Székely János: Csak akkor lesznek egyházi iskolák Szentgotthárdon, ha a szülők is ezt akarják

A megyéspüspök szentgotthárdi fórumán rengetegen voltak, ahol azt is megtudtuk, hogy a közeli falvak iskoláit is átvenné az egyház.

Rengeteg, mintegy 300-350 szülő vett részt a szentgotthárdi Széchenyi iskola tornacsarnokában Székely János szombathelyi megyéspüspök tájékoztatóján és fórumán. A szülőkkel beszélgetve az is kiderült, hogy többségük nem is tudott a tervekről, pedig, mint kiderült, az egyházmegye már többször tárgyalt a szentgotthárdi önkormányzattal és a szombathelyi tankerülettel.

Ilyen volt a fórum
Szilágyi József (telefonos fotó)

Vasárnap írtunk először Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma 2019. December 08. 14:46 arról, hogy a Vörösmarty gimnáziumot és a Széchenyi iskolát át akarja venni a katolikus egyház. A fentiek ismeretében igaznak tűnik a helyi Közösen Szentgotthárdért Egyesület kedd délután kiadott közleménye A szentgotthárdi iskolaigazgatók a templombajáróktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat 2019. December 10. 14:09 , amiben azt is írják, hogy: "Iskoláink átalakításáról az intézmények igazgatói mintegy két hete szereztek tudomást templomba járó kollégától, illetve nagymamától azzal a megjegyzéssel, hogy ez még titok."

Több szülővel beszélgetve azt is megtudtuk, hogy a gyerekek jó része sem örül, és hogy szinte minden pedagógus a távozásra készül, ha egyházi iskolává szervezik át az állami iskolákat.

Székely János szombathelyi megyéspüspök nehezen érthető, alig kihangosított tájékoztatójából kiderült, hogy eredetileg csak a Széchenyi általános iskolát akarták átvenni. A püspök szerint a szentgotthárdi önkormányzat vetette fel, hogy átvehetnék a Vörösmarty gimnáziumot is.

Székely János megyéspüspök
Bonyhádi Zoltán

A gimnáziumról vasárnapi cikkünkben Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma 2019. December 08. 14:46 hosszabban is írtunk, a szentgotthárdi iskola volt Vas megye első állami gimnáziuma 1893-ben. Akkor, amikor a megyében még csak egyházi gimnáziumok voltak, és most ezt az iskolát venné át az egyház.

Székely János a fenntarthatósággal is indokolta a tervet, azzal, hogy így biztosított lesz a gimnázium fennmaradása. Mi tesszük hozzá, hogy a jelenlegi kormány az egyházi iskoláknak dupla annyi állami támogatást ad, mint az állami iskoláknak.

A megyéspüspök kijelentette, csak akkor lesznek egyházi iskolák Szentgotthárdon, ha a szülők is ezt akarják, még nincs végleges döntés, az majd márciusban születik meg a szülők akarata alapján. Mint mondta, az egyházmegye hivatalos oldalán nyitnak hamarosan egy linket, ahol a szülők feltehetik a kérdéseket és válaszokat is kapnak majd.

Sokaknak csak a karzaton jutott hely
Szilágyi József (telefonos fotó)

Székely János egyébként a jól működő szombathelyi egyházi iskolákkal indokolta a tervet, azzal, hogy Szentgotthárdon is ilyeneket szeretnének.

A püspök azt is elmondta, hogy az egyház kész átvenni a magyarlaki, a csörötneki és a rábagyarmati általános iskolákat is.

Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános saját tapasztalatait sorolta. Ő fél éve került Szentgotthárdra, előtte Zalaegerszegen, majd Jánosházán szolgált. Mindkét városban működik egyházi iskola, a plébános szerint mindenhol a szülők, pedagógusok és gyerekek megelégedésére.

Ő mondta ki egyébként a legnagyobb, de mégis mérsékelt felháborodást keltő mondatot, elmesélte, hogy egy gimnáziumba felvételiző gyereket azonnal felvettek, amikor megtudták, hogy egyházi iskolába járt, többet nem is kérdeztek tőle. "De ez nem kivételezés" - mondta a plébános.

Fodor István, a szombathelyi tankerület igazgatója azt mondta, a tankerületnek annyi a feladata, hogy ha a minisztérium meghozza a döntést, akkor nekik gondoskodniuk kell arról, hogy legyen világnézettől semleges alapfokú oktatás is Szentgotthárdon, ezt az Arany János Általános Iskolában tudják megoldani.

Fodor hozzátette, az átszervezés és átállás nem feltétlenül rossz.

Az az egy darab hangfal volt a hangosítás, egy ekkora teremben
Szilágyi József (telefonos fotó)

A szülőkön inkább a megdöbbenés és a tanácstalanság látszott, sokan kétségbeesettnek is tűntek. Egyikük kérdésünkre elmondta, hogy gyereke most nyolcadikos, és évek óta arra készül, hogy a szentgotthárdi gimnáziumban folytatja tanulmányait. De most azt mondta a 14 éves gyerek, hogy egyházi iskolába nem megy.

Persze, biztosan voltak olyanok is, akik örültek a lehetőségnek, de a hozzászólók inkább azt kérdezték, mi lesz azokkal, akik már elkezdték a gimnáziumot a szentgotthárdi iskolában, de nem akarnak majd egyházi iskolába járni. Erre egyértelmű választ kaptak, akkor a tankerület elhelyezi őket másik gimnáziumba. Ami viszont Szentgotthárd esetében annyit jelent, hogy másik városba kell járnia a gyereknek iskolába.

A rossz hangosítás és a hatalmas tornacsarnok miatt nem lehetett érteni a feltett kérdéseket és a válaszokat sem. Nem véletlen, hogy nagyon sokan távoztak közben, egy ismerősünk azt mondta, ennek a fórumnak így semmi értelme.

A szentgotthárdi szülőknek most gyakorlatilag két hónapjuk van, hogy kiálljanak az állami vagy az egyházi iskolák mellett. De nagyon úgy tűnt, hogy a döntés valahol már megszületett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet