Örök probléma: milyen gyakran ürítik a szombathelyi szelektív hulladékgyűjtőket?

De a kukákat használók sem angyalok.

Tegnap reggel jelent meg átfogó cikkünk Több tízmilliárd forint elherdálása, önkormányzati cégek tönkretétele után újra magánosítják a hulladékgazdálkodást 2021. January 07. 07:04 a hulladékgyűjtés, hulladékgazdálkodás átalakításáról. Ebben írtunk arról is, hogy a jelek szerint egységesítik a hulladékszállítás rendjét, gyakoriságát.

A szelektív hulladékról, és a szeletív hulladékgyűjtő szigetekről is szó van, Szombathelyen ugyanis ezek állandó problémát okoznak. Rengeteget írtunk arról, hogy sokan szemétlerakónak használják Folytatódik a harc a szelektív kukák és a „szarunk rá” emberek között 2019. January 17. 14:25 a szelektív kukákat, telepakolják lakossági, sőt olykor ipari hulladékkal, a környékük is tele van szeméttel, sokszor már komoly járványveszélyt okozva.

Olvasó

De lapunkhoz olyan vélemények is érkeztek, hogy ritkáén ürítik a kukákat, és ezért pakolják melléjük a hulladékot az emberek.

Feltettük a kérdést a SZOVA-nak - Szombathelyen ugyanis a SZOMHULL Nonprofit Kft. alvállalkozójaként a SZOVA üríti a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket.

Mint a megérkezett válaszukból kiderül, hetente többször ürítik a szelektív kukákat. Egészen pontosan így:

 • Hétfőn és csütörtökön a papír-,
 • szerdán az üveghulladékot,
 • kedden és pénteken az edényekbe helyezett PET-palackot gyűjtik össze.
 • Szombathelyen eredetileg 79 szigetet telepítettek, de tavaly év elejéig ebből 21-et meg is szüntettek Februárban döntenek, hogy mi legyen a sokszor teleszemetelt szelektív hulladékszigetekkel Szombathelyen 2020. January 21. 07:53 , mert a szolgáltató egyszerűen nem bírta a rengeteg nem odavaló szemét elhordását és a környék takarítását.

  A Szova szerint a lakosság is ludas

  A SZOVA ki is fejti véleményét a problémáról. Mint írják, a gyakori telítődés egyik oka, hogy sajnálatos módon sok esetben kerülnek nem megfelelő hulladékok a gyűjtőedényeke (kommunális hulladék, ruha, rongy, porcelán eszközök, bútorok, élelmiszer maradványok, és szennyezett csomagolások).

  Hozzáteszik, az is nehezíti a dolgukat, hogy a szelektív hulladékot gyakran nem megfelelően készítik elő az emberek. Ha a PET palackokat kilapítva, majd a kupakot visszacsavarva, vagy a kartondobozokat lapjára hajtogatva, darabokban helyeznék el az edényekben, akkor jóval több hulladék férne el a kukákban. Van továbbá olyan kartonhulladék is, ami papírgyűjtő edényekbe nem fér bele, ezért a lakosság ezeket a szelektív sziget mellé helyezi - írják.

  Az a kérésük, hogy a dobozokat hajtogassák lapra, hogy ne gondolja róluk senki tévesen, hogy abba bárminemű hulladékot beletehet.

  Bár a szelektív gyűjtőszigetek gyakoribb ürítése a jelenlegi adottságok mellett nem megoldható, és nem is igazán indokolt, az előbb leírtak betartásával csökkenthető lenne az edények telítődése és a környezetünk is tisztábbá, rendezettebbé válhatna írja a SZOVA.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet