Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András: Teljes a káosz a szombathelyi stadion üzemeltetésénél

Két sportszervezetre bízzák a feladatot, de a HVSE mától szerződés nélkül használja munkacsarnokot. De a városvezetők legalább megkapják az ingyenjegyeket.

Tegnap írtuk Majdnem kudarcba fulladt a stadionüzemeltetésről szóló bizottsági ülés 2018. February 28. 12:25 , hogy a majdnem kudarcba fulladt a közgyűlés Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának ülése, mert a meghívót az előző nap délutánján küldték ki, és munkaidőben tartották az ülést. Ha az ellenzéki képviselők nem szavazták volna meg a napirendet, akkor a bizottság nem tudta volna elfogadni a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. üzleti tervét, és nem tudták volna felhatalmazni a cég ügyvezetőjét, hogy írja alá a szerződést a Haladás Labdarúgó Kft-vel.

Aminek az lett volna a következménye, hogy a Haladás kénytelen lett volna Zalaegerszegen fogadni a hétvégén a Vasast, hiába áll a Rohonci úton az új stadion.

Nincs stratégia, csak kapkodás

Azóta lezajlott a Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság ülése is, és erről tartott sajtótájékoztatót csütörtök reggel Nemény András, a közgyűlés baloldali frakciójának vezetője.

Nemény András
Nyugat.hu

Nemény azzal kezdett, hogy a nagy sietség látszik a döntéseken, tulajdonképpen az utolsó pillanatban vették napirendre az ügyet, ugyanis a tavaly decemberben megkötött üzemeltetési szerződés február 28-án, azaz tegnap lejárt. De ebből is látható, hogy a városvezetésnek nincs kitalált stratégiája a sportkomplexum működtetéséről.

Még most sem tudják megmondani mennyibe is kerül az üzemeltetés, pedig két hónapnyi tapasztalat van róla. Nemény kijelentette, úgy beszéltek a szerződésről a bizottságban, mintha az idei év egy próbaév lenne. De több kérdés is felmerül.

A támogatási szerződés, ami alapján a pénzt kapták a stadion építéséhez, leszögezi, hogy piaci alapon kell majd azt működtetni. Most viszont arról döntöttek, hogy

az üzemeltetéssel a Haladás Labdarúgó Kft-t és a Haladás VSE-t bízzák meg,

előbbi a stadiont, utóbbi a munkacsarnokot működteti. A műszaki feladatokat pedig kiszervezik külső cégbe.

Kérdés, hogy ez megfelel-e a piaci alapú működtetésnek, ugyanis az üzleti terv szerint a sportkomplexum bevételeinek 90 százalékát a két sportszervezet adja, úgy, hogy azt megkapják az önkormányzattól. Egészen pontosan, a Haladás labdarúgók 115, a HVSE 100 milliót. Vagyis úgy néz ki a dolog, hogy

a város által támogatott sportszervezetek egy városi cégtől, a város pénzén bérlik a stadiont.

Nemény szerint lehet, hogy így vissza kell majd fizetni a kormánynak hárommilliárd forintot, ennyi áfát igényeltek ugyanis vissza, de az áfa-visszaigénylés csak piaci alapon lehetséges. Feltette a kérdést, ha már így döntöttek, mi szükség van egyébként a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft-re, ahol hét embert foglalkoztatnak évi 40 millió forintért.

Nemény elmondta, hogy miközben az üzemeltetési adatokat nem tudják, a városvezetésnek az a fontos, hogy a meccsekre húsz szakmai jegyet és nyolc skybox jegyet kapjanak.

Nemrég a futballcsapatot sem engedték rá a gyepre

Megjegyezte, még azt sem tudni, hogy a stadion gyepének karbantartása kinek a feladat lesz, az ugyanis évi 80 millióba kerül. Közben arról beszélnek, hogy egyéb rendezvényeket is szerveznek a stadionban, de korábban is féltették a gyepet Na, miért nem játszhat a Hali az új stadionban? Óvni kell a gyepet! 2018. February 07. 15:35 , kérdés, hogy kiket és miket engednek majd a gyepszőnyegre. Ráadásul a két sportszervezet olyan arányban kötötte le a kapacitást, hogy egyéb rendezvényekre nem nagyon marad idő és hely.

A gyep karbantartása évi 80 millió
Vágvölgyi Bálint

Nemény kijelentette, teljes a káosz, hiszen saját bevételként, a városi támogatás mellett évi 25 milliót terveztek, plusz 15 milliót a névadó szponzori bevételként. De semmi konkrétum nincs, hogy ezeket mire alapozzák.

Hangsúlyozta, végig kellett volna vizsgálni az összes stadion működését, megnézni hogyan is gazdálkodnak, és felhasználni a tapasztalatokat. Az is kérdéses, hogy ha lejár a három éves garancia, ki fizeti majd a javításokat, amelyek százmilliós nagyságrendűek is lehetnek. Nemény szerint biztos, hogy további pénzekre is szükség lesz, nagyon sokba kerül a városnak az új stadion,

Mától nincs ügyvezető és nincs szerződése a HVSE-nek?

Azt is megtudtuk, hogy tegnap csak a Haladás Labdarúgó Kft. szerződéséről döntött a bizottság, a HVSE-ről nem. De a bérleti szerződés tegnap, február 28-án lejárt, így a HVSE most jogcím nélkül használja a munkacsarnokot.

Ráadásul a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft, ügyvezetőjének, Ár Jánosnak is lejárt a megbízatása tegnap, ügyvezetőt pedig sem a bizottság, sem a polgármester nem nevezhet ki, az a közgyűlés joga. Így mától nincs ügyvezetője a cégnek, és nincs, aki aláírja a szerződéseket.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra