Hol jobb a karácsony? Szállodában vagy otthon?

Talán egyesek számára meglepő lehet, de sokan inkább választják a kényelmet, mint az otthoni hajtást karácsonykor. Már persze, akik megengedhetik maguknak.

Az utóbbi időben meglehetősen nagyot nőtt azoknak a száma, akik úgy döntenek, inkább kerülik a karácsonyi feszkót és az ünnepeket egy szállodában töltik. Ezt nem csak szubjektív tapasztalataink alapján állítjuk, de a számok is ezt mutatják, melyekre hamarosan ki is térünk részletesen.

Első körben azonban foglalkozzunk azzal a kérdéssel, mely sokakban felmerülhet a téma kapcsán:

”mégis minek megy egyáltalán valaki szállodába pont karácsonykor?”

A válaszok eltérőek, így azt gondoltam, idézek néhány véleményt arról, hogy miért éppen szálloda, vagy miért nem.

Van, aki szerint ez az igazi pihenés, de akad, akinek hiányzik a meghittség

Az első, általam megkérdezett illető azt mondja, évek óta jár családjával szállodába, ami szerinte azért jó, mert így igazán jól tud pihenni . Többek között, mert

„így nem kell főzni”.

A megkérdezett hölgy egyébként azt is elmondta, a család – ha akar – együtt tud lenni a szállodában is.

A fiatalok egy kicsit másként állnak hozzá a kérdéshez. Mivel számukra az ünnepek még nem a hajtásról, takarításról és sütés-főzésről szólnak, ezért alapvetően semleges az álláspontjuk. Mint az egyik megkérdezett elmondta, tapasztalatai szerint, ha nagyon akarjuk, karácsonykor ugyanolyan jól tudjuk érezni magunkat otthon, mint egy szállodában.

Másoknak viszont

egy szállodában nincs meg a karácsonyi hangulat.

Megkérdeztem egy idősebb párt is, ők hogy állnak ehhez a kérdéshez. Úgy látják, hogy azért jobb az otthoni karácsonyozás, mert az sokkal meghittebb, mint sok „idegen” ember között, egy szállodában.

Ugyanakkor megjegyezték, ahogy nagyobbak lesznek a gyerekek, egyre nehezebbé válik az igazi családi hangulat megteremtése, és nem is mindig szokott sikerülni.

Persze ettől függetlenül akadnak olyanok, akiknek a szállodai karácsony legnagyobb hátránya, hogy nincs velük minden szerettük. Az egyik általam megkérdezett nyilatkozó számára például azért is volt nehéz a szállodai karácsony, mert – bár a családjának egy része vele volt – hiányoztak onnan a gyerekei, akikkel addig még nem töltötte külön az ünnepeket.

Van, akinek a meghittség hiányzik az szállodában karácsonykor
Pixabay

Mit mondanak a számok?

Bár a vélemények eléggé megoszlanak, hogy hol jobb ünnepelni, a Szállás.hu adatai mindenesetre azt mutatják, hogy idén sokkal többen foglaltak szobát karácsonyra és szilveszterre, mint akár egy évvel ezelőtt.

A szállásközvetítő szerint,

„szilveszterre és a jövő év első két hónapjára is több foglalás áll bent, mint egy évvel korábban”.

Ez számokban azt jelenti, hogy a december 19-ig beérkezett foglalások száma 2021-hez képest 30 százalékkal nőtt, igaz 2019-hez képest csak 3 százalékkal .

A portál összesítése szerint egyébként az idén a legnépszerűbb pihenőhelyek között Budapest, Hévíz és Eger szerepel , viszont a listán egyetlen Vas megyei település sincs .

Természetesen körbenéztünk, hogy állnak a népszerűnek számító Vas megyei szállodák a foglalások tekintetében.

A sárvári Park Inn Resort & Spa hotelben például legkorábban szilveszterre lehet már csak szobát foglalni, de hasonló a helyzet a szintén sárvári Spirit Hotel Termal Spaban is.

Bük sem jelent kivételt, így az előbbiekhez hasonló helyzet fogadja a későn ébredőket a Hungest Hotel Bükben , ahol január elejéig egyetlen szabad szoba sincs már.

Akad azonban kivétel is. Például a szintén büki Danubius Hotelbe cikkünk írásakor még lehetett december 24. és 27. közé szobát foglalni. Persze kérdés, hogy az elkövetkezendő napokban ez mennyire gyorsan fog változni.

És végül az árak

A fenti véleményekhez és számokhoz viszont fontos hozzátennünk, hogy a meghittség és a hangulat hiányán kívül az is fontos tényező, hogy mennyibe is kerül a néhány napos kiruccanás az ünnepek alatt.

Az általunk megkérdezettek többsége is elmondta, erősen befolyásolja a szállodai karácsonyt az, hogy a kiszemelt szállodában mennyiért kényeztetik majd őket.

A Szállás.hu számításai szerint jelenleg az egy főre, egy éjszakára szóló átlagár 16 ezer forint , ami 2021-hez képest 23,5 százalékos , míg 2019-hez képest 45 százalékos drágulást jelent. Ez egy négytagú család számára mintegy 400 ezer forintos tétel, amihez azért bőven adódnak még egyéb költségek.

Mindenesetre az általunk megkérdezett szállodákban is elég borsos árakkal találkozhatunk. A Park Innbe például már két főnek is 200 ezer forintba kerül a három nap, míg a Danubiusban december 24. és 27. között egy szobát (két főnek) 88 ezer forintért tudunk foglalni.

Így aztán sokak számára nem is merül fel kérdésként, hogy otthon vagy szállodában töltsék a karácsonyt, hiszen meg sem tudják fizetni egy szállodában eltöltött téli vakáció költségét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód