Tudta, hogy a szombathelyi Ákos-koncert hitéleti tevékenység volt?

Így, akik ott voltak, tulajdonképpen imádkoztak. Hiába kértük a Szent Márton találkozó költségvetését a püspöki hivataltól.

Bő egy hónappal ezelőtt volt a szombathelyi Emlékmű környéke az otthona a Szent Márton Év központi rendezvényének, a Szent Márton Találkozónak. Ami több napos volt, ennek megfelelően eléggé színes programokkal, mint az látható akkor írt előzetesünkben Ákos-bulival, Eperjessel, Böjte Csabával - katolikus Woodstockra készül Szombathely 2016. July 07. 10:12 is.

Szabatéri mise az Emlékmű alatti dombon
Mészáros Zsolt

Volt itt szabadtéri püspöki szentmise Kordonok mögül nézhettük, ahogy az elit bársonyszékeken ülve örül a misének 2016. July 09. 19:59 , Böjte Csaba és Eperjes Károly előadás Eperjes minden nap imádkozik Gyurcsány Ferenc testvérért 2016. July 10. 18:30 , több konCert, köztük a Fidesz ikonikus dalcsinálója, Kovács Ákos Tudják, mit jelent, hogy valótlanul állítani? Azt, hogy hazudnak 2016. July 11. 12:49 is. A találkozót megelőző sajtótájékoztatókon 25 ezer emberről beszéltek, de a legoptimistább becslések szerint is maximum öt-hatezren vettek részt a programokon.

Mi szerettük volna megtudni, mennyibe is került a nagy hírveréssel beharangozott találkozó, már csak azért is, mert ingyenesek voltak a programok. Először a városházán tudakozódtunk, ahol azt mondták, nem ők szervezték, hanem a Szombathelyi Egyházközség.

Ákos-koncert, a hitéleti tevékenység
Mészáros Zsolt

Így pár hete levelet írtunk a szombathelyi Püspöki Hivatalnak, először csak annyit válaszoltak, hogy a találkozó nem kapott állami támogatást. Mi nem hagytuk annyiban, hiszen a történelmi egyházakat komoly összegekkel támogatja az állam, vagyis a mi adóforintjainkat is felhasználják.

De nem jártunk sikerrel. Ezt a választ kaptuk:

"Korábbi levelünkben már tájékoztattuk arról, hogy az Egyházmegye erre a célra állami támogatásban nem részesült.

A rendezvény hitéleti tevékenység keretében történt,
így az egyházakra vonatkozó jogszabályok alapján az Egyházmegye a Találkozó költségeinek összegét nem köteles nyilvánosságra hozni.

Egyébként a hitéleti tevékenység költségei más egyházak esetében sem nyilvánosak, - azt állami szerv nem is ellenőrizheti - de az egyházak ez irányú gyakorlata összhangban van az adatvédelmi biztosnak e körben kifejtett álláspontjával is, mely szerint a hitéleti tevékenység körében az egyház döntése, hogy milyen körben teszi azokat nyilvánossá.

Tisztelettel:
Püspöki Hivatal

A levélből mi emeltük ki azt a félmondatot, hiszen akkor az Ákos-koncert is hitéleti tevékenység volt, és nem rajongók vagy zenét szerető érdeklődők vettek részt rajta, hanem hívek, akik éppen hitüket gyakorolták közben.

Mondjuk, túlságosan nem is lepődtünk meg. Csak sajnáljuk, hogy nem tudunk tájékoztatni arról, mennyibe is került, és milyen forrásokból fizették ki a Szent Márton Találkozó költségeit.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra