Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Cigarettázni pedig muszáj

A színpadokon is szigorúan tilos a dohányzás tavaly óta. A színészek be is tartják a törvényt, nem dohányoznak, csak cigarettáznak néha.

Az a törvény, amely tavaly január elsejével kezdődően megtiltotta a dohányzást jóformán minden, úgynevezett zárt térben, feladta a leckét a Weöres Sándor Színház (WSSZ) illetékeseinek is. A színház ugyanis - épület lévén - nyilvánvalóan zárt tér, tehát benne sem lehet többé cigarettázni, szivarozni, pipázni, s nemcsak a nézőtéren, a hallban, az étteremben ám, de még a színpadon sem.

Füstös jelenetek

Igen ám, gondolkodtak el a színház vezetői, de akadnak olyan darabok is - például a Chicago vagy a Kabaré -, amelyek szerzői kifejezetten előírták a dohányzást bizonyos jelenetekben. Ezekkel mi lesz? Vajon mihez kezdjen egy színház a törvény életbe lépése után a szóban forgó előadásokkal, s persze azokkal a darabokkal, amelyekben egyes szereplőknek - a szerzők határozott útmutatása szerint - szintén kötelező dohányozniuk?

Szigorúan előírt cigaretta - Nagy Cili és Kálmánchelyi Zoltán a Chicago című darabban
Mészáros Zsolt

Vegye le őket a színről, esetleg húzza ki belőlük a dohányzós jeleneteket? Magyarán: csonkítsa meg őket? Valamirevaló színház nyilvánvalóan nem élhet ezekkel a lehetőségekkel, valami mást kell kitalálnia.

Ekképpen tépelődtek tehát a WSSZ megfelelő szakemberei a tavalyi év elején, de - mint Bálint Gábor műszaki vezető mondja - sokáig nem ették-rágták magukat a megoldáson, hamarosan az ÁNTSZ-hez fordultak, s kérték az intézmény állásfoglalását.

Röhejes szivarka

Az ÁNTSZ nem sokat késett a válasszal, de - lehet mondani: lakonikusan - annyit válaszolt csak, hogy a törvény szerint minden zárt térben, tehát a színházban is szigorúan tilos a dohányzás. Ezt Bálint Gábor addig is jól tudta, éppen ezért úgy döntött: máshol keresi a megoldást.

Felhívta szinte az összes kollégáját szerte az országban azt tudakolva, vajon az ő színházaikban mit kezdenek a darabok dohányzós jeleneteivel. Természetesen az derült ki, hogy sehol nem veszik le a színről az érintett darabokat, még csak meg sem csonkítják őket, ellenkezőleg: bátran pöfékelnek bennük a színészek. Persze nem valódi, hanem elektromos, vagy éppen gyógynövényekből készült cigarettákat szívnak.

Gyógynövényfüst - Orosz Róbert a Kabaré egyik cigarettázós jelenetében
Mészáros Zsolt

Mindkét megoldás megfelelőnek tűnt, de az elektromos cigaretta nem igazán nyerte el Bálint Gábor tetszését. Egyszerűen

röhejesnek

bizonyult a színpadon, idétlenül világított a sötétben, semmi természetesség nem volt benne, úgyhogy nem maradt más hátra, mint megpróbálkozni a gyógynövényekből készített cigarettával.

Gyógynövényező színészek

A kellékeseken volt a sor, nekik kellett kikísérletezniük s összeállítaniuk egy füsti mivoltában is elviselhető gyógynövénykeveréket. A kísérlet sikerült, a kellékesek azóta is ebből a keverékből töltik papírba azt a cigarettát, amit a szombathelyi színészek szívnak, persze csak a színpadon.

Arra a kérdésre, hogy a megfelelő hatóságok elégedettek-e ezzel a megoldással, Bálint Gábor azt válaszolja, hogy eddig még senki nem illette kritikával. Alkalmasint nem is illetheti, fűzhetnénk tovább ezt a gondolatot, hiszen a cigarettákban nem dohány, hanem gyógynövény van. Ennek megfelelően a színészek nem dohányoznak, hanem gyógynövényeznek , nagyot téved, aki mást mond.

Fontos tudnivalók - Tájékoztató a színpadi füstölésről
Bonyhádi Zoltán

Persze azt is nagyon fontos tudni, teszi hozzá az előbbiekhez Bálint Gábor, hogy ők maguk egy tájékoztató táblácskával külön felhívják a nézőközönség figyelmét arra, hogy a színpadon nem valódi, hanem a színházban előállított kellékcigarettát szívnak a színészek. Nehogy valaki félreértsen bármit is.

Hát, így füstölnek most a Weöres Sándor Színházban. Hogy ez végleges és - legfőképpen - mindenkinek elfogadható megoldás-e, egyelőre nem lehet tudni. Maga a műszaki vezető sem tudja, de azt mondja, szerinte előbb-utóbb biztosan lesz valamiféle változás dohányügyben.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet