Szénmonoxid-érzékelőt kapnak az önkormányzati lakásokban élők Szombathelyen

Nemrég szénmonoxid-mérgezésben hunyt el egy nő a városban, erre reagált a városvezetés.

Minden érintett önkormányzati vagy SZOVA tulajdonban lévő lakásban felszerelik a szén-monoxid érzékelő műszert - derül ki a jövő heti közgyűlési anyagból.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A műszerek felszerelését november elején jelentette be Nemény András polgármester egy videóban Minden érintett szombathelyi szénmonoxid-érzékelőt kap a várostól 2023. November 19. 09:03 . Azóta kidolgozták a részleteket, ezekből kiderül, hogy azok a lakások kapják meg az érzékelő műszereket, amelyekben azok beszerelése műszaki szempontból indokolt.

A beszerelést a SZOVA végzi el a saját költségén, így az önkormányzati vagy SZOVA-lakásokban élőknek nem kell fizetniük a mérőműszerért.

De a nem önkormányzati vagy SZOVA-lakásokban élőknek is segít az önkormányzat - írja az anyag. Az önkormányzat támogatást ad a szénmonoxid érzékelők felszerelésére, a támogatás mértéke a műszer bekerülési költsége, de maximum 15 ezer forint. A támogatáshoz meg kell felelni néhány feltételnek:

 • támogatásra jogosult minden szombathelyi lakó - vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy, aki olyan lakásban él, aminek fűtése gázzal vagy szilárd tüzelőanyaggal történik, vagy a lakás nyílt lánggal égő vízmelegítővel vagy főzőeszközzel van felszerelve;
 • a támogatásra háztartásonként egy személy, öt évente egy alkalommal jogosult;
 • háztartásonként egy készülék után vehető igénybe a támogatás;
 • a támogatás biztosításához a kérelemhez csatolni kell az igénylő nevére kiállított, a mérőkészülék vásárlásáról szóló, 30 napnál nem régebbi számla másolatát, a készülék jótállási jegyének másolatát (amennyiben a vonatkozó jogszabály alapján ennek kiállítására a vállalkozó köteles volt), továbbá a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy olyan lakásban él, amelyben indokolt a készülék felszerelése (a nyilatkozat valódiságát a hatóság környezettanulmány keretében ellenőrizheti).
 • November 6-án egy középkorú nő vesztette életét Frissítve - Halálos áldozata van a szén-monoxidnak Szombathelyen 2023. November 06. 08:31 szénmonoxid mérgezésben Szombathely belvárosában. Tavalyelőtt decemberben 70 ember életét mentette meg Jelzett a szénmonoxid-mérő, 70 ember életét mentette meg 2021. December 13. 19:19 a szénmonoxid-érzékelő egy fonyódi társasházban.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet