathelyi villamos. Több korabeli fotót is mutatott róla, de megjegyezte, szerinte már nem lesz villamos a városban, nem racionális ezen gondolkodni. De megjegyezte, el tudná képzelni egy rövid szakaszon, nosztalgiajáratként.

A teljes beszélgetésről videó is készült:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés