Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az EU-ban minden második nőt szexuálisan bántalmaznak

És minden huszadik nőt ténylegesen meg is erőszakolnak. Nem Dél-Amerikában, itt Európában. Gyakran több elkövető is részt vesz a cselekményben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Unióban minden harmadik, összesen 62 millió nőt bántalmaztak fizikailag vagy zaklattak szexuálisan 15 éves kora óta – derült ki egy a múlt héten közzétett tanulmányból. Ilyen széles körű és nagy horderejű felmérést még sohasem végeztek ebben a témában, az EU 28 tagállamában összesen 42.000 nőt kérdeztek meg.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Brüsszelben Ahol lazacból fonják a kerítést – tavasz Brüsszelben 2014. March 10. 14:06 bemutatott vaskos tanulmányt az unió bécsi székhelyű Alapjogi Ügynöksége (FRA) készítette el. A kutatásról és nők helyzetéről az Európai Parlamentben egy nemzetközi nőnapi sajtószemináriumot rendeztek, amelynek mi is részesei lehettünk. A tanulmánykötetet magunkkal hoztunk, ebből szemezgetünk:

Nyugat.hu

Megdöbbentő adat, hogy az uniós összesítésben a nők 22 százaléka vallott arról, hogy 15 éves kora után fizikailag vagy szexuálisan bántalmazta a partnere, és szintén 22 százalék volt azon nők aránya, akikkel nem partnerük, hanem idegenek erőszakoskodtak. Tekintettel arra, hogy e két csoport csak részlegesen fedi egymást, a kimutatás szerint a nők egyharmada szenvedett el fizikai vagy szexuális erőszakot.

A tanulmány szerint csak az elmúlt egy évben az Unió tagállamaiban 13 millió nő volt szexuális visszaélés áldozata, és 3,7 millió nőt ért szexuális támadás.

Az északi országokban gyakrabban bántalmazzák a nőket?

Ha az arányokat nézzük, a kutatási adatok terén az északi népek toronymagasan rosszabbul végeztek, mint a délebbi országok lakói. A skandináv térségben kiugróan magas arányban, a megkérdezett nők 30 -40 százaléka vallotta azt, hogy 15 éves kora óta érte fizikai vagy szexuális támadás. Dániában például a partnertől elszenvedett erőszak aránya lényegesen magasabb az átlagnál (32 százalék), a nem partner részéről elszenvedett erőszak aránya is megdöbbentően magas, 40 százalék.

Minél sötétebb egy ország, annál gyakoribb a nők bántalmazása - nem partner által
-

Az egyharmados uniós átlagnál szintén jóval magasabb százalékban erőszakoskodnak a nőkkel Finnországban (47 százalék), Svédországban (46 százalék), Hollandiában (45 százalék), valamint Franciaországban és Nagy-Britanniában (egyaránt 44 százalék). Közép-Európa (a felmérés szerint legalábbis) ennél „nőbarátabb” hely, a legalacsonyabb arányokat (19 és 22 százalék között) Ausztriában, Cipruson, Horvátországban, Lengyelországban, Máltán, Spanyolországban és Szlovéniában mérték.

A magyarországi mutató 28 százalék, tehát jóval az uniós átlag alatti. Nálunk a partner részéről elszenvedett erőszakról 21 százalék panaszkodott, a nem partner által elkövetett inzultusra pedig 14 százalék.

Az átlagokat, ha nézünk, az elmúlt egy évben a fizikai és szexuális bántalmazás terén, százalékos arányban a legtöbb bántalmazás a 18-29 éves korosztályt érintette (partner által 6%, nem partner által 9%). Veszélyeztetett volt még a 30-44 év közötti korosztály, itt a partner által és nem partner általi bántalmazás egyaránt 5%, a 45-59 év között a bántalmazottak aránya csökken (partner általi 4%, nem partner általi 3%). Azonban a 60 év feletti korosztályban élő nők esetében sem ritka a bántalmazás (3-3%).

Akiket 15 éves koruk óta bármikor is bántalmaztak – saját bevallásuk szerint leggyakrabban ezt a külvárosban (27%), utána a nagyvárosban (23%), majd kisvárosban (22%) és vidéken (18%) követték el.

Minél sötétebb egy ország, annál gyakoribb a nők bántalmazása - partner által
-

A fizikai bántalmazás módja legtöbbször verekedésben vagy lökdösésben (27%) nyilvánult meg, nem ritka az ütés (17%), a nő hajánál fogva ráncigálása (13%) ennél kevesebbszer fordult elő, hogy a nőt egy nehéz tárgyat megdobták (9%), vagy fejbe ütötték (4%).

Következményeit tekintve a bántalmazást követően a nők 34-35%-a kért segítséget, első körben a családtól vagy a barátoktól, a partner erőszakoskodása után 30% költözött el.

Kik az elkövetők?

A fizikai erőszak terén az elkövetők jó részét az áldozat előzetesen nem ismerte (31%), minden ötödik nőt viszont egy családtag (20%) vagy egy „jóbarát” (19%) bántalmazott. A szexuális erőszakoskodás esetében legtöbbször az elkövető barát (27%) vagy ismerős (24%), vagy olyan férfi, akivel az áldozat épp akkor ismerkedett meg (15%) volt. Itt is magas azon elkövetők aránya, akiket az áldozat az inzultus előtt egyáltalán nem ismert (23%). Viszont nem gyakori a főnök (3%), tanár (2%), orvos (2%) által elkövetett szexuális bántalmazás.

A fizikai bántalmazást leggyakrabban (30%) otthon, vagy az iskolában (20%), aztán a munkahelyen vagy az utcán követik el. Parkban vagy erdőben, üzletben vagy autóban a nők viszonylagosan biztonságban vannak.

A szexuális erőszak tekintetében jórészt nem otthon, hanem más lakásában történt a bűncselekmény, az utcán, tereken, autóparkolóban, közösségi tereken pedig mindössze 2%-kal szemben követtek el erőszakot.

A bántalmazás mértékére jellemző, hogy mind a fizikai mind a szexuális zaklatásnál az esetek 42 százalékában számolt be az áldozat zúzódásról és egyéb fizikai sérülésekről. Ennek ellenére a bántalmazott nők mindössze 13-15 százaléka fordult rendőrséghez, 15-16 százalék ment el a bántalmazást követően orvoshoz, körülbelül ugyanennyien ügyvédhez, és kórházba közülük 9-12% került.

Minden huszadik nőt megerőszakolnak

Megdöbbentő adat, hogy a nők 45-55 százalékát érte már szexuális bántalmazás, ez 83-102 millió EU állampolgárt jelent. Az unió területén 15 éves kora óta minden második nőt szexuálisan inzultáltak már, és a megkérdezettek közül minden ötödik nőt ért szexuális bántalmazás csak az elmúlt egy évben. Minden harmadik nőt tényleges szexuális bántalmazás ért, 24 százalék panaszkodott verbális zaklatásra, aminek a foka a viccelődéstől a célozgatáson át a tényleges verbális inzultusig terjed. A nők 11 százaléka panaszkodott zaklató emailekre és sms-ekre.

s754.photobucket.com

A nők 19 százaléka számolt be arról, hogy fizikailag bántóan közeledtek felé, úgy érintették meg, tapogatták, vagy erőszakosan megcsókolták. A kimutatás szerint a nők 5 százalékát ténylegesen meg is erőszakolták. Azon nők közül, akik a szexuális erőszakot nem párkapcsolatban szenvedték el, viszonylag gyakran (minden tizedik esetben) több elkövető is részt vett a cselekményben.

Rémisztő adat még az is, hogy a nők 43 százaléka tapasztalta aktuális vagy korábbi partnere részéről a pszichikai erőszak valamilyen formáját, például azt, hogy a társa nyilvánosan megalázta, megtiltotta, hogy elmenjen otthonról vagy bezárta. Sokan panaszkodnak attól is, hogy partnerük arra kényszerítette őket, hogy pornográf anyagokat nézzenek.

Minden tizedik kislánnyal erőszakoskodnak

A nők 33 százaléka szenvedett el gyermekkorában fizikai vagy szexuális bántalmazást felnőtt részéről. Ezen belül 12 százalék a szexuális jellegű cselekmény, és ezek felét számukra ismeretlen férfi követte el. Legtöbbször a felnőtt megmutatta a nemi szervét, vagy megérintette a gyermek nemi szervét vagy a mellét.

15 éves kor alatti fizikai bántalmazás 55 százalékban az apa, 46 százalékban az anya, más rokon. Szexuális bántalmazás elkövetője leggyakrabban egy ismeretlen férfi (51%), vagy közeli barát (25%), magas a tanár, az orvosok, és a papok aránya (17%), 4 százalékban bűnös az apa, és 0 százalékban az anya.

Az erőszakos cselekedetek pedig – derül ki a felmérésből - hosszú időre megbéníthatják a nőket. Az áldozatok 90%-a beszélt a partnertől elszenvedett szexuális bántalmazás hosszú távú pszichológiai következményeiről.

És akkor mi van, mit tesz az Unió?

Az Európai Parlament most azt szorgalmazza, hogy uniós jogszabályokkal lépjenek fel a nők elleni erőszakkal szemben. Jelenleg ugyanis nincs olyan szabályozás, amely támogatná a tagállamokat a nők elleni erőszak visszaszorításában és az erre irányuló stratégiák kidolgozásában.

Vakkomondorok országában jobb nőként élni, mint Dániában?

Az északi országokban gyakrabban bántalmazzák a nőket? Tartok tőle, hogy ezen a ponton a felmérés erősen torzít. Tudni lehet, hogy a rosszul szereplő országok jó ideje erőteljes lépéseket tesznek a nők jogainak érvényesítése, a társadalmi nemi szerepek kiegyenlítése terén. (Éppen a hollandok és a svédek, norvégok. )

Valószínű, hogy amit egy olasz vagy magyar nő természetesnek vesz, az az északi államokban kiveri a biztosítékot. És azt is tudjuk, hogy pont ez a téma az, amiről a konzervatív társadalmakban nevelkedett emberek nehezen beszélnek. Csodálkoznék, hogy a Vakkomondorok országában, ahol a parlamentben sem ciki szexista megjegyzéseket tenni, jobb lenne a helyzet, mint mondjuk Svédországban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A nők először az ágyukból rúgják ki a férfiakat

Sajátos szemlélete miatt sokan antifeministának tartják. A nemek harcáról, a bűnös és ártatlan nőkről és férfiakról Tamási Erzsébet kriminológussal beszélgettünk.

Ahol lazacból fonják a kerítést – tavasz Brüsszelben

Európa szívében, egy patinás templomban afgán menekültek sátraznak. Szószék előtt rúgják a bőrt, miközben a közeli teraszon EU-hivatalnokok majszolják a kagylót.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés