Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Stílusirányzatom: önmagamat adni…” – Surányi Unger Károly kiállítása

A Zsennyei Művésztelep egyik alapítója, S. Unger Károly tárlata Vassurányban július 4-ig látogatható, de ha lecsúsznának róla, galériánkból ízelőt kaphatnak a gazdag hagyatékból.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Unger Károly S. sajátja a líra. Finom hangulatait sötét, komor színekre építi.

– írták róla a hetvenes években, amikor a Győri Műcsarnokban volt kiállítása. Az országosan elismert vasi képzőművész hagyatékából most szülőfalujában, a vassurányi községi faluházban nyílt tárlat. S. Unger Károly másutt nem látható művei még pár napig, július 4-éig (16.-a és 20.-a között ingyenesen) a helyszínen is megtekinthetőek, de ha lecsúsznának róla, sokoldalú munkásságáról ízelőt kaphatnak galériánkban is.

S. Unger Károly, szobrász- és festőművész tárlata
S. Unger Károly, szobrász- és festőművész tárlata
Unger Tamás

Faszobrász, aranyozó mester, grafikus és festőművész egyben

Unger Károly, művésznevén: S. Unger Károly, eleinte faszobrokat készített és a templomok oltárait, díszeit újította fel. 1952-től fej-, mell- és egészalakos szobrokat készített. Ezen a területen is országos sikereket ért el, díjazott alkotásai voltak. Az ’50-es évek második felétől a festészet felé fordult, akkor még tele aggályokkal:

A faszobrászatot felcseréltem az ecsettel, hogy ez mennyire volt szerencsés döntés, ezt nem tudom.

– nyilatkozta egyszer. Az idő őt igazolta, hiszen festőművészként vált aztán igazán elismerté. 1967-ben a Képzőművészeti Alap tagjai sorába választotta. Sikerei, eredményei ellenére - olvashatjuk róla - mindvégig szerény, őszinte képzőművész maradt.

S. Unger Károly, szobrász- és festőművész tárlata
S. Unger Károly, szobrász- és festőművész tárlata
Unger Tamás

A vassurányi tárlaton most másutt nem látható alkotások sora tekinthető meg, például a családi hagyatékból származó tizenhat nagyméretű festmény, hét szobor, egy oltártanulmány, Krisztusfej és Madonna fafaragás. Láthatóak a művész szobrászathoz használatos eszközei és mintázó állványa, amelyen Petőfi szobrát készítette el. A szobrot később szülőfalujának ajándékozta. A gazdag anyagot Prófusz György, Vassurány helytörténeti kutatója, valamint a művész gyermekei állították össze.

Surányi Unger Károly (S. Unger Károly) életrajza

(Vassurány, 1919.10.15. -1977.01.24. Szombathely)

Az Unger család kezdetben Kőszegen élt, majd Vassurányba, az erdészházba költözött. Unger Károly tanulmányait a vassurányi iskolában kezdte el. A középiskolát Szombathelyen végezte. Kitűnő tanulmányi eredményének közönhetően felvették a kőszegi tanítóképzőbe. Anyagi forrás hiányában azonban nem járhatott oda. Szülei faszobrászhoz és aranyozó mesterhez adták a nagy kézügyességgel rendelkező fiút. Unger Károly kezdetben figurális szobrászattal és díszletfaragással (ornamentikával) foglalkozott. 1937-ben aranyozó segédlevelet szerzett.

S. Unger Károly, szobrász- és festőművész tárlata
S. Unger Károly, szobrász- és festőművész tárlata
Unger Tamás

Tehetsége már korán megmutatkozott. Ezért javasolták számára az Iparművészeti Főiskola elvégzését, ahová 1940-ben fel is vették. A II. világháború azonban közbeszólt. Unger Károly katonai behívóval a frontra került. 1945-ben hadifogságba esett. A fogságból hazatérve írnok, majd géptávírász lett. 1947-ben nősült meg. Felesége Berndl Erzsébet volt. Három gyermekük született: Károly, György és Árpád. 1954-től a Vas Megyei Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat grafikusaként dolgozott. 700 kirakat rendezése és a vállalat grafikai termékeinek elkészítése volt a feladata, melyet lelkiismeretesen és nagy szakmai hozzáértéssel végzett. A képzőművészet és a természet iránti rajongása sohasem lankadt.

Autodidakta módon képezte magát, és amikor csak lehetett, részt vett a képzőművészeti szabadiskolák tanfolyamain, képzésein. 1947 és 1955 között állandó tagja volt a Derkovits Képzőművészeti Szabadiskolának. 1952-től a Vas megyei Képzőművészek Munkacsoportjában dolgozott, annak megszüntetéséig, azaz 1964-ig. Alapítója volt a Zsennyei Művésztelepnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés