Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Szerethetjük, csodálhatjuk, vagy irtózhatunk tőlük, de ők is körülöttünk élnek

A rovarok világa a legnagyobb és a legváltozatosabb a Földön.

Ha egy erdőben sétálunk, esetleg egyszerű túrázóként, akkor csak a legritkább esetben találkozhatunk erdei állatokkal, hiszen ők jobb esetben már nagyon messziről észlelnek és kerülnek minket. Viszont rovarokkal annál inkább összefut az ember, ha akarja, ha nem.

bogarak
Az üresnek látszó erdős területeken is valójában hemzseg az élet
Mészáros D. Zsolt
Megmutatjuk, ami fontos.
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az első, amit talán észreveszünk, hogy csapkodjuk a rajtunk tobzódó szúnyogokat. De ha ezen a sokkon túljutunk, akkor érdemes néha a kisebb élőlényekre is figyelnünk.

bogarak
Nagy találkozások, nagy barátkozások? Ez a papírdarázs érdeklődve kerülgette a hatalmas sáskát. Talán túl nagy falatnak találta és tovarepült
Mészáros D. Zsolt

Bolygónk állatvilágának több mint felét a különböző rovarfajok teszik ki és máig fedeznek fel újakat. Ennek ellenére sokukat fenyegeti a kihalás veszélye, sőt tömegesen tűnnek el. Ez senkinek sem jó.

bogarak
Az imádkozó sáska vagy ájtatos manó ügyesen rejtőzködik. Kedvelt fotós célpont és egyben kegyetlen ragadozó.
Mészáros D. Zsolt

Akadnak közöttük az ember szemszögéből hasznosak, illetve kártékonyak vagy épp semlegesek. Akárhogy is legyen, valamilyen formában szinte minden ember életének szerves részei még akkor is, ha erről mi nem is tudunk.

bogarak
Ez a sebes acsa kíváncsian bámult a lencsémbe, majd tett egy kört egy pocsolya felett aztán újra vissza.
Mészáros D. Zsolt

Sokan lenyűgözőnek tartják ezt a hatalmas változatosságot, mások pedig iszonyodnak tőlük. Pedig ők az alkalmazkodás igazi bajnokai. Nemrég például arról írtunk Ne bántsd a pókot, meghálálja! 2022. June 25. 15:33 , miért szolgálhatnak hasznos társként a lakásokban a pókok.

rovarok
A csodáspók nemcsak a neve miatt az. Itt épp ügyesen egyensúlyoz két levél között.
Mészáros D. Zsolt

Persze közöttük is akadnak igazi sztárok. Ilyenek a szitakötők, a pillangók, vagy akár a méhek. Vagy felettébb bosszantóak: például a hideg elől a lakásba behúzódó poloskák vagy közismertebb nevükön büdös margitok (egyik kollégánk szerint büdös bencék)

rovarok
A kék fadongó hatalmas teste és már-már helikopterszerű erős döngése talán ijesztő lehet. Valójában nagyon jámbor állat.
Mészáros D. Zsolt

De ha elég kitartóak vagyunk, egy másik, rejtett világot fedezhetünk fel. A beazonosításban Vörös Norbert biológus a Vasi Skanzen munkatársa is segítségünkre volt.

bogarak
Szomjas pohók hernyója kapaszkodik egy pici ágon. Bármelyik képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra