Hamarosan kiszállítják az életmentő szénmonoxid-érzékelőket a szombathelyi bérlakásokba

A bérlemények kezelői szállítják majd ki munkaidő után - hangzott el a szombathelyi közgyűlésen.

1581 olyan önkormányzati lakás van Szombathelyen, ahol nyílt égésterű, gázüzemű készüléket használnak - mondta Czeglédy Csaba képviselő (független) a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén.

Ezek azok a lakások, amelyek számára az önkormányzat vásárolja meg Szénmonoxid-érzékelőt kapnak az önkormányzati lakásokban élők Szombathelyen 2023. November 23. 15:35 a szénmonoxid-mérő készülékeket. Vagyis, az önkormányzati bérlakások ingyen kapják meg a készülékeket, amelyek életet is menthetnek. A műszerek felszerelését november elején jelentette be Nemény András polgármester egy videóban Minden érintett szombathelyi szénmonoxid-érzékelőt kap a várostól 2023. November 19. 09:03 , a beszerelést a SZOVA végzi el a saját költségén, így az önkormányzati vagy SZOVA-lakásokban élőknek nem kell fizetniük a mérőműszerért.

Czeglédy javasolta, hogy olyan készülékeket vásároljanak, amelyeket nem kell külön beszerelni, elég letenni a lakásban. És arra is felhívta a figyelmet, hogy a működtető elem ne legyen kivehető a készülékből.

A nem önkormányzati lakásokban élőknek is ad támogatást a szénmonoxid érzékelők felszereléséhez az önkormányzat. A támogatás mértéke a műszer bekerülési költsége, de maximum 15 ezer forint. A támogatás december 1-étől igényelhető,de ehhez meg kell felelni néhány feltételnek:

 • támogatásra jogosult minden szombathelyi lakó - vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy, aki olyan lakásban él, aminek fűtése gázzal vagy szilárd tüzelőanyaggal történik, vagy a lakás nyílt lánggal égő vízmelegítővel vagy főzőeszközzel van felszerelve;
 • a támogatásra háztartásonként egy személy, öt évente egy alkalommal jogosult;
 • háztartásonként egy készülék után vehető igénybe a támogatás;
 • a támogatás biztosításához a kérelemhez csatolni kell az igénylő nevére kiállított, a mérőkészülék vásárlásáról szóló, 30 napnál nem régebbi számla másolatát, a készülék jótállási jegyének másolatát (amennyiben a vonatkozó jogszabály alapján ennek kiállítására a vállalkozó köteles volt), továbbá a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy olyan lakásban él, amelyben indokolt a készülék felszerelése (a nyilatkozat valódiságát a hatóság környezettanulmány keretében ellenőrizheti).
 • November 6-án egy középkorú nő vesztette életét Frissítve - Halálos áldozata van a szén-monoxidnak Szombathelyen 2023. November 06. 08:31 szénmonoxid mérgezésben Szombathely belvárosában. Tavalyelőtt decemberben 70 ember életét mentette meg Jelzett a szénmonoxid-mérő, 70 ember életét mentette meg 2021. December 13. 19:19 a szénmonoxid-érzékelő egy fonyódi társasházban.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet