Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Székely János püspök szerint nem az egyház van bajban, henem az emberek

A szombathelyi megyéspüspök a Herényiek Házában tartott beszélgetésen kijelentette, nyitott, karjait kitáró egyházra van szükség
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha Székely János megszólal, arra oda kell figyelni - írtuk nemrég A szombathelyi püspök inkvizícióról, gyerekmolesztálásokról és egyéb tabukérdésekről 2018. October 15. 16:04 a szombathelyi megyéspüspök egyik előadásáról. Ezt jutott eszünkbe most is, miközben a püspök halk szavú, nyugodt válaszait hallgattuk a Herényiek Házában.

Székely püspök beszélgetés
Beszélgetés a Herényiek Házában
Nagy Jácint
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Székely János felemelte már a szavát a hajléktalanokat bűnösként kezelő törvény ellen A szombathelyi püspök inkvizícióról, gyerekmolesztálásokról és egyéb tabukérdésekről 2018. October 15. 16:04 , fogadott be Afrikai és pakisztáni menekülteket is befogad Székely János, szombathelyi püspök 2018. April 20. 10:21 afrikai és pakisztáni menekülteket, sőt, kifejezte háláját a körmendi plébános, amiért ő is ezt tette. Ami egyébként csak annyit jelent, hogy igazi keresztényként viselkedik.

Ezt tette hétfő este a Herényiek Házában is, ahol Koczka Tibor alpolgármesterrel, a választókerület képviselőjével beszélgetett. Az volt az érésünk, hogy Székely Jánosnak jól is esik, hogy a zsúfolásig megtelt terem közönsége előtt kitárulkozhatott. A jelenlévők pedig csendben hallgatták. Igen, és ott volt egy menekültcsalád is, és voltak szép számmal romák, akikről bővebben is beszélt.

Székely püspök beszélgetés
Teltház volt
Nagy Jácint

Viszont aki most is nagy kijelentésekre számított, csalódnia kellett, ez most nem az állásfoglalásokról, vélemények kinyilvánításáról szólt, talán annyiban igen, hogy a püspök már korábban is kijelentette, ki kell menni az emberek közé és beszélgetni kell velük.

Szó volt arról, hogy a szombathelyi egyházmegye rendkívül sok szenttel rendelkezik, összesen hattal. Ők többségében őskeresztények és vértanúk voltak, mint például Szent Quirinus, akinek most sétány őrzi a nevét. Persze, megemlítette Szent Mártont is, azzal, hogy amikor megkapta megyéspüspöki kinevezését, éppen egy Szent Márton kép alatt ült, és ezt isteni jelnek vette.

Székely püspök beszélgetés
Menekültek a közönség között
Nagy Jácint

Ez a vidék a szentek földje - jelentette ki, azzal, hogy itt is hasonló érzések fogják el, mint a Szentföldön, ahol három és fél évet töltött. Kiemelte (a Szentgotthárd tartozó) Rábakethelyt és Zsidát, ahol a nemrég boldoggá avatott Brenner János szolgált. És megemlítette a boldoggá avatott szegények orvosát, Batthyány-Strattmann Lászlót is, aki Körmenden praktizált.

Persze, volt szó a problémákról is, Székely János szerint az a legnagyobb gond, hogy egyre kevesebb a hívő ember, a hívő közösség. Így ugyanis nem csak az egymást segítő közösségek tűnnek el, de fogy a magyarság is, reális veszély, hogy eltűnik a magyar nemzet. Persze, ez ellen tenni is lehet, a püspök szerint úgy, hogy az egyház kitárja a kapukat. Ha örömmel fogadják azt, aki a betér egy templomba, akkor is, ha évek óta nem járt, akkor neki sem kellemetlen a visszatérés. Nyitott, karjait kitáró egyházra van szükség - mondta.

Székely püspök beszélgetés
Romák is eljöttek
Nagy Jácint

Elmesélte azt is, hogy régen a kereszténység nem a templomokban működött, hanem a családokban, kis közösségekben, később a templom szállást, ételt tudott adni a nélkülözőknek, kevesen tudják, hogy a kórházakat is a keresztények találták fel. A kommunizmus szétdúlta ezeket a közösségeket, a rendszerváltás után újraindult ennek megszervezése, de bőven van mit tenni.

Ezért is örül annak, ha valahol a templom mellett közösségi ház épül, mint például Kámonban, ahol a jövő héten adják át az új létesítményt.

Székely püspök beszélgetés
A püspök örömmel mesélt
Nagy Jácint

A püspök beszélt arról is, miért lett pap. Már kiskorában úgy gondolta, hogy belőle pap lesz, aztán sok-sok pozitív példát látott, egyszerű, jó embereket, akiknek a hite betöltötte egész életüket.

A papok utánpótlásáról a paphiányról kifejtette, nem a pap kevés, hanem a hittant tanuló gyerek. A papok ugyanis belőlük lesznek, a paphiány a hit hiányának tünete. Nem az egyház van bajban, hanem az emberek, egyre kevesebb a házasság, egyre önzőbbek a fiatalok. Pedig az univerzum az emberekért lett teremtve.

Kijelentette, a pap a jele annak, hogy Isten létezik, a sátán ezért akarja eltörölni ezt a jelet, próbálja szétverni az egyházat.

Székely püspök beszélgetés
Kívülről
Nagy Jácint

A beszélgetés végén szóba kerülte a romák is, Székely János a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának elnöke. A püspök elmesélte, úgy nőtt fel, hogy romákkal nem is találkozott, aztán, már papként Nógrádban egy olyan faluba került, ahol a lakosság nagy része roma volt. Ők nem jártak templomba, a gyerekek nem jártak hittanra, és amúgy is elkülönülten éltek.

Ő viszont először egy, majd több cigánygyerekkel kezdett beszélgetni, akik lassan feloldódtak. A romák a rendszerváltáskor veszítették el a munkájukat, addig dolgoztak, de a hirtelen beköszöntöt vadkapitalizmusban sorra veszítették el munkájukat. A gyerekek azt látják, hogy nem érdemes tanulni, dolgozni, mert úgysincs számukra menekülés, kitörési lehetőség.

Székely püspök beszélgetés
Csendben hallgatták
Nagy Jácint

Miután a gyerekek elkezdtek hittanra járni, következtek a szülők. Hosszú és nehéz munka volt, de a házastársak egyházi esküvőt is kötöttek, és volt olyan év, amikor az elsőáldozó gyerekek között többségben voltak a romák. Székely János szerint ez azért volt fontos, mert megértették, hogy velük is foglalkozik valaki, ők is értékesek. Ma már roma közösségek működnek, a gyerekeket az egyház a tanulásban is támogatja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés