A parkolástól kezdve a házasságkötésig - Szinte minden megdrágul Szombathelyen

Még meghalni is többe kerül majd. Az önkormányzat egyszerre emeli a díjakat.

Egy hét múlva - a szokásostól eltérően a hónap utolsó hétfőjén - tartják Szombathelyen a közgyűlést.

Ezúttal a mindennapjainkat érintő ügyekben várható számos helyen változtatás. A pandémia miatt a testület 2022. június 30-ig a térítési díjakat nem emelhette, most azonban ezt tervezi, és szinte minden önkormányzati ágazatra hatással lesz – derül ki az előterjesztésből.

Bölcsődei, óvodai, iskolai étkeztetésnél 10 százalékos emelés jöhet

A szociális ellátásban 10 százalékos emelés várható.

Az Egyesített Bölcsődei Intézmény kezdeményezésére a bölcsődei szolgáltatásért fizetendő díj (a maximum összeg módosítása nélkül) a más városokban alkalmazottak szerint egyszerűsödne, egy sávon belül mindenki azonos összeget fizetne. A három nem kötelező bölcsődei szolgáltatásoknál – mozgásfejlesztés, játszóház és nyári tábor – azonban drágulnának az árak. Ilyen a mozgásfejlesztés, a játszóház és a bölcsődei nyári tábor.

A bölcsődei étkeztetésnél 10 százalékos emelés jöhet szeptember 1-től, ez pedig érinti a többi köznevelési intézményt (óvoda, általános iskola, középiskola és kollégium) is.

A részletes árváltozások tervezetét itt találja .

Drágább lesz, ha nem „szabvány szerint” házasodunk

Egy korábbi rendelet szerint a hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl kötött anyakönyvi események, házasságok ingyenesek voltak. 2023. január 1-től fizetni kell majd ezekért is, méghozzá huszonötezer forintot . Továbbra is megmarad viszont az ingyenes házasságkötés lehetősége: ehhez azonban hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben kell kimondani az igent.

Nem mindegy, mikor és hol mondasz igent
Garai Antal Atom

A nevesített, külső helyszíneken tartott (Vasi Skanzen, Történelmi Témapark /Ferences kert/, ISEUM Savariense Régészeti Műhely és Tárház, Herényiek Háza, Saághy István Erdészeti Információs Központ, Zarkaházi kastély) szertartások ára eddig 44.450 Ft volt, ez ötvenezer forintra emelkedne , illetve az ezen kívül eső, egyedileg engedélyezett más helyszínek esetében 63.500 forintról hetvenötezerre módosulna az ár.

Ez egyébként nem szombathelyi jelenség, a többi megyei jogú város közül egy kivétellel mindegyikben több éve működik, illetve több másik Vas megyei városban is fizetni kell értük.

Az emelt összegekből származó bevételt a városháza házasságkötő termének felújítására fordítanák, amelyre az épület 1983-as átadása óta eltelt közel 40 évben – egy padlószőnyeg csere kivételével – nem került sor.

40 százalék - Fürdeni, játszani és sportolni sem tudunk ugyanannyiért

Július 1-től 20 százalékkal emelkedik a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő belépőinek ára. Az árjegyzékben szereplő egyéb szolgáltatások díjait (pl. törölköző kölcsönzés, szekrény bérlet 30 napos, stb.) szintén szeretnék emelni, illetve javasolják a jövőben a Szent Márton kártya-kedvezmény felülvizsgálatát a veszteség csökkentése érdekében.

Az uszoda sem ússza meg...
Garai Antal Atom

A Tófürdő esetében 2022. július 1-től egy felnőtt belépőjegy a jelenlegi 1.500 forintról 2.100 forintra , Szent Márton kártyával 1.200 forintról 1.680 Ft-ra emelkedik. Ez a környező fürdők árához viszonyítva még mindig kedvezőnek mondható (Sárvár 4.990 Ft/fő; Bükfürdő 5.200 Ft/fő; Aquacity Zalaegerszeg 2.600 Ft/fő - Zalaegerszeg kártyával 1.300 Ft/fő; Celldömölk 3.000 Ft/fő - celldömölki lakosoknak 2.150 Ft/fő).

A Kalandvárosban 40 százalékos emelés esetén egy teljes áru belépő 1.050 Ft, Szent Márton kártyával 700 forint lesz.

A javasolt, átlagosan 40 százalékos áremelés csak az elmúlt három év költségnövekedésére nyújt fedezetet, a létesítmények üzemeltetése ezzel együtt továbbra is veszteséges lesz - olvasható az előterjesztésben.

Az Aréna Savaria bérleti díjának kérdése hosszú ideje megoldatlan, a jelenlegi bérleti díj nem nyújt fedezetet az ingatlan üzemeltetési és felújítási költségeire. Azt írják, a jelenlegi évi 12 millió forint + ÁFA helyett 50 millió forint + ÁFA bérleti díj lenne indokolt.

Ingatlanok

A SZOVA tulajdonában lévő bérlakások ügyében 10 százalékos bérleti díj emelést javasol a Zrt. A nem lakás célú ingatlanok esetében a bérleti szerződéseket egyedileg kell vizsgálni, 2023. január 1-től lehetséges a bérleti díjakat emelni, a 2022. évi fogyasztói árindexszel azonos mértékben.

A társasházkezeléssel foglalkozó ágazatban júliustól átlagosan 8 százalékos , a hulladékgazdálkodásnál szeptembertől és októbertől pedig 15-30 százalékos áremelés várható.

Ennyibe kerül majd egy bérlet a túlvilágra…

Több szempontból sem érdemes meghalni. A temetkezésnél augusztus 1-től lehet számítani változásra. A Jáki úti temetőben egy I-es sírhely 25 éves bérlése a mostani 13.375 Ft-ról negyvenezer forintra nőhet, a II-esé 26.650-ről hetvenezerre .

És a belvárosba…

A SZOVA Zrt. javasolja, hogy az I. övezetben (piros zóna) 400,-Ft/h-ról 600,-Ft/h-ra, a II. övezetben (sárga) 240,-Ft/h-ról 320,-Ft/h-ra, míg a III. övezetben (zöld) 120,-Ft/h-ról 160,-Ft/h-ra emelkedjenek a parkolási díjak, ezzel párhuzamosan pedig a bérletárak 20-30 százalékkal emelkedjenek.

600 Ft lesz egy óra a piros zónában
Nyugat.hu

A helyben lakók kedvezményes féléves és éves bérletének („szürkebérlet”) díjai nem változnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet