Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Színpadi szürrealitás: Ludovicus liba debütáló koncertje a Fő téren

A szombathelyi adventi vásár kabalaállata emelte a tétet. Bizonyítékunk van róla.

A kabalaállat (mascot) veszélyes műfaj, különösen Magyarországon, ahol olykor igencsak sikerül beletenyerelni.

Gondoljunk csak a hamar megboldogult Bol-Dogra, Máris visszavonták a januári vízilabda vb kabalaállatát, a vízipókot, pedig elcseszett kabalafigurákban nagyhatalom vagyunk 2019. December 17. 11:00 a szuperszomorú Vízipókra, Máris visszavonták a januári vízilabda vb kabalaállatát, a vízipókot, pedig elcseszett kabalafigurákban nagyhatalom vagyunk 2019. December 17. 11:00 a pajkos nevű Water Willyre, a MÁV azonnal eltűntetett Trackmanjére Máris visszavonták a januári vízilabda vb kabalaállatát, a vízipókot, pedig elcseszett kabalafigurákban nagyhatalom vagyunk 2019. December 17. 11:00 vagy – hogy hazai pályán maradjunk – Király Gábor saját képére formált értelmezhetetlen figurájára.

Aztán vannak kabalafigurák, amik elég jól bejöttek, mondjuk a Michelin Gumiembere vagy akár az oroszok olimpiai Misa mackója.

A szombathelyi adventi vásár Ludovicusa is átmegy a vékony pallón, amihez egy régi bevált trükköt használ: nem veszi magát komolyan.

Ludovicus minikoncert a Fő téren
Ludovicus a világot jelentő deszkákon.
Mészáros D. Zsolt

Lehet rajta vihogni komolytalansága, esetlensége, szürrealitása miatt, de láthatóan pont ez a cél.

És hogy még egy csavar legyen a történetben, Ludovicus nemcsak jön-megy a vásárban, fotóztatja magát a gyerekekkel és felnőttekkel, de olykor – élő gitárkísérettel – dalra fakad és minikoncerteket ad. Az első szombat este volt a Fő tér egyik kis színpadján.

Ludovicus minikoncert a Fő téren
Sokan kíváncsiak voltak a minikoncertre.
Mészáros D. Zsolt

A produkció az LGT „A dala miénk”-kel kezdődött, majd jött a Vidéki sanzon a Magna Cum Laudétól („nekem öt libamáj”), aztán a KFT Afrikája (egy fekete srác és családja is felbukkant a színpad előtt), aztán Máté Péter és egyebektől egészen a Piramis Ajándékáig (karácsonyi hangulat), hogy végül a koncertet a „Szállj fel magasra” (Ludovicus nem is annyira titkos vágya) zárja.

Ludovicus minikoncert a Fő téren
Elsőre furcsa volt a hatalmas éneklő lúd.
Mészáros D. Zsolt

A mascot közben bizarr mozgásával egészíti ki a zenét és szöveget, és olykor kiszól a közönségnek is. Ez utóbbi láthatóan élvezi a produkciót, ami mellesleg – és itt az újabb csavar – meglepően profi.

Ludovicus minikoncert a Fő téren
Aztán a jókedv felülkerekedett.
Mészáros D. Zsolt

„Nem irigylem azokat, akik utána lépnek majd fel, gáz, ha mondjuk a liba leénekli a következő fellépőt” – mondja ismerősöm.

Hogy mi lesz Ludovicus hosszabb távú sorsa, az majd kiderül, de arra mindenképpen jó, hogy figurájával és humorával oldja a város alapból kissé karót nyelt jellegét.

A kabalaállat bemutatásáról korábban írtunk, Bemutatkozott a szombathelyi adventi vásár kabalája, Ludovicus – Ön mit gondol róla? November 06. 11:35 és meg is szavaztattuk olvasóinkat Eléggé megosztja az embereket Ludovicus, a római légiós lúd November 13. 15:42 erről a fontos kérdésről.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra