Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ha nagyon drága a lakossági hulladék elszállítása, akkor az emberek rászoknak a szelektív hulladékgyűjtésre?

Belgiumban ezzel próbálkoznak. Körülnéztünk három európai országban, hogyan is megy ez náluk.

A szelektív hulladékgyűjtés jelentőségéről és mikéntjéről egy hónapja írtunk Nagyon fontos lenne, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, de egyelőre nem fáklyásmenet a próbálkozás 2019. June 29. 09:35 , aztán a hétvégén arról, hogy nem is olyan egyszerű, ha egy szombathelyi társasház szelektíven szeretné gyűjteni Megpróbálta szelektíven gyűjteni a hulladékot egy szombathelyi társasház, nem sikerült 2019. July 21. 07:37 a hulladékot.

Nehéz ügy ez, hiszen a szelektív szigetek szemétkupacokká válnak Folytatódik a harc a szelektív kukák és a „szarunk rá” emberek között 2019. January 17. 14:25 a felelőtlen szemetelők miatt, a szolgáltatókat pedig maga az állam, illetve a központosítás és államosítás hevében létrehozott NHKV Zrt. vérezteti ki Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 .

Szelektív hulladékgyűjtő Magyarországon
Szilágyi József

Pedig a szelektív hulladékgyűjtésnek nem csak környezetvédelmi, hanem gazdasági előnyei is vannak. Utóbbi jelentkezik egyszer a lakosságnál, a szelektív hulladék elszállításáért nem kell fizetni, és ennyivel is kevesebb a fizetős háztartási hulladék. Másodszor, ezt a hulladékot újra lehet hasznosítani, és ezzel alapanyagot lehet megtakarítani. Ez már a cégek, vállalkozások terepe.

Körülnéztünk egy kicsit a szomszédainknál, egészen pontosan három európai országban, hogyan is csinálják ők, hátha van mit eltanulnunk.

Ausztria

Az osztrákoknál maga a hulladék feldolgozása is más, mint nálunk. Ők ugyanis nem ássák el a háztartási hulladékot, mint mi. Ott hulladékégetőkben égetik el a szemetet, ami nem is annyira riasztó, ha tudjuk, hogy alig van olyan hulladékuk, ami ebbe a kategóriába esik.

Ők hét kategóriára osztják a hulladékot: fehér üveg, színes üveg, műanyag, fémhulladék, karton- és újságpapír, komposztálható hulladék. És ami ezekbe nem fér bele, csak az megy a hulladékégetőkbe. Az is természetes náluk, hogy a szolgáltató külön kezelve viszi el a hétféle hulladékot.

Németország

A németeknél is magas fokon működik a szelektív hulladékgyűjtés. Onnan kezdve, hogy náluk sok minden betétdíjas, így a műanyagpalack is. A háztartási hulladékot (már a háztartásokban) nyolc kategóriába osztják: biohulladék, papír, üveg, könnyű csomagolás, veszélyes hulladék, fém hulladék, elektronikai hulladék, kerti hulladék, textil, ruhaneműk, maradék.

Szelektív kukák Németországban

A textilek és ruhaneműk gyűjtésére ruhagyűjtő konténereket helyeztek ki, Németországban a veszélyes hulladékot gyűjtik hulladékudvarokon.

Belgium

A belga rendszer hasonlít a németre, viszont itt csak egyes üvegekre van betétdíj, hasonlóan, mint nálunk.

Belgiumban is szelektív hulladékgyűjtő szigetek működnek, de népszerű a háztartási komposztálás is, ahol a háztartásban keletkező állati és növényi eredetű hulladékokat dolgozzák fel.

A szelektív gyűjtést egyébként azzal teszik népszerűvé, hogy a nem szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása drága. A háztartási hulladékot egy speciális zsákban szabad csak elhelyezni, aminek az ára meglehetősen magas.

A szemléletmód a lényeg

Magyarországon is összetett rendszer működik, amit itt mutattunk be Nagyon fontos lenne, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, de egyelőre nem fáklyásmenet a próbálkozás 2019. June 29. 09:35 . Sajnos, az emberek szemléletével van a gond, és ezt sokkal nehezebb megváltoztatni, mint kidolgozni és megvalósítani a környezetbarát és gazdaságilag is előnyös hulladékkezelést.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra