Nemény András: Teljes a káosz a szombathelyi stadion üzemeltetésénél

Két sportszervezetre bízzák a feladatot, de a HVSE mától szerződés nélkül használja munkacsarnokot. De a városvezetők legalább megkapják az ingyenjegyeket.

Tegnap írtuk Majdnem kudarcba fulladt a stadionüzemeltetésről szóló bizottsági ülés 2018. February 28. 12:25 , hogy a majdnem kudarcba fulladt a közgyűlés Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának ülése, mert a meghívót az előző nap délutánján küldték ki, és munkaidőben tartották az ülést. Ha az ellenzéki képviselők nem szavazták volna meg a napirendet, akkor a bizottság nem tudta volna elfogadni a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. üzleti tervét, és nem tudták volna felhatalmazni a cég ügyvezetőjét, hogy írja alá a szerződést a Haladás Labdarúgó Kft-vel.

Aminek az lett volna a következménye, hogy a Haladás kénytelen lett volna Zalaegerszegen fogadni a hétvégén a Vasast, hiába áll a Rohonci úton az új stadion.

Nincs stratégia, csak kapkodás

Azóta lezajlott a Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság ülése is, és erről tartott sajtótájékoztatót csütörtök reggel Nemény András, a közgyűlés baloldali frakciójának vezetője.

Nemény András
Nyugat.hu

Nemény azzal kezdett, hogy a nagy sietség látszik a döntéseken, tulajdonképpen az utolsó pillanatban vették napirendre az ügyet, ugyanis a tavaly decemberben megkötött üzemeltetési szerződés február 28-án, azaz tegnap lejárt. De ebből is látható, hogy a városvezetésnek nincs kitalált stratégiája a sportkomplexum működtetéséről.

Még most sem tudják megmondani mennyibe is kerül az üzemeltetés, pedig két hónapnyi tapasztalat van róla. Nemény kijelentette, úgy beszéltek a szerződésről a bizottságban, mintha az idei év egy próbaév lenne. De több kérdés is felmerül.

A támogatási szerződés, ami alapján a pénzt kapták a stadion építéséhez, leszögezi, hogy piaci alapon kell majd azt működtetni. Most viszont arról döntöttek, hogy

az üzemeltetéssel a Haladás Labdarúgó Kft-t és a Haladás VSE-t bízzák meg,

előbbi a stadiont, utóbbi a munkacsarnokot működteti. A műszaki feladatokat pedig kiszervezik külső cégbe.

Kérdés, hogy ez megfelel-e a piaci alapú működtetésnek, ugyanis az üzleti terv szerint a sportkomplexum bevételeinek 90 százalékát a két sportszervezet adja, úgy, hogy azt megkapják az önkormányzattól. Egészen pontosan, a Haladás labdarúgók 115, a HVSE 100 milliót. Vagyis úgy néz ki a dolog, hogy

a város által támogatott sportszervezetek egy városi cégtől, a város pénzén bérlik a stadiont.

Nemény szerint lehet, hogy így vissza kell majd fizetni a kormánynak hárommilliárd forintot, ennyi áfát igényeltek ugyanis vissza, de az áfa-visszaigénylés csak piaci alapon lehetséges. Feltette a kérdést, ha már így döntöttek, mi szükség van egyébként a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft-re, ahol hét embert foglalkoztatnak évi 40 millió forintért.

Nemény elmondta, hogy miközben az üzemeltetési adatokat nem tudják, a városvezetésnek az a fontos, hogy a meccsekre húsz szakmai jegyet és nyolc skybox jegyet kapjanak.

Nemrég a futballcsapatot sem engedték rá a gyepre

Megjegyezte, még azt sem tudni, hogy a stadion gyepének karbantartása kinek a feladat lesz, az ugyanis évi 80 millióba kerül. Közben arról beszélnek, hogy egyéb rendezvényeket is szerveznek a stadionban, de korábban is féltették a gyepet Na, miért nem játszhat a Hali az új stadionban? Óvni kell a gyepet! 2018. February 07. 15:35 , kérdés, hogy kiket és miket engednek majd a gyepszőnyegre. Ráadásul a két sportszervezet olyan arányban kötötte le a kapacitást, hogy egyéb rendezvényekre nem nagyon marad idő és hely.

A gyep karbantartása évi 80 millió
Vágvölgyi Bálint

Nemény kijelentette, teljes a káosz, hiszen saját bevételként, a városi támogatás mellett évi 25 milliót terveztek, plusz 15 milliót a névadó szponzori bevételként. De semmi konkrétum nincs, hogy ezeket mire alapozzák.

Hangsúlyozta, végig kellett volna vizsgálni az összes stadion működését, megnézni hogyan is gazdálkodnak, és felhasználni a tapasztalatokat. Az is kérdéses, hogy ha lejár a három éves garancia, ki fizeti majd a javításokat, amelyek százmilliós nagyságrendűek is lehetnek. Nemény szerint biztos, hogy további pénzekre is szükség lesz, nagyon sokba kerül a városnak az új stadion,

Mától nincs ügyvezető és nincs szerződése a HVSE-nek?

Azt is megtudtuk, hogy tegnap csak a Haladás Labdarúgó Kft. szerződéséről döntött a bizottság, a HVSE-ről nem. De a bérleti szerződés tegnap, február 28-án lejárt, így a HVSE most jogcím nélkül használja a munkacsarnokot.

Ráadásul a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft, ügyvezetőjének, Ár Jánosnak is lejárt a megbízatása tegnap, ügyvezetőt pedig sem a bizottság, sem a polgármester nem nevezhet ki, az a közgyűlés joga. Így mától nincs ügyvezetője a cégnek, és nincs, aki aláírja a szerződéseket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet