Eperjes minden nap imádkozik Gyurcsány Ferenc testvérért

És buzizni is képes közönség előtt. Azért a standup műsorának a végén bocsánatot kért mindenkitől.

Rám esett a sor, hogy a majdnem woodstock-i hangulatú Szent Márton Találkozón hangosan elmélkedő Eperjes Károlyt meghallgassam. Bevallom töredelmesen, nem az a legkellemesebb az újságírói munkában, amikor a vasárnapi tikkasztó szieszta idején egy színészből lett hittérítő előadására kell kitrappolni. De ha már így alakult, akkor árgus szemekkel és fülekkel figyeltem a mindent tudó, és mindenről véleményt alkotó Szamócát.

Eperjes Károly a Szent Márton találkozón
Eperjes hirdette az igét
Mészáros Zsolt

Egy biztos, nem csak nekem volt kényelmetlen az időpont, az Emlékmű-dombon ugyanis jó szívvel is alig ötszázan várták Eperjest. Ebből nagyjából húszan már az esti Ákos koncertre vertek tábort a színpad előtt. Eperjes aztán nem sokat cicózott, egyből kommunistázott egy jót a felvezetőben.

Mert azt ugye az elvtársak is tudták, hogy Isten nélkül élni lehet, de meghalni nem.

Aztán jöhetett a többi politikai irányultság is, mert olyan, hogy liberális vagy szocialista keresztény, szerinte nincs. Kár, hogy a polgári keresztényről nem tudtunk meg semmit tőle, így nem volt teljes a paletta.

Aztán kaptunk egy kis anekdotát a 23 évvel ezelőtti megtéréséről, majd ugrottunk is a saját magunkkal határos nemzet témájára. Ahol a nagyon fontos isten, család, nemzet, egység sorrendben kell élnünk és léteznünk. Majd ennek a sorrendnek a bővebb magyarázata közben kitért több ínyencségre is, mint például az EU által ajánlott abortuszra és eutanáziára, ami Eperjes szerint, a világ létező legnagyobb bűne. Közben a sorok közé, mint habarcs ékelődött be Magyarország bár nem tökéletes, de a létezők közül a legjobb alaptörvénye. Amit, a művészúr állítása szerint, nem olyan régen Ferenc pápa is megdicsért. Ugyan nem kerekperec, de utalva rá.

Szamóca egyébként parádésan csinálta, ahogyan a keresztényi erkölcsrendszer magyarázata közben aktuálpolitizált. Hol egy kis szivárványos aberrált ugrott be másodvonalba, hol pedig a kockásinges tanárok kerültek eléggé pejoratív megvilágításba. De az is kiderült, hogy független politikusra ő maga sosem szavaz, hiszen aki független, az hogyan is tudhatná, hogy mi a véleménye?!

A legjobban egyébként a vasárnapi boltnyitás fájt a színésznek, bár ezzel kapcsolatban árnyaltan fogalmazott. Mint mondta, ha a 2004. decemberi szavazáson (ami a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szólt) legalább annyian lettek volna és szavaztak volna igennel, mint ahányan ma a boltokban tolják a shoppingot, akkor nem kellene lesütött szemmel most a honfitársainkra nézni. A boltnyitás egyébként többször előkerült, hol az Úr napja helyett bejött vasár, vagyis vásárnap kapcsán, hol pedig az alig kétezer misén ülő kapcsán. Mert hogy a többiek biztosan vásároltak.

De semmi baj ezzel, hiszen a nemzetrontást meg lehet gyónni

– mondta Eperjes. Hozzátéve, hogy ő egyébként folyamatosan imádkozik Gyurcsány Ferencért, akit csak Ferenc testvérként emlegetett. Mert nem szabad elfelejteni – mondta a színész -, hogy a böszmézése miatt sikerült kétharmadra összefognia az országnak és ilyen szempontból reméli, hogy még sokáig porondon lesz még a bukott elnök úr.

Eperjes Károly a Szent Márton találkozón
Eperjes értkrendszerébe nem fér bele az István, a király, vagy a Jézus Krisztus Szupersztár
Mészáros Zsolt

Akinek nagyon fúrta az oldalát, az végre megtudhatta, hogy Eperjes Károly azért nem vállal el szerepet az István, a királyban, vagy a Jézus Krisztus Szupersztárban, mert azt nem tudja összeegyeztetni a hitével. Fontos adalék, mostantól mindenki megnyugodhat, nincs több kérdőjel a világ mindenségében!

A kis személyes kitérő után jött egy kis hitoktatás ördögűzőkről, akiket egyébként minden püspökségre beiktatna Eperjes, meg a Máriás papi mozgalomról, amivel kapcsolatban a szeretetlángot minden papnak kötelezővé tenné. De amit leginkább reklámozott a Fidesz udvari színésze, az a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus volt, amit Magyarországon rendeznek meg, és úgy beszélt róla, mintha a világ első számú csodája lenne, szinte könnyes szemmel és elcsukló hangon remélve, hogy még megéri.

A menü vége: egy adag kellemesen hányingerkeltő migránsozás

A végén jutott még egy leheletnyi történelemóra is, hogy megtudjuk, Szent Imre herceget úgy tették el láb alól, nem pedig vadkan ölte meg. Illetve hogy sehol nem volt annyi szent a világtörténelemben, mint az Árpád-házban. Végül egy kis migránsozással zárult a show, ahol Eperjes leszögezte, hogy nem minden menekült jó szándékú. (Ez az ember egy szakértő!) A bocsánatkérést nem mulasztotta el, hiszen ha valakit megbántott volna az előadása közben, akkor ez igenis jár.

Az előadónak tényleg parádés, a keresztény értékekkel valóban tisztában lévő, és a politikai PR-t is könnyedén a beszédébe csempésző Eperjest vastaps búcsúztatta. A színész pedig színházi rutinjával, magát kicsit kéretve, de visszajött még egy meghajlásra és szalutálva elcsatakiáltotta magát:

Isten népét szolgálom!

Felkészül a gyengébbik nemet diadalmasan lenéző Ákos, akinek fanatikus hívei már délután kettőkor aszalódni kezdtek, hogy az első sorból hallgathassák a női princípiumot helyére pakoló igehirdetőt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra