Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagyon fontos lenne, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, de egyelőre nem fáklyásmenet a próbálkozás

Szombathelyen sorra tűnnek el a szelektív hulladékszigetek, és kevesen tudják, hogy van lehetőség zsákos gyűjtésre is.

Azt most hagyjuk, hogy az Európai Unió előírásai szerint a hulladékká váló csomagolóanyagok legalább 50 százalékát már most is újra kell hasznosítani, a biológiailag lebomló szerves hulladék mennyiségét pedig folyamatosan csökkenteni kell.

De gondoljunk bele, hogy az otthoni kukába dobott, majd elszállított, úgynevezett lakossági hulladékot egyszerűen elássák a földbe. Mindent, a konzervdobozokat, a műanyag- és üvegpalackokat, flakonokat, papírt, mindent. Még a szerves anyagok, úgymint ételmaradékok, zöldség és gyümölcsdarabok, papír lebomlanak, de a többi nem. Az ott marad elásva a földben.

Szelektív hulladékgyűjtő sziget a szombathelyi Parkerdőben
Mészáros D. Zsolt

Ezért vezették be már jó pár évvel ezelőtt a szelektív hulladékgyűjtést. Ahol elkülönítve gyűjtik a papírt, a műanyagpalackot, az üveget,néhány helyen a fémet is. Ezek ugyanis újrahasznosíthatók, vagyis nem mennek a szemétbe, a föld alá, ráadásul a környezetből is kevesebb alapanyagot kell kivonni az újak gyártásához.

A szelektív hulladékgyűjtésnek a lakosság számára van egy hatalmas előnye is:

a szelektíven gyűjtött hulladék elszállításáért nem kell fizetni, kevesebb és így olcsóbb lesz a háztartási hulladék.

A szelektív gyűjtésnek vannak technikai gátjai. A legideálisabb az lenne, ha a háztartásban gyűjtené össze az ember külön-külön a papírt, üveget, műanyagot, stb., és ezt így, külön szállítanák el az újrahasznosító telepekre.

Szelektív sziget a Kiskar utcában, ez már nincs ott
Szilágyi József (telefonos fotó)

Könnyen belátható, hogy ez a társasházakban, panelekben nehezen megoldható, hiszen a hulladékzsákokat nehéz tárolni, és a hulladékszállítók sem járhatnak végig minden lakást. Erre találták ki a hulladékgyűjtő szigeteket, ami hatalmas kudarc lett.

Pár évvel ezelőtt Szombathelyen még több mint 70 szelektív gyűjtősziget volt. Ma már csak ennek mintegy negyede van. És ennek oka az, hogy sokkal több a szarunkrá ember Folytatódik a harc a szelektív kukák és a „szarunk rá” emberek között 2019. January 17. 14:25 , mint az, aki tudatosan próbál környezetbarát lenni.

A szelektív kukákba ugyanis mindent beleszórnak az emberek, ha megtelnek, akkor melléjük. Nem tudjuk, hogy azt hiszek-e, hogy ez normális, vagy csak nem foglalkoznak vele.

A Kiskar utcai nagy parkolóban próbálkoztak a sziget áthelyezésével Hiába a próbálkozás, az új helyen is szétszemetelik a szelektív kukákat Szombathelyen 2018. May 18. 07:03 , de ez sem volt elég. Az Uránia udvarban például az állandó szemetelés miatt elvitték a kukákat, de az emberek azóta is odahordják a szemetet Elvitték a szelektív kukákat a szombathelyi Uránia-udvarból, de a lakók továbbra is hordják oda a szemetet 2018. June 13. 07:09 .

Szemétdzsumbuj a Kiskar utcai szelektív hulladékgyűjtőknél
Szilágyi József (telefonos fotók)

Szóval, kész káosz lett a szelektív szigetekből, ezért is tünteti el ezeket sorban a szolgáltató, egyszerűen illegális hulladéklerakóvá váltak.

Persze, néhány helyen megtartották a szelektív szigeteket, de kérdéses, meddig.

És ezzel valójában máris léket kapott az egész szelektív gyűjtési elképzelés.

A zsákos gyűjtés

A családi házas övezetekben pár éve Szombathelyen is bevezették a szelektív zsákos gyűjtést. Erre céloztunk cikkünk elején, a módszer úgy működik, hogy a szolgáltatótól kérni kell a szelektív hulladékzsákokat. Aztán ebbe gyűjteni a szétválasztott hulladékot, majd - Szombathelyen - havonta egyszer jön a szeletív hulladékszállító autó, az előre jelzett időpontban ki kell tenni a zsákokat, és azokat elviszik.

A szombathelyi szolgáltató, a Szomhull oldalán fent is vannak az idei szelektív hulladékgyűjtési időpontok. Ide kattintva megnézhető a lista.

A módszer előnye, hogy otthon gyűjti az ember a szelektív hulladékot, és megismételjük, a szelektív hulladék elszállításáért nem kell fizetni. Ami azt is jelenti, hogy

kevesebb szemét kerül a háztartási hulladékba, így akár elég lehet egy kisebb méretű kuka, vagy lehet választani ritkább ürítést. És ezzel pénzt takaríthatunk meg.

Persze, ennek is csak akkor van értelme, ha a lakók betartják a szabályokat, csak olyan hulladékot tesznek a szelektív zsákokba, ami elő van írva.

Információink szerint terjed ugyan a módszer, de még nem általános.

Tulajdonképpen

az agyakban kellene tudatosítani, hogy ennek az egésznek van értelme, különben mehet a kukába az egész szelektív hulladékgyűjtés.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra