„Igen, szakemberhiány is van, de a kisebb munkákat nem akarják és nem is tudják megfizetni”

Egy korábban vállalkozóként dolgozó olvasónk mesélt tapasztalatairól.

Október közepén jelent meg egy cikkünk arról, hogy kezd tragikussá válni a szakemberhiány Magyarországon, Volt olyan gázszerelő, aki videóhívásban magyarázta volna el, mit kell csinálni 2021. October 12. 18:58 különösen a határszélen. Sok érdekes történetet hallani emiatt, az egyik legmeglepőbb volt az a gázszerelő, aki videóhívásban magyarázta volna el, hogy mit kell csinálni.

Erre az írásunkra Volt olyan gázszerelő, aki videóhívásban magyarázta volna el, mit kell csinálni 2021. October 12. 18:58 reagált egy korábban vállalkozóként dolgozó olvasónk, aki a másik oldalt képviseli. Azt mondja, ma már a kisebb munkákat egyszerűen nem éri meg elvállalni. És hogy miért? Példát is hozott erre:

„2 db lámpa kicserélése újra, régi házban. Kiszállás, kb. 1 óra munka, ha minden oké a vezetékekkel. Ez 8-10 ezer forint lenne. A kuncsaft meg: mennyi?? (A 2 db lámpát átlag 25 ezer forintért veszik meg.) Az autó nem ingyen megy, a szerszámot nem adják ingyen. A nagyobb gyárakban nettó 2-2500 forintot keresnek óránként. Kapnak szerszámot, nem kell gondolkodni se. Volt olyan ismerősöm, aki sokallotta a 4000 forintos óradíjat. Mondtam neki, hogy 2000/óráért megcsinálom, ha hoz-visz, ad szerszámot. Válasz: neki az nem éri meg. Akkor nekem miért érné meg? Igen, szakemberhiány is van, de a kisebb munkákat sajnos nem akarják és nem is tudják megfizetni.”

Ez pedig csak még több problémát hoz. Olvasónk hozzátette, hogy tavaly még vállalkozó volt, de miután hívták, inkább visszament a régi munkahelyére. Igaz, kicsit kevesebb a fizetése, de az legalább minden hónapban megvan. Plusz ott van az egy hónap szabadság, a munkásruha, a szerszámok, és a nyugalom.

Szombathelyen 450 ezret is ígérnek egy asztalosnak

Mi közben elkezdtük böngészni az Innovációs és Technológia Minisztérium Virtuális Munkaerőpiac Portálját, ahol jelenleg 55 állás van meghirdetve, csak Szombathelyen. Keresnek asztalost, fűtésszerelőt, géplakatost, hegesztőt, forgácsolót, vízszerelőt, lakatost, kőművest, gázszerelőt, ácsot, villanyszerelőt és még sok mást.

Fizetést viszont nem sok hirdetésnél tüntetnek fel. Egy kezdő asztalosnak 0-1 év gyakorlattal bruttó 450 ezer forintot fizetnének az egyik szombathelyi cégnél. Ezért pedig precíz, pontos munkavégzést kérnek, ugyanis történetesen luxushajókra szánt bútorokat kell gyártani.

Olyan nagyon nem kapkodnak érte, mert az állást hetek óta hirdetik.

http://vmp.munka.hu/

Egy lakatosnak, szintén 0-1 év gyakorlattal, bruttó 310-350 ezer forintot ajánlanak az egyik hirdetésben. Az elvárt iskolai végzettség szakiskola, szakmunkásképző, a munkaidő pedig reggel 6-tól délután 14 óráig tart.

Ezzel szemben egy 2-3 év gyakorlattal rendelkező szerkezetlakatos bruttó 380 ezer forintos fizetést kap kerítések, csarnok-panelek gyártásáért és szereléséért.

Autószerelőt is keresnek, az egyik hirdetésben bruttó 380-450 ezer forint áll, egy másikban pedig önálló munkavégzéssel, hétfőtől péntekig, 8-17 óra közötti munkaidővel bruttó 400 ezer forintot ígérnek.

Egy év alatt közel 10%-kal nőtt a munkások bére

A Trenkwalder közel 7 ezer ember béradatait feldolgozó elemzése szerint a harmadik negyedévben 1429 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére. Ez pedig több mint 8%-os emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest, akkor ugyanis 1318 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – írja a 24.hu.

Viszont továbbra is jelentős az eltérés az egyes országrészek között. A Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön 1300 forint körül van az átlagórabér, a Dunántúl középső és északi részén viszont már jóval 1400 felett van. Közép-Magyarország és a főváros pedig továbbra is toronymagasan vezet, itt már jó ideje meghaladják az órabérek az 1900 forintot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság