Színpadi szürrealitás: Ludovicus liba debütáló koncertje a Fő téren

A szombathelyi adventi vásár kabalaállata emelte a tétet. Bizonyítékunk van róla.

A kabalaállat (mascot) veszélyes műfaj, különösen Magyarországon, ahol olykor igencsak sikerül beletenyerelni.

Gondoljunk csak a hamar megboldogult Bol-Dogra, Máris visszavonták a januári vízilabda vb kabalaállatát, a vízipókot, pedig elcseszett kabalafigurákban nagyhatalom vagyunk 2019. December 17. 11:00 a szuperszomorú Vízipókra, Máris visszavonták a januári vízilabda vb kabalaállatát, a vízipókot, pedig elcseszett kabalafigurákban nagyhatalom vagyunk 2019. December 17. 11:00 a pajkos nevű Water Willyre, a MÁV azonnal eltűntetett Trackmanjére Máris visszavonták a januári vízilabda vb kabalaállatát, a vízipókot, pedig elcseszett kabalafigurákban nagyhatalom vagyunk 2019. December 17. 11:00 vagy – hogy hazai pályán maradjunk – Király Gábor saját képére formált értelmezhetetlen figurájára.

Aztán vannak kabalafigurák, amik elég jól bejöttek, mondjuk a Michelin Gumiembere vagy akár az oroszok olimpiai Misa mackója.

A szombathelyi adventi vásár Ludovicusa is átmegy a vékony pallón, amihez egy régi bevált trükköt használ: nem veszi magát komolyan.

Ludovicus minikoncert a Fő téren
Ludovicus a világot jelentő deszkákon.
Mészáros D. Zsolt

Lehet rajta vihogni komolytalansága, esetlensége, szürrealitása miatt, de láthatóan pont ez a cél.

És hogy még egy csavar legyen a történetben, Ludovicus nemcsak jön-megy a vásárban, fotóztatja magát a gyerekekkel és felnőttekkel, de olykor – élő gitárkísérettel – dalra fakad és minikoncerteket ad. Az első szombat este volt a Fő tér egyik kis színpadján.

Ludovicus minikoncert a Fő téren
Sokan kíváncsiak voltak a minikoncertre.
Mészáros D. Zsolt

A produkció az LGT „A dala miénk”-kel kezdődött, majd jött a Vidéki sanzon a Magna Cum Laudétól („nekem öt libamáj”), aztán a KFT Afrikája (egy fekete srác és családja is felbukkant a színpad előtt), aztán Máté Péter és egyebektől egészen a Piramis Ajándékáig (karácsonyi hangulat), hogy végül a koncertet a „Szállj fel magasra” (Ludovicus nem is annyira titkos vágya) zárja.

Ludovicus minikoncert a Fő téren
Elsőre furcsa volt a hatalmas éneklő lúd.
Mészáros D. Zsolt

A mascot közben bizarr mozgásával egészíti ki a zenét és szöveget, és olykor kiszól a közönségnek is. Ez utóbbi láthatóan élvezi a produkciót, ami mellesleg – és itt az újabb csavar – meglepően profi.

Ludovicus minikoncert a Fő téren
Aztán a jókedv felülkerekedett.
Mészáros D. Zsolt

„Nem irigylem azokat, akik utána lépnek majd fel, gáz, ha mondjuk a liba leénekli a következő fellépőt” – mondja ismerősöm.

Hogy mi lesz Ludovicus hosszabb távú sorsa, az majd kiderül, de arra mindenképpen jó, hogy figurájával és humorával oldja a város alapból kissé karót nyelt jellegét.

A kabalaállat bemutatásáról korábban írtunk, Bemutatkozott a szombathelyi adventi vásár kabalája, Ludovicus – Ön mit gondol róla? 2021. November 06. 11:35 és meg is szavaztattuk olvasóinkat Eléggé megosztja az embereket Ludovicus, a római légiós lúd 2021. November 13. 15:42 erről a fontos kérdésről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra