Milliárdos károkat okoz a Vegyépszer csődje

Kisebb demonstráció zavarta meg a múlt héten a szombathelyi új szennyvíztisztító-telep átadását. Az alvállalkozók tüntettek, mert nem kapták meg pénzüket a generálkivitelezőtől, a Vegyépszertől. A cég csődje miatt áll a 86-os építése is.

Pénteken adták át a teljes felújításon és részben újjáépítésen átesett szombathelyi szennyvíztisztító telepet. (A szennyvíztisztító telep korábbi átadásáról beszámoltunk Az ígéretek szerint megszűnik a bűz - Átadták az új szombathelyi szennyvíztisztító telepet 2008. October 17. 16:34 , sőt egyszer végig is jártuk azt, és bemutattuk a folyamatot Hogyan kerül a szennyvíz a csatornákból a Perintbe? 2009. September 22. 09:26 , ahogyan a szennyvízből újra tiszta víz lesz.)

A 86-oson is ők dolgoztak…

Az ünnepség közben azonban demonstráció is zajlott, az alvállalkozók tüntettek, mivel a mai napig nem kapták meg a pénzüket a generálkivitelezőtől. 250 millió forintról van szó, amivel a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. tartozik nekik.

Ebben a házban van a cég székhelye (Fotó: Zalai Hírlap)
Nyugat.hu

A cég neve ismerősen csenghet, hiszen a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. a jogutódja annak a Vegyépszer Zrt-nek, amely – többek között – az első Orbán-kormány alatt az autópálya építésekről híresült el. 1998 és 2002 között az útépítési tapasztalatokkal nem rendelkező cég közbeszerzési eljárás nélkül kapta meg az autópálya-építési munkákat.

Később aztán újabb útépítésekbe fogtak, többek között a 86-os főút Vát és Szombathely közötti szakaszán dolgoztak, most már közbeszerzési pályázat eredményeként. Tavaly október végén aztán leálltak a munkával, levonultak a munkaterületről, ahol azóta sem nagyon történik semmi. A parlamentben Fónagy János államtitkár Ipkovich György kérdésére azt mondta Leállt a 86-os főút építése – A kivitelezőnek elfogyott a pénze 2010. October 25. 16:28 , a kivitelezőnek elfogyott a pénze, ezért állt le a munka.

Eltűntek a tulajdonosok…

Az Index információi szerint tavaly év végére a csőd szélére sodródott a cég, elbocsátotta dolgozói nagy részét, székhelyét egy Zala megyei faluba, Szentgyörgyvölgyre tette át. Nem csupán a 86-ososn állt le a munka, hanem az M0-áson is, valamint a nagykanizsai elkerülőn. (Ez utóbbi azóta elkészült.)

A Vegyépszer a 2000-es évek elején élte virágkorát, akkori tulajdonosa és elnöke, Nagy Elek a kormány bizalmi emberének számított, több mint 300 milliárd forintnyi állami megrendelést kapott a Betonúttal közösen. Viszont a 2002-es kormányváltás után is jól prosperáltak, több útépítést nyertek el, köztük a 86-os főút felújítását is. Valószínűleg a gazdasági válság adta meg a kegyelemdöfést, az Index szerint május elején csődvédelmet kért a cég. Ettől esélyt remélnek arra, hogy megegyezésre jussanak a hitelezőikkel.

A szombathelyi ügyhöz tartozik, hogy az önkormányzat minden fizetési kötelezettségének eleget tett a szennyvíztisztító telep felújításánál, így a város nem tud segíteni a pénzüket váró alvállalkozóknak. A zrt. tulajdonosi összetétele ez év februárjától nem ismert, amikor a cégbíróság törölte a részvények többségét birtokló Stelius Befektető Zrt-t a nyilvántartásból. Így jelenleg az sem világos, kitől kellene követelni az elmaradt pénzek kifizetését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Leállt a 86-os főút építése – A kivitelezőnek elfogyott a pénze

Lehet, hogy új közbeszerzés eljárást kell kiírni, ami a munka csúszását jelentené – válaszolta az illetékes államtitkár Ipkovich György parlamentben feltett kérdésére.

Hogyan kerül a szennyvíz a csatornákból a Perintbe?

A szombathelyi szennyvíztelepen jártunk, ahol megnéztük a szennyvíz tisztításának folyamatát. Az élmény olykor gyomorforgató és orrfacsaró volt.

Az ígéretek szerint megszűnik a bűz - Átadták az új szombathelyi szennyvíztisztító telepet

Két miniszter és egy uniós biztos vett részt az ünnepségen, érthető az érdeklődés, hiszen ötmilliárd forintba került a rendszer, aminek nagy részét az Európai Unió finanszírozta.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet