Ne bántsd a pókot, meghálálja!

Hasznos társként szolgálhatnak a sarkokban megbúvó nyolclábúak.

A most következő írást az arachnofóbiás – kevésbé riasztó műszóval pókiszonyos – olvasóknak nem ajánlom. Ha mégis folytatják, azt megígérhetem, hogy tenyérnyi tarantulák nélkül maradunk, de azért mégiscsak „pókmosdatás” következik.

A nappali-dolgozó-hálószoba, ahol az időm jelentős részét töltöm, hatalmas, régi típusú dupla üveges ablakkal van felszerelve. Miután kellő időt töltöttem el a lakásban ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, megszűnt az állandó, mindenhová kiterjedő mozgás is. Kialakult az élettér, amit nap mint nap használok.

Ez az élettér nem terjed ki a belső ablaküveg és a függöny által közrefogott könyöklőre, kivéve, amikor a három ablakszárny közül az egyik szélsőt kinyitom, hogy szellőztessek, de az ablak és a könyöklő többi részét ilyenkor sem piszkálom, erre pedig az utóbbi hetekben már különösen ügyelek. Történt ugyanis valami...

Földszinten élek, ahol télen és nyáron is pont kellemes az időjárás, a páratartalom a megszokottnál valamivel magasabb, és a belső udvarra néző ablaknak köszönhetően általában sötét is van. Elkerülhetetlen volt, hogy az ilyen környezetet kedvelő (házi)pókok előbb-utóbb megjelenjenek, de miután ez bekövetkezett, sokáig nem szenteltem nekik különös figyelmet.

Ketteske nagy fogása.
Fűzfa B. Mihály

Ám mióta egy szuterénlakásban jártam két barátomnál, akiknél az ablakon kész kaszáspók-família függött és függ azóta is, minden megváltozott. Barátaim megelőztek ugyanis a felismerésben, hogy ezekkel a ránk nézve tökéletesen ártalmatlan ízeltlábúakkal jövedelmező dolog együtt élni, már amennyiben szeretnénk megúszni a szúnyogok, legyek és mindenféle egyéb rovarok nyári invázióját, miközben a szellőztetésről sem akarunk lemondani.

Vannak kivételek, persze, meg fokozatok: nehezebb legyűrni az ellenérzéseket egy sebesen összevissza futkározó házi zugpók láttán (ami ráadásul mar is, bár egyáltalán nem veszélyes a csípése), mint egy békés kaszáspók sztoikus lebegését látva. Nálam mindkettő van, de a zugpóktól megkímél, hogy nevének megfelelően általában nem igényli a társaságomat.

Mégis: a nyárral együtt, mint mindig, „beköszöntöttek” a szúnyogok, a legyek, meg ki tudja még, hányféle zavaró nyavalyás, akiket szúnyogháló híján nehéz kívül tartani. Az ablakomban pedig szorgosan dolgozik a két, egyelőre elnevezetlen kiskoma. Tegnap a kisebbik egy legyet hatástalanított, ez volt az aznapi kapitális fogása, de nap mint nap gyülekezik a hálók alatt számtalan apróbb rovar. A tetemeket aztán csak időnként össze kell porszívóznom, ügyelve rá, hogy a hálókat ne bántsam.

Közben pedig békével szellőztethetek, mert ha be is téved valami, ritkán jut át a függöny jelentette akadályon: általában gyorsan belekavarja magát valamelyik pókhálóba.

Pókot tartani (életben hagyni) tehát érdekes és hasznos is: érdekes figyelni, ahogy kivárnak, zsákmányt szereznek, táplálkoznak. A hatékonyságuk persze nem százszázalékos, de mi az? Ezek a visszataszító külsejű, de hasznos kis lakótársak sok terhet levesznek az ember válláról. Közben helyettünk „a természet” végzi el azt a feladatot, ami úgyis az övé. Egy szó mint száz, szívből ajánlom a „póktartást” mindenkinek, aki nem undorodik különösebben ezektől az apró lényektől.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?